Monday, February 16, 2009

cikgu oh cikgu..

hari ni macam banyak yang menyakitkan hati.. dahla semalam berselisih faham lagi dengan Mr. X ni.. dia marah sebab aku tak balas mesej.. tapi bila aku balas dia plak yang diam.. pastu mulala nak gaduh.. ni kali kedua kami camni.. sebelum ni ada gak, tapi semalam jadi lagi.. aku ni pantang tul kalo dah explain berpuluh2 kali tapi kena ulang balik berkali2.. tension tul.. last2 senyap gitu jer.. aku pun makan hati gak...apa taknya, ada satu ayat tu yang buat aku melenting..
"hai.. kerje cikgu pun sibuk jugak yer?"
apuu.. panas telinga tul masa tu.. ingat cikgu ni masuk kelas mengajar jer ker?.. banyak lagi komitmen lain yang orang tak nampak.. nampak ja mcm kerja senang.. ingat kalo dapat tulis blog, dapat chatting, dapat connect wireless tu tak sibukla.. padahal tu ja cara nak release kan tension dengan kerja melambak2 tak siap.. siap satu ada lagi kerja lain menanti.. aku rasa semua cikgu kat dunia ni paham perasaaan aku ni.. sakit hati tul kalo orang anggap kerja cikgu ni senang.. tu blum lagi bab nak control budak.. sedangkan sekolah berasrama penuh pun ada gak masalah disiplin, inikan plak sekolah harian biasa,.. lagila.. dengan kes pontengnya, tu blum lagi bab kurang ajar dan melawan cakap guru.. tapi aku rasa sangat bersyukur sebab Tuhan anugerahkan aku suara yang kuat,.. kalola aku ni sangat lemah lembut dan softspoken mesti suara aku ni tenggelam dikalahan suara bebudak yang tak pandai diam.. sekali suruh senyap senyapla pastu mula balik.. akupun tak faham kenapa nak datang sekolah kalo setakat nak tido, nak buat bising dan melepak.. buat habis duit mak bapa ja,. geramnya!
rasanya kalo ada orang yang cakap kerja cikgu ni mudah nak jer aku suruh dia jadi cikgu.. takdapat sebulan seminggu pun jadila.. suruh dia buat TOV, buat analisis exam, suruh urus kelas,buat perancangan strategik.. tu belum lagi kerja2 masa exam dan masa aktiviti ko-kum.. haa, masa tu baru tau kenapa cikgu ni bleh cuti sebulan dua.. kalo tak cuti bleh gila agaknya.. tu pun time cuti ada yang kena kursus, kena jaga exam,kena attend aktiviti students,. diaorang tau ker?
pastu ada satu satu lagi,.. kemarin dapat LPC dari sekolah lama..(last payment check).. rupanya gaji aku akan stop untuk 2 bulan( bulan 2 dan 3).. bulan 4 baru dapat gaji.. huhuhuh, sampai hati kerani sekolah lama aku buat gaji sampai bulan 1 jer.. kata kerani baru aku kat sini, sepatotnya kerani lama aku buat gaji sampai bulan 3, pastu baru sekolah sini dapat sambung urus gaji tanpa terputus.. huhuhuh,.. dia bagitau ada seorang guru baru dari sabah gak tak ada masalah sebab kerani sekolah lama buat sampai bulan 3.. so, gaji cikgu tu tak putusla..huhuhuu,.. tapi tadi bila call ashraq rupanya dia lagila.. dari bulan 1 lagi gaji dah stop.. takpelah.. sabar jelah...huhuhuhu

5 comments:

  1. sabar ja la jO...kat mana2 pun ada tention dia..!sia pun macam dah boring la ni jadi cikgu d ken hwa ni..tapi sia masih bertahan lah,belum ada hati mau berhenti jadi cikgu lah..mayb belum tentu jadi cikgu tak best d tempat lain.ada sia jumpa cikgu hadi last week, ada dia share crita sek d smk,tidak la se-preasure d ken hwa la.Mayb masing2 punya budaya lah. Kadang2 i fikir sayang juga mau tnggalkan ken hwa,coz banyak yg telah i pelajari d sini,tapi bila fikirkan masa depan pula,macam tersekat sia d sini.yala,i d sini mengajar sampai form 3 ja,sedangkan guru baru posting pun da ajar f6,sampai guru baru pun nampak sia semacam ja. u tau ada budak tanya sia,"cikgu ko belajar sampai spm ja ka,napa u x ajar menengah atas pun?"..pening sia jo..hehe.sedangkan opsyen sia Ekonomi dan Geografi..x pernah pun sia sentuh bab ekonomi d sini. apa lagi mau ajar f6 la kan!sekarang ada permohonan guru f6 dg44,i tengok borang x layak pun sia mohon sedangkan da ajar 5 thn.ada bos cakap mau naik pangkat cepat,baik mohon guru cemerlang..wah duh..bukan senang mohon ni post..hoohoo..so macam terbantut ja masa depan sia sini..bukan sia penting diri,tapi if hari2 sibuk utk sek or orang semata2 ja,diri sendiri masih seperti yang dulu..macam mana kan jo?

    ReplyDelete
  2. macam mana pun jo..hope teman u tu dapat baca blog u...supaya dia faham keadaan u kan?x payah lah nak sindir semacam, buat sakit hati kan jo?hehehe..sia pun mau buat blog khas utuk cikgu2 yang tention.tapi crita lain siapa Mr.X tu jo...?haha..Rasanya musim berbunga da sampai kot..?actually bagus la jo melalui blog ni dapat curahkan perasaan,i pun naik tention hari ni,macam semuanya salah sia n Tay ja pasal peratus Geo PMR jatuh 2.9% tahun lalu..hoo..!x berani pun sia bagitahu bini i pasl tention sia,x mau dia tanya banyak! Sory lah comment panjang Jo...!

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. tidak apa.. sia suka ko komen panjang2..sekurang2nya sia tau ada lagi cikgu yang setension sia ni..hihihihi.. itua kan yau.. susahla begini,. kadang2 kena juga pikirkan diri sendiri sbelum pikir orang lain... tapi kalo begini nanti org bilang kita selfish pula.. apapun ko mesti buat sesuatu yang ko rasakan terbaik untuk diri ko..

    ReplyDelete
  5. mr X? hahahha.. adalah tu sorang manusia yang sia kenal 8tahun sudah tu..tapi ntahla, sekarang ni suka betul dia cari pasal dengan sia ni.. huhuhuhuh...

    ReplyDelete

bling bling

IKLAN LAGI!