Saturday, December 19, 2009

The Princess and The Frog...


The Princess and the Frog is an American animated family film loosely based on E. D. Baker's novel The Frog Princess, which was in turn inspired by the Grimm brothers' fairy tale "The Frog Prince".[2] It is the 49th animated feature in the Walt Disney Animated Classics line, and the first of these films to be traditionally (2D) animated since 2004's Home on the Range. The film was directed by John Musker and Ron Clements, directors of The Great Mouse Detective, The Little Mermaid, Aladdin, Hercules, and Treasure Planet, with songs and score composed by Randy Newman and featuring the voices of Anika Noni Rose (as Princess Tiana), Oprah Winfrey,[3] Keith David, Jim Cummings, John Goodman, Jenifer Lewis, Bruno Campos, Michael-Leon Wooley, Peter Bartlett and Terrence Howard. Princess Tiana is also notable as Disney's first African-American princess.[4]

The film, which began production under the working title The Frog Princess, is an American fairy tale, Broadway-style musical set in the French Quarter of New Orleans. A prince named Naveen (Bruno Campos) from the land of Maldonia is transformed into a frog by the evil scheming voodoo magician Dr. Facilier (Keith David).[5] The frog prince mistakes a girl named Tiana (Anika Noni Rose) for a princess and has her kiss him to break the spell. The kiss does not break the spell, but instead turns Tiana into a frog as well. Together, the two of them must reach the good voodoo priestess of the Bayou, Mama Odie (Jenifer Lewis), while befriending a trumpet-playing alligator and a hopelessly romantic firefly along the way. The film opened in limited release in New York and Los Angeles on November 25, 2009, and released in wide on December 11, 2009



Aku ni memang peminat karton..even dah nak masuk 30tahun,ehemmm... tapi jiwa aku masih berminat ngan karton2 especially karton terbitan walt disney...sebab tu baru ni aku xlepas peluang menonton filem baru ni dengan seseorang yg special..sapa lagi..my kokongla..dia baru pulang dari china..sekarang dia d bukit mertajam..umah abang dia..so pada 17disember baru2 aku pun berdatingla ngan abang aku neh.. dia ada bawa anak buahnya yg cute, NICO..hehehe... kiranya nico la the princess..kokong bukan the frog tapi the LION..hehehe..rambutnya amboi...dah macam singa aku tengok..potong2ler kokong...mau sekolah sudah..hehehehe.
.

Monday, November 30, 2009

Boo..

Dalam banyak2 watak kartun yang aku tengok aku paling suka tengok watak karton BOO... ala, yang dalam citer MONSTER INC tu ler... huhuhu...cute betol..dari cara dia bercakap sampaila ke karakternyanya... sangat comel..

bila anak adik aku dah membesar...my ARA... baru aku sedar rupanya i got my OWN BOO....hehehe...cutenya...

p/s: ekceli my own BOO belongs to my dear sis...i wonder when will i have my VERY VERY OWN BOO???...huhuhuh...

My Pets


my cute hamsters

Bila sebut "pet" teringat sedutan citer new moon baru2 ni..bila bella dikatakan pet kepada keluarga collins..hehehe.. betol jugak..bila manusia rapat dengan keluarga pontianak,dia dah jadi mcm peliharaan keluarga tu lah..heheheh... tapi aku bukan nak cerita yang aku jadikan vampire se handsome Edward Collin sebagai my pet [ekceli,kalo bleh nak jugak asalkan dia tak isap darah aku ler], hehehe... sekarang ni bila balik sini aku kongsi hobi aku ngan adik aku bela hamster dan kucing..hehehe..baru2 dapat sekor kusing yang comel.... hamster aku plak dah membiak dengan jayanya..baru2 dapat 3 ekor cucu.malangnya seekor jer idup..yang lain abis dimakan bapanya..cit... haruan makan anak tul...huhuhuh...


ini plak my comel...

Sunday, November 29, 2009

Walimatulurus..


