Monday, October 9, 2017

My Baby

My Shafiya Qisya Azzalea.. bulan ni genapla 3 tahun 10 bulan.. kejap jer masa berlalu.. Mulut pun banyak dah btanya bila nak bagi adik kat qisya... Semuanya rezeki Allah... In sha Allah bila sampai masa yang terbaik Allah akan beri kami zuriat yang kedua.. Perancangan Allah yg sebaik-baiknya.. Sapa yang tak nak anak kan? Rezeki tu..

Perkembangan Qisya Alhamdulillah. dia dah 4bulan bebas pampers dan botol susu.. Masa cuti bulan sekolah dua minggu (Jun) , saya dah train qisya tido tanpa pampers..sbelum ni siang hari memang dah xberpampers... Malam tu saya pastikan dia buang air kecil dulu sbelum tdo... pukul 6 pagi bangun subuh saya kejut dia buang air... ada jugala sehari dua dia terbabas ..tp alhamdulillah, skarang dia dah pandai control.. kena banyak sabar je..

Pasal minum susu plak,saya dan suami dah latih dia minum dalam cawan. mula2 tu memang dia xnakla..kena pujuk,puji dia pandai..dah besar baru dia mau... lepas tu saya suruh dia buang sendiri botol susu dia dalam tong sampah..supaya dia tau dia dah xda botol susu..lepas ni minum guna cawan ja..hahaha..
Kadang2 tu kesian juga tengok qisya.. dalam proses membesar ni dia memang perlukan kawan..kalo tak memang dia akan ganggu saya dan suami.. tak kirala masa tu duk buat keja atau duk tgk tv.. so kawan baik dia sekarang adalah sepupu2 dia.. tu pun ada time mesti gaduh...(biasala budak2)..Tabiat dia skarang ialah suka pegang dan cium tangan saya...cium lama2 ke mukaa dia..hahaha... lawak pun ada ... Tahun depan saya akan hantar dia ke TASKA.. jadi saya harap dia akan rasa seronok sbb dapat banyak kawan. Insha Allah...Minggu lepas pun qisya dah start mengaji..saya hantar ke rumah sahabat saya di kampung.. alhamdulillah..suka betul dia pergi mengaji..maklumla ramai kawan2.. :)
Hobi qisya sekang ialah LEGO..apa2 skit semua nak lego.. start dia tengok sepupu dia main lego.. jadi sekarang ni rumah saya sikit2 mula dipenuhi dengan lego..hahah.

Itulah serba sedikit perkembangan baby saya yg manja ni.. semoga Allah sentiasa melindungi mu anakku....

~jojoe~

Thursday, October 5, 2017

Tikam belakang

Assalam..



sesekali menulis pastu letak plak tajuk entry mcm tu mcm ngeri plak rasa kan..hahaha.. tp itulah lumrah hidup.. manusia ni ada mcm2 perangai. kadang2 kita duk tengok filem .drama tv..sbenarnya kisah2 tu memang wujud pun dalam dunia nyata... bukan kat tv ja.. nak cari orang jahat ni kadang2 xpayah pergi jauh2...dekat2 pun ada...paling dasyat kalo melibatkan saudara sendiri... ermmm...

kadang2 terfikir sejauh mana ego seorang manusia. teringat ceramah ustaz Kazem yang saya dengar aritu.. " kadang2 sebab tanah..sebab harta..seorang adik sanggup membelakangkan kakaknya.. sanggup membuang darah dagingnya.. lupa yang mereka pernah minum susu dari seorang ibu yang sama.. apa perasaan si ibu sekiranya dia masih hidup...?"..tak kasihankah?

Semoga Allah menjauhkan saya dan adik beradik saya menjadi sebegitu.. saya sayang adik2 saya.. tiada rasa dengki atau irihati dengan kelebihan masing2.. Allah dah bagi semua sama rata... tp rupanya ada juga yg busuk hati dengan keluarga kami...Allah huakbar.. kejamnya mereka itu.. semoga Allah memberikan balasan yg setimpal di atas kekejaman mereka padaku dan keluargaku.. dan semoga Allah melindungi keluargaku... menjauhkan kami dari manusia2 zalim itu.. Amin...



