Tuesday, March 31, 2009

to be continued...

Last book finally.. i'll continue my reading..
Author
Stephenie Meyer
Country
United States
Language
English
Series
Twilight series
Genre(s)
Paranormal romance, young-adult fiction
Publisher
Little, Brown and Company
Publication date
August 2, 2008 (USA)August 4, 2008 (UK, AUS)
Media type
print
Pages
768
ISBN
ISBN 031606792X
Preceded by
Eclipse

Plot summary
Breaking Dawn is split into three separate "books", or parts. The first part details Bella's marriage and honeymoon with Edward, which they spend on a private island off the coast of Brazil. Edward grants Bella's wish and makes love to her. Soon after, Bella realizes that she is pregnant. After contacting Carlisle, who confirms her pregnancy, she and Edward plan to return home. Edward, concerned for her well-being as the fetus develops with unnatural rapidity, urges her to get an
abortion. However, Bella wants to keep the child and so contacts Rosalie for support, knowing that Rosalie has always wanted children.
The second part of the novel is written from Jacob's point of view, and lasts throughout Bella's pregnancy and childbirth. The pack of werewolves, not knowing what danger the unborn child may pose, make plans to destroy it, even though they must kill Bella to do so. Jacob vehemently disagrees with this decision and revolts, leaving the pack to form his own with Seth and Leah Clearwater. Bella soon gives birth, but the baby breaks many of her bones and she loses massive amounts of blood. In order to save her life, Edward changes her into a vampire. Jacob, who was present for the birth, immediately "imprints" — an involuntary response in which a werewolf finds his soul mate — on Edward and Bella's newborn daughter,
Renesmee.
The third section of Breaking Dawn shifts back to Bella's perspective, finding her changed into a vampire and enjoying her new life and abilities. However, the vampire Irina misidentifies Renesmee as an "immortal child", a child who has been turned into a vampire. The creation of "immortal children" was previously outlawed by the
Volturi. After Irina presents her allegation to the Volturi, they plan to destroy Renesmee and the Cullens. In an attempt to save her, the Cullens gather vampires from around the world to stand as witnesses and prove to the Volturi that Renesmee is not an immortal child. Upon confronting the gathered Cullen allies and witnesses, the Volturi discover that they have been misinformed and immediately execute Irina for her mistake. However, they remain undecided on whether Renesmee should be viewed as a threat to the secret existence of vampires. At that time, Alice and Jasper, who had left prior to the confrontation, return with Nahuel, a 150-year-old vampire-human crossbreed like Renesmee. He demonstrates that the crossbreeds pose no threat, and the Volturi leave. Bella, Edward and Renesmee return to their home in peace.

Done..

I'm just done reading the third part of Twilight--- Eclipse.. interesting story.. paling best bila Edward dan Bella akan berkahwin.. hahaha.. so, semua tu dalam the last book yang aku akan sambung baca nanti --- Breaking Dawn.. tak sangka plak yer rupa2nya last sekali Bella akan jadi the newborn vampire.. say what.. INTERESTING!.. so... ini agaknya ubat tension dan sakit hati aku kan? kan?....
Author
Stephenie Meyer
Country
United States
Language
English
Series
Twilight series
Genre(s)
Young adult, Fantasy, Romance
Publisher
Little, Brown
Publication date
August 7, 2007
Media type
print (
hardcover)
Pages
640
ISBN
978-0316160209
Preceded by
New Moon
Followed by
Breaking Dawn

Plot summary
The story begins with the revelation that Seattle is being plagued by a string of unsolved murders, which Edward suspects are being caused by a vampire that is unable to control its thirst. Edward and Bella fill out college applications, while Bella explains to Edward her desire to see
Jacob Black, her werewolf friend, again. Meanwhile, Alice Cullen has a vision that Victoria, a vampire who is hunting Bella for revenge, is back in town. Although Edward fears for her safety, Bella insists that Jacob and the rest of the werewolf pack would never harm her, and he eventually allows her to visit Jacob once in a while. A few days later, Edward proposes to Bella and, despite having an aversion to marriage, she accepts.
Bella and the Cullens realize that the murders in Seattle are being committed by an "army" of newborn vampires, controlled by Victoria. The Cullen family joins forces with the werewolf pack in order to combat this threat. As everyone else prepares for battle, Edward, Bella, and Jacob camp up in the mountains, hidden during the battle, where they are later joined by
Seth Clearwater, a young member of the werewolf pack, to wait out the fight.
In the morning, Jacob overhears Edward and Bella discussing their engagement and becomes very upset. He threatens to join the fight and get himself killed. To stop him, Bella kisses Jacob and realizes that she is in love with him. Victoria tracks Edward's scent to Bella, and Edward is forced to fight. After Victoria and her army are successfully destroyed, Bella explains to Jacob that while she loves him, her love for Edward is greater. After receiving a wedding invitation from Edward, Jacob runs away in his wolf form to escape the pain he feels, angry at Bella's decision to become a vampire.