Selepas beberapa hari bermasalah dengan berokband neh kiranya ari ni banyak skit aku dapat tulis sini..sebab ari ni berok aku tak banyak songeh..senang jer bergayut kat bumbung umah aku..tak lari mana2..may b sebab ujan takder, angin pun spoi2 bahasa gitu...hehehehe... ekceli kan, bukan nk citer pasal "berbaloi2"neh..nak citer pasal undangan perkahwinan seorang sahabat lama... ex-roomate aku masa kat UUM dulu..aiseh...dah nak kenduri cikgu su erk... Tahniah..InsyaAllah kalo takda aral aku gi...biasala dengan keadaan tak menentu ni..harap2 semuanya berjalan dengan lancar.. Su ni kira antara best bud aku masa blajar dulu2 kala..banyak kenangan manis kami bersama...paling aku ingat aksi manja dia dan cerita dia pasal "AWANG"..siapa awang??hehehehe... adala... rindunya kat su..dah jadi isteri orang ni manja2 ngan suami erk..teddy bear yang tiut2 tu kalo dah tak nak peluk bagi kat aku jelah...hehehehe... apapun..
SELAMAT PENGANTIN BARU..SEMOGA BERBAHAGIA KE AKHIR HAYAT.. AMIN

Yang Kutahu Cinta Itu Indah..

Lagu ni pun aku dengar semalam dari drama Korban Kasih Malissa juga..ada yg cakap lagu ni memang best tapi suara penyanyi wanitanya bikin spoil..ada yg komen lagi afgan patut duet ngan my favorite singer ROSSA..apapun for me..not badlaaaaa.....tak sabar nak download lagu ni dan lagu Cinta terakhir tadi...



Lirik Lagu Afgan Feat. Nagita Slavina - Yang Kutahu Cinta Itu Indah

Tak Pernah Aku Membayangkannya
Bila Insan Sedang Patah Hati
Kali Ini Ku Rasakan Sesungguhnya

Reff:*
Siang Hariku Bagaikan Malam
Pelangipun Berwarnakan Kelam
Inikah Yang Dinamakan Patah Hati

**


Tak Ingin Kujalani Cinta Yang Begini
Yang Kutahu Cinta Itu Indah
Tak Ingin Kurasakan Jiwa Yang Tak Tenang
Kumau Kau Tetap Disisiku

Back To Reff:* & **

Dan Tak Ingin Kurasakan Jiwa Yang Tak Tenang
Kumau Kau Tetap Disisiku

Siang Hariku Bagaikan Malam
Pelangipun Berwarnakan Kelam

Cinta terakhir

semalam ada tengok sebuah drama kat tv3..tajuknya korban kasih malisa..sempena hari raya korban, drama tu pun berkisar tentang pengorbanan seorang wanita yang dah berumur skit tapi masih belum berumahtangga... jatuh cinta dengan lelaki yang jauh lebih muda tapi dapat halangan dari keluarga lelaki...sedih juga tengok cinta yang tak kesampaian..of coursela aku sokong watak perempuan tu... kesian, lama mencari cinta..dah jumpa cinta sejati, dapat plak tentangan dari pihak lelaki...mahu tak mahu terpaksa undur diri demi kebahgiaan pihak lelaki..last2 lelaki tu kawin dengan perempuan yang sebaya dia...

hmm... kadang2 aku naik pelik... dalam dunia ni apakah cinta tu dinilai dari umur?? kalo lelaki tua kawin dengan perempuan muda, jarang dengar rungutan dari masyarakat sekeliling..tapi bila wanita yg agak tua bertemu jodoh dengan lelaki yang jauh lebih muda mcm2 tohmahan dilemparkan...

apapun..tua ker muda ker..yang penting adalah soal hati..kalo hati dah suka xperlula nak dipertikaikan kenapa...kerana hanya yg menyintai tahu jawapannya... yang penting cinta itu ikhlas lahir di hati... Lagu tema yang digunakan dalam cerita ni pun best..nyanyian aiman..apapun..kita layan jer....