~jojoe~

Thursday, August 10, 2017

Trip to Cameron Highlands

tiba-tiba plak teringat trip ke CH hujung tahun lepas.. masa cuti sekolah..last minit punya plan.. hahaha.. family saya dan family adik saya.. kami berkonvoi ke sana.. last pegi CH rasanya sebelum kawin dulu.. kiranya dekat 4 tahun juga la  tak ke sana.. banyak juga pembaharuannya..

Adala beberapa tempat menarik kami sempat melawat kat sana... hari pertama smpai kami check in dulu di apartment dalam pukul 11 pagi mcm tu.. apartment ni adik saya yg tempah..okla.. ada 3bilik... sesuaila untuk family... cuma condition xbrapa bestla... mayb sbb apartment nampak mcm bngunan lama.. tp okla... sbb bukan nak duk bkurung dlm bilik.. lepas Zohor ja kami dah mula bjalan2 kat sana.. destinasi pertama mestila kebun teh..hehehe.. acara wajib... tp yang ni bukan yg sungai palas punya...ladang teh sg palas masa on da way nak balik baru kami pergi.
 sepupu2 ni dah ready nak outing ... hehe
 cantik betul permandangan kat sini.. dengan udara yang nyaman sambil2 minum teh dan makan kek..hehehe...
 lepas ladang teh kami ke kaktus Valley

ni dekat terowong masa,,, tapi tak masuk dalam pun...ambik gambar kat luar jer...

petangnya kami jalan2 kat pasar malam Brinchang.. beli jagung and strawberry.. malamnya masak sendiri..bawa pemanggang..panggang ayam..Memang nikmat abis makan rebut2 dalam cuaca plak sejuk..fuhh... sedap giler..... yang best kat sini benda makan susah nak basi.. cuaca sejuk mcm dalam peti ais... heheh... time makan anak2 masih aktif tgk tv dan main.. mak pak dah ngantuk dah..hahahaha... 

HARI KE -2
Hari ke dua selepas malam yg sejuk dan hujan yg lebat..memang syok tdo..tp saya xdpt tdo sgt..biasala bkn d rumah sendiri memang susah nk lelap..huhuhu.. pagi tu awal2 bangun sediakan breakfast.. pukul 8 kami dah checkout..bukannya apa..ambil iktibar masa on da way datang kemarin.. punyala jammed sampai ada kenderaan sangkut di bukit..menakutkan jer tgk kereta tersusun jem naik bukit..huhuh..alhamdulillah plan kami memang menjadi.. xda jammed or apa... so, destinasi pertama kami pg tu of course la KEA FARM..masa untuk shopping... hehee..tp sempat lagi bergambar..ada sebuah hotel dalam taman kat belakang kea farm... nice view jugak... hehe




Lepas setel urusan membeli kami pun blah..haha..ttiba tringin nak pergi ke ladang teh Ombak Rindu..hahaha.... Ladang Teh Sg Palas.. katanya view situ yang paling cantik tp jalan nk ke situ memang menggerunkan la.. seriau tgk hubby drive..bila dah sampai baru rasa lega tp bila tgk tangga nak ke atas tu jadi cuak balik..mcm xlepas nyawa ja nak daki..hahaha.. last2 naik jugak,,alang2 dah sampai kan.. view dia memang cantik.. lepak2 sat dengan family sambil minum teh dan makan kek..

lepas puas bergambar baru gerak balik..tp sempat dulu singgah ke satu destinasi menarik kat CH.. Taman Lavender,,,hehe
taman lavender yang famous tu..last day masa on da way trun baru kami p situ... memang cantik dan menarik... okla..jomla cuci mata skit tgk tempat2 menarik kat situ.



lepas puas lepak situ kami pun bergerak balik..cuaca xmenentu..kejap hujan kejap tak.. last2 dah sampai bawah adik saya ajak ke PEsta Penang.. dah alang2 on da way nak balik kan.. so singgah la skejap walaupun rasa skru kaki ni dah nak terkeluar sebab penat berjalan.. memang letih..skejap ja kami singgah situ..



nota kaki: hahaha..selepas beberapa bulan menulis..akhirnya siap juga post ni..hahahahaha.....

~jojoe~

IKLAN LAGI!