Rindu


Bila bengang mcm ni rasa mcm diperkotak katikkan la plak.. ntahla..ikutkan emosi aku memang bleh nangis kalo terlampau ikutkan perasaan.. kalo aku masih d Sabah mayb aku takkan sedih dan tension seperti sekarang.. kalo d sana bukannya aku tension dengan masalah, bukannya aku taksedih rindukan family, tapi sekurang2nya aku ada penawar yang sangat beharga,.. MY BESTFRIENDS di sana.. winn... rasa sangat rindu.. sekarang ni hanya mampu ketawa dan berhubung melalui telefon saja.. jarak yang terlalu jauh memisahkan aku dan semua d sana termasukla kakak, kokong dan jipang... juga adik2 serumah ku dulu..

pasti banyak yang dah berubah d Keningau... yang pasti walaupun dah nak masuk 5 bulan aku tinggalkan Sabah kerinduan itu masih ada... kesedihan itu tetap datang...apa yang mampu ku buat hanyala berdoa semoga kegembiraan tu akan berulang...huhuhu...

Bengang

hari ni aku bengang giler dengan seorang mamat kat sekolah... dahla perasan bagus pastu mentang2 jadi penyelaras satu program sesuka hati dia jer letak nama orang..ingat orang ni dah tak ada kerja lain.. kalo bagitau dulu takperla ni main paksa2 plak.. padahal program tu bukan paksaan pun.. tapi buat keras gak nak aku join.. bukan aku tak nak.. masalahnya banyak sangat kekangan ... tapi biasala kalo orang dah ego, tak faham bahasa mcm nilah.. dahla aku ni tinggal jauh, suruh plak tu stay kat sekolah sampai jam 530petang tiap2 minggu... apa kes.. ingat aku ni takder kerja lain dah ker... aku pun ada life gak..
biarla program tu berbayar pun..bukannya aku tenguk duit pun kalo nak buat kerja.. yang penting hati mesti ikhlas.. mana bleh paksa2.. last2 terpaksala aku slow talk dengan seorang kakak yang juga jadi penyelaras untuk program tu..
hasilnya, kakak tu sangat memahami.. dia sendiri pun tak puas hati dengan kerja mamat tu yang malas cari orang luar untuk program tu.. dah nama berbayar, carila orang lain especially pakar dari luar.. sekurang2nya budak pun takla boring sangat tenguk muka cikgu yang sama... hmm,.. inila kalo dah malas tapi masih nak buat program.. last2 main tangkap muat jer.. tak consider perasaan orang lain.. akupun tak faham... kadang2 tu nama ja cikgu tapi mcm2 perangai.. macam2 sikap..
jangan ingat dunia perguruan ni semuanya indah.. banyak sangat rahsia d sebaliknya.. ada yang menjanjikan gembira, tak kurang juga beban yang banyak.. apapun, sabar jelah cikgu...

Saturday, March 28, 2009

New Moon

well, i'm done with this one also.. two more to go..hihihih...

Author
Stephenie Meyer
Cover artist
Gail Doobinin (design)John Grant (photograph)
Country
United States
Language
English
Series
Twilight series
Genre(s)
Young adult, Romance novel
Publisher
Little, Brown
Publication date
September 6, 2006
Media type
print (
hardcover, paperback)
Pages
563
ISBN
0-316-16019-9
Preceded by
Twilight
Followed by
Eclipse