Lirik Cinta Terakhir - Aiman

Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Korus
Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Ulang korus

Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan

Ulang korus

Lagu/Lirik: Hafiz Hamidun
Artis: Aiman

New Moon

Release Date: 26 November 2009
Language: English
Running Time: 2 hours 10 minutes
Director: Chris Weitz
Cast: Kristen Stewart, Robert Pattinson.

Synopsis: After Bella recovers from the vampire attack that almost takes her life, she looks to celebrate her birthday with Edward and his family. However, a minor accident during the festivities results in Bella's blood being shed, a sight that proves too intense for the Cullens, who decide to leave the town of Forks in Washington, for Bella and Edward's sake. Initially heartbroken, Bella finds a form of comfort in reckless living, as well as an even closer friendship with Jacob Black. Danger in different forms awaits.


kemarin 28November 2009 (sabtu) aku dan aton ada p tengok sequel citer TWILIGHT,.. best jugak...cuma sebab aku dah bc novel tu so aku dah taula jalan citernya...memang menarik,,sebab apa yang aku bayangkan masa membca tu semua tu dapat aku tengok dalam filem neh...huhuh..jacob dah makin ensem lak...edward plak pucat jer...watak dia pun tak banyak dalam citer ni..banyak kisah bella dan jacob...family collin pun cuma muncul part awal dan akhir ja..apapun, kalo dah minat tu kalo org ckp tak best pun bagi aku tetap bestla..tak sabar nak beli dvd dia plak..huhuhu..thanx ton sebab blanja..hehehehehe....len kali my turn...

Salam Aidiladha


salam aidiladha untuk semua.Maaf zahir batin.....lambat nak ucap tahun neh... banyak benda yang jadi..dan yg paling teruk sebab line berokband yg semakin menjadi2 tahap keberukannya..benci betol arr..ari tu dah bincang ngan aton yg stay kat alor star..mayb nak jual 'berok' ni kat dia..mayb line sana ebih clear untuk berok neh bergayut dan laju...aku pun tak faham..dalam tv beria2 promosi...konon sangat berbaloi2...tapi berbaloi apa kalo dah tahu server tak laju tapi tak cuba nak upgrade,makin teruk adala...bukan setakat line tenet...line telefon pun makin hari makin teruk...akupun tak faham...memang tak faham2....

ishk2...raya neh..tak baik marah2 yer..apapun.... raya baru2 ni 27nov aku ada g beraya umah aton...dia ada buat makaroni bakar..special request dari aku..nyam2... thanx tu ada and family...rendang tok yang mak dia buat pun best cicah ngan lemang..hehehehe.... best..best... jarang aku g p beraya kat umah org neh...apapun..esoknya aku ngan dia plan gi tengok wayang..dia blanja..hehehehe...nanti aku post entry baru pasal kisah tengok wayang tu..takleh post sekali ngan entry neh ...satg berokband buat hal,penat2 ja aku tulis...langsung tak berbaloi2 kalo entry ni tetiba takleh publish...huhuhuhhuhuh...tidak!!!!!!!!!!!!!!!

Sunday, November 22, 2009

alhamdulillah..

Kemarin bapa aku dah balik umah..semalam dia ok..nampak mcm dah sehat dah... pagi tadi pun dia bangun awal dan kuar ambik angin kat kat luar rumah...dah boleh berjalan dah...harap2 dia akan terus sehat...aku plak ari ni tak buat apa..kat umah ja.. esok mayb baru kuar jalan2 cari pasal...hehehe... lagipun esok dah gaji...jumaat ni plak dah nak raya haji... kejap betul masa berlalu...rasa mcm baru ja aku sambut raya haji tahun lepas...


apapun,.cuti2 sekolah mcm ni tahap kemalasan akan semakin memuncak..huhuhu... harap2 kemalasan aku neh takkan memudaratkan diri aku..hehehe...takot masa sekolah kang kena tegur lak badan mcm di pam2...dah ler sedia bulat...huhuh...

yang penting hepi..... semoga hidup kita semua sentiasa ceria... seceria aku sekarang... [walaupun berokband neh cam hampehhh]...

berokband..ooo..berokband...

rasa mcm nak cut off line la...almost 1 year tapi masih lagi lembab sangat line berokband neh....every month i paid out almost RM100...but still the line sangat teruk..lembap mengalahkan kura2...dah mcm siput sedut dah... nak bleh tulis satu blog pun ambik masa berjam2... adeiiii..dah mcm2 cadangan aku dapat dari kawan2...tukar g stremyx lar,tukar pakai w1max lar... semua tu tak bleh... kat kg neh dah tak bleh masuk line telefon..yelah..balik2 kabel kena curik..nak guna wimax plak line sini blum ON...silap2 lagi teruk dari berokband neh... huhuhuhuh... rasa dah malas nak guna...tapi sekarang plak cuti sekolah..no more wireless... need to use this thing..aduiiii... xberbaloi2 sangat2...

Friday, November 20, 2009

dari jendela hospital..



hari pertama cuti sekolah..aku mulakan hari ni dengan menjemput mak dari hospital wal pagi tadi...mak cakap ayah dah ok sikit..cuma malam semalam dia demam teruk dan sakit mcm selalu...darah tinggi dan kencing manis dah ok..cuma doktor cakap dia ada masalah buah pinggang pulak...ubat dah tak boleh dimakan, mesti disuntik..kalo tak dia akan muntah teruk macam malam tu..

petang on da way ke hospital hujan lebat sangat... masa melawat aku dan mak sekali lagi ke hospital melawat ayah..hari ni dia dah boleh duduk dan tersenyum melihat kami...dia dah nampak sehat...harap2 dua tiga hari nanti dia dah boleh balik umah.... malam ni mak masih setia menemani dia di sana... aku baru ja call dia tadi...mak cakap ayah demam balik..hmmm... aku berdoa lagi...Moga ayah cepat sembuh..

Thursday, November 19, 2009

finally...

i miss my yengkey... tadi call yengkey..dia dah dapt pindah ke Papar,,,dekat dengan suaminya.. waaa...makin sunyila ken hwa neh..si jipang tiada kawan sudah..dia tak dapat pindah...harap2 dia buat rayuan... kalo dia dapat makin sepilah ken hwa... kesian kakakku suan dan kokong..tiada kawan sudah....huhuhuh... sedihnya...

finally...ari ni aku last day sekolah..esok dah mula cuti sebulan setengah....SPM dah mula kemarin..sekolah dah memang sunyila...budak kelas akupun 2 org ja datang... semua keja dah siap..tunggu kul satu ja nak balik... pas balik ni aku nak kena p hospital..ayah aku masuk hospital lagi..ari tu dah masuk ari jumaat... ari isnin dah bleh kuar pastu selasa masuk balik....sampai hari ni dia masih kat sana... harap2 ayah cepat sembuh ...susah hati plak bila pikir...

Tuesday, November 17, 2009

Maafkan Cikgu


Cerita ini boleh kita jadikan iktibar dan petua untuk lembutkan hati kita untuk kebaikan bersama.Sebuah kisah yang saya paparkan ini saya ulangi dari kisah benar seorang guru beberapa tahun yang lalu.

Ceritanya:
Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.

Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya.
Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.

Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah.
Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang.
“Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?” Dia terkejut dan wajahnya berubah.

“Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu.”

Jawabnya “Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?”

” Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu.”

Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, “Maafkan cikgu, …….”

Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu.

Cerita2 begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;
i. Solat sunat
ii. puasa sunat
iii. berzikir
iv. bersedekah
v. mengusap rambut anak yatim
vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain
vii. membantu orang susah

Sunday, November 15, 2009

coming holiday...

THIS IS YOUR STATE WHEN U COME TO WORK.........

Monday


Tuesday


Wednesday


Thursday


Friday


Last one is ultimate....
...
...
...
...
...
Saturday & Sunday





p/s: alala. :).....tiutnyer kiter time tak keje..hihihi...minggu depan dah start cuti sekolah, aku pun akan seperti Saturday & Sunday untuk sebulan akan datang...hihih..adeeehhh... :)

CINTA UMPAMA MENUNGGU BAS

CINTA UMPAMA MENUNGGU BAS


Tahu tak, cinta sebenarnya sama seperti seseorang yang menunggu bas. Bila bas tu datang, awak tengok bas tu dan awak kata pada diri awak,"Eee... penuhnya... tak ada tempat duduk."

Jadi, awak katakan pada diri awak, "Saya akan tunggu bas yang lain." Awak pun biarkan bas itu berlalu dan awak tunggu pulak bas yg lain.

Kemudian, datang pulak bas yang kedua. Awak tengok bas tu dan awak akan cakap, "Eee... bas ni buruk sangat, mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak ditengah jalan."

Jadi, awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya. Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas. Bas yang datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yang tadi tapi kali ni awak kata, "Emmm... . takada air-cond... cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yang lain."

Dan sekali lagi awak biarkan bas itu berlalu dan awak bercadang untuk menanti bas yg seterusnya. Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru awak perasan yang awak pula dah terlambat rupanya.

Awak mula panik dan terus naik bas yang datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna. Dan kemudian barulah awak sedar bahawa... awak dah naik bas yang salah.

Jadi, selama ni awak dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yang awak nak. Walaupun yang datang itu adalah bas yang beraircond, adakah awak dapat pastikan bahawa bas itu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk awak?

Jadi, (terutamanya golongan perempuan, lelaki pun samalah) mengingini apa yang awak idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan?

Sekiranya awak dapati "bas" itu tak sesuai dengan awak, apa yang perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu.

Tapi... saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Awak nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg awak nanti- nanti kan), awak tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak awak dan terus berlalu tinggalkan awak! Hahahaha... . Bila ada bas yang lalu melintasi saya macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN!

Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri.

Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada awak nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri awak. Dan bila awak berjalan, awak sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta!



p/s: rasanya aku dah jumpa kot bas tu... hehehe

Impianku...


Blog ni aku pernah tulis kat netlog.. saja aku paste sini..nak ingatkan diri sendiri,....

Baru2 ni aku ada menerima kiriman email dari seorang kawan yg mengatakan, CINTA ITU UMPAMA MENUNGGU BAS... hihi. :).Ekceli kan, dia perli aku... dia cakap aku ni pemilih sangat atau dalam erti kata lain cerewet ler.. Mana ada.. :).Kadang2 pengalaman mengajar kita berhati2 mencari sesuatu yg pasti untuk diri sendiri..aku tidak mahu tersalah pilih.. Kelak sendiri yg sedih.. :)

Memang semua orang tu punya kelemahan.. tapi nak cari jodoh yg baik bukan mcm cari ikan kat pasar.,..nak cari ikan pun kena pilih tau..kot satg tersalah pilih, :)kucim [ ejaan untuk kucing, Acik yg ajar],.. pun xder selera..... adeiihh, susahnyer nk fahamkan orang.. asal umur dah lanjut skit mulala orang nk bertanya "bila lagi"?..hmm.. :) kdg2 tu aku buat2 xfaham...aku tanya balik.."bila aper?"..hihihi. :).. apapun,aku masih bawah umur..ala..yg penting bawah umur 30..hihih. :).[ mesti ramai yg makan hati ni]..

apapun, siapa yg tak nak be
rkeluarga mcm orang lain..tambah2 bila nengok kawan2 dah ada anak.. :) Tipuler kalo ada yg cakap tak nk ada suami dan anak yg baik...Cuma soal jodoh ni susah nk cakap..Semua tu di tangan Tuhan..Nanti ada yg akan cakap, manusia tak boleh menunggu jodoh tu datang, kena usaha... yer.. :). aku faham tu.. apapun, Kalo ada..adalah..kalo tak ada apa boleh buat... yang penting mana ada aku cerewet...Semua Wanita ada impian ni............. :)

;
;

;
;
;



detik bahagia... :)

;
;
;
;

ada rumah dan kediaman sendiri yang cantik dan selesa
;
;
;
;
;


anak dan suami yang baik,rajin menolong dan cute..cam aku.. :)
;
;
dan
;
;


keluarga yg sangat bahagia.... :)


p/s:semoga impian kan jadi kenyataan...

IKLAN LAGI!