Protagonist Isabella "Bella" Swan is thrown an eighteenth birthday party by Alice and Edward Cullen, the vampire she loves, and the rest of their vampire family. While unwrapping a gift, she gets a paper cut. Edward's brother Jasper, although attempting a non-human diet, is overwhelmed by her blood's scent and tries to attack Bella. To keep her safe from vampires, Edward and his family leave Forks, Washington. Bella becomes severely depressed and seeks comfort with Jacob Black, an old family friend who eases her pain over losing Edward.
Bella and Jacob develop a close friendship, and Bella soon discovers that placing herself in dangerous situations stimulates hallucinations of Edward's voice. Bella begins engaging dangerous behavior, such as riding a motorcycle, to trigger the illusions. Meanwhile, Bella learns that Jacob is a werewolf. He and his fellow werewolves begin to protect Bella from the vampire
Victoria, who seeks revenge for her mate, James, who the Cullens killed in Twilight.
After Bella attempts cliff-diving, she gets caught in a riptide and is rescued by Jacob. Meanwhile,
Alice Cullen, Edward's prophetic vampire sister, has a vision of Bella jumping off the cliff. Presuming that Bella is dead, Alice rushes to Forks to check on Charlie Swan, Bella's father. At the same time, Edward is mistakenly informed by his sister Rosalie that Bella has died. Distraught over her supposed death, Edward flees to Italy to provoke the Volturi, peace-keeping vampires who would be able to kill him.
Bella and Alice rush to Italy to save Edward, and succeed in stopping him before. Before they leave Italy, the Volturi tell them that Bella, a human who knows of the existence of vampires, must either be killed or changed into a vampire. After they return to Forks, Edward explains to Bella that he only left to protect her, and she forgives him. The book ends with the Cullens voting in favor of Bella being transformed into a vampire after her graduation, much to Edward's dismay

i'm done..

well.. of course i'm done reading this book!.. well.., still 3 more to go..
Author
Stephenie Meyer
Cover artist
Gail Doobinin (design)Roger Hagadone (photograph)
Country
United States
Language
English
Series
Twilight series
Genre(s)
Young adult, Fantasy, Romance
Publisher
Little, Brown
Publication date
October 5, 2005
Media type
print (
hardcover, paperback)e-book (kindle)audio book (cd)
Pages
512
[1] (Hardcover)544[2](Paperback)
ISBN
ISBN 0-316-16017-2
Followed by
New Moon

Isabella "Bella" Swan moves from sunny Phoenix, Arizona to rainy Forks, Washington to live with her father, Charlie, while her mother, Renée, travels with her new husband, Phil Dwyer, a minor league baseball player. Bella attracts much attention at her new school and is quickly befriended by several students. Much to her dismay, several boys compete for shy Bella's attention.
When Bella is seated next to
Edward Cullen in class on her first day of school, Edward seems utterly repulsed by her. However, over the next few days Edward warms up to her, and their newfound relationship reaches a climax when Bella is nearly run over by a fellow classmate's van in the school parking lot. Seemingly defying the laws of physics, Edward saves her life when he instantaneously appears next to her and stops the van with his bare hands.
Bella becomes hellbent on figuring out how Edward saved her life, and constantly pesters him with questions. After tricking a family friend,
Jacob Black, into telling her local tribal legends, Bella concludes that Edward and his family are vampires who drink animal blood rather than human. Edward confesses that he initially avoided Bella because the scent of her blood was so desirable to him. Over time, Edward and Bella fall in love.
Their relationship is thrown into chaos when another vampire
coven sweeps into Forks. James, a tracker vampire who is intrigued by the Cullens' relationship with a human, wants to hunt Bella for sport. The Cullens attempt to distract the tracker by splitting up Bella and Edward, and Bella is sent to hide in a hotel in Phoenix. There, Bella receives a phone call from James, who claims he is holding her mother captive. When Bella surrenders herself, James attacks her, but Edward, along with the other Cullens, rescues Bella and kills James. Once they realize that James has bitten Bella's hand, Edward sucks the venom from her system before it can spread and transform her into a vampire, and she is then sent to a hospital. Upon returning to Forks, Bella and Edward attend their school prom and Bella expresses her desire to become a vampire, which Edward refuses.

Andai itu takdirnya

Baru2 ni ada juga beli sebuah novel bersama2 "the twilight saga'.. novel melayu bertajuk andai itu takdirnya.. karya seorang peguam bernama Siti Rosmizah.. melihatkan cover kulitnya membuatkan aku sedikit tawar hati nak membaca.. ditambah pulak dengan sinopsisnya yang kurang menarik.. apalagi ianya keluaran BUKU PRIMA production.. selalu aku biasa beli novel2 keluaran Alaf21.. ntah napa terdetik hati nak beli buku ni selepas terbaca komen d sebuah akhbar tentang novel ini yang dikatakan menarik.. agak lama novel tu tersadai di atas meja dek keasyikan aku membaca twilight.. (hihih.. masuk ni dah abis dah 2 buku...masih ada 2 lagi..)...

apapun berbalik kepada cerita tadi, ntah napa kemarin terdetik nak selak2 buku andai itu takdirnya tu.. hmmm,.. bermula dari mukasurat satu akhirnya aku tertarik untuk membca sehingga ke akhir cerita.. kesimpulannya.. MEMANG MENARIK.. kalo ada member2 yang nak membeli aku syorkan novel ni.. membaca novel ni membuatkan aku rasa kagum.. masih adakah wanita dalam dunia ni yang setabah watak utamanya.. ?penderitaan dan kesedihan yang dilaluinya membuatkan aku turut menangis., (hihih,,. emosi la plak,,)..kalo boleh akupun nak jadi setabah itu..

apapun, syabas untuk penulisnya yang baru kukenali.. rasanya lepas ni, novel2 tulisan Siti Rosmizah akan menjadi tumpuan aku.. hmm.. dah tak larat dah nak ulas panjang2..baca sendiri baru tahu ye tak?.. sekarang ni aku nak buat powerpoint..preparation for tomorrow,.,,. arggg,.. esok dah sekolah,,,.. hihihih.. pemalasnya aku sekarang... mana semangat aku ni.. huhuhuhu


Harga: RM 19.90Halaman: 588Penerbitan: Buku Prima Sdn. Bhd.ISBN: 978-983-3669-65-3

Sinopsis dari laman web:Aleya, seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakang keluarga sederhana,dalam diam menyimpan perasaan dengan seorang anak tokoh korporat yang ternama yang merupakan rakan sekuliahnya di Universiti, Syed Aizril. Syed Aizril, wajahnya yang tampan menjadikan dia kegilaan ramai gadis, limpahan kemewahan meletakkan ego dan kesombongan di singgahsana yang paling tinggi. Mentalitinya yang mementingkan darjat dan kedudukan telah menutup pintu hatinya untuk mendengar bicara hatinya sendiri.

moral: dont judge a book by its cover....

Tuesday, March 24, 2009

my favorite scene..

this is my favorite scene from my favorite movie, twilight.. the song from MUSE also impressive.. but the quality of the video is poor.. can't find another especially from youtube coz it's under copyright of Summit entertainment...(hope they wont remove this one also or i have to make my own clip.. hihihi).. but,.. just enjoy what what we have right?..



Sunday, March 22, 2009

Sunday Blues.. :-(

Hari ni Ahad.. berakhirnya cuti sekolah selama seminggu.. boleh dikatakan juga hari ni adalah SUNDAY BLUES.. kenapa..?.. biasala mood cuti masih terasa.. hihihi..pemalas tul cikgu ni... pagi tadi malas betul aku nak pergi skul.. drive pun tak ada mood.. tapi yang best hari ni matahari keluar awal.. jam 7 pun dah cerah.. tak mcm selalu..gelap jer.. sampai plak d sekolah terasa terpesona dengan keindahan gunung di depan mata yang dikaburi oleh kabus.. rasa nyaman dan dingin sangat..sempat juga snap 2-3 keping gambar ... hihihiih..

;
;
pagi ni perhimpunan agak menarik sebab ada ceramah Maulidur Rasul yang disampaikan oleh seorang ustaz dari Baling.. kira dapatla juga cuci2 minda aku yang terasa kosong tak bermaya ni.. hihih.ceramah tu dekat sejamla juga dan lepas tu masuk mengajar balik macam biasa..yang tak syoknya tu bila jadual waktu kena tukar lagi.. paling perit tengok masa dah jadi 25 pastu subjek ICT dah tak ada.. kena plak tukar dengan sivik.. mau emosi gak masa tu..tapi bila pikir balik positif,.. biarlah..kerjaya cikgu ni kan mencabar.. sesekali kena gak tukar cabang.. tukar arah.. kesian aku,, dulu mula2 posting tahun 2002, kurang guru Sains kena ajar sains,.. sekarang ni plak, baru ja merasa ajar opsyen sendiri dah kena tukar cabang sivik plak.. yang peliknya sains maintain.. 4 kelas kena ajar.. huhuh.. aku opsyen IT la.. hmmm.. kalola ada kokong.. tentu dia memahami..kokong... huhuhuhu
habis pasal tu..biarlah.. what will happen will happen.. kemarin adik aku ajak g shopping brgn baby dia.. aku mengikut jelah... biasalah kena gak sponsor kan.. tapi yang tak tahannya tu bila aku terpandang koleksi buku TWILIGHT.. ada empat semuanya tersusun di depan mata.. bukan obses tapi cerita tu memang menarik.. ntah dari mana datang kegilaan aku tu terus keempat2 buah buku tu aku beli.. mcm tak betul plak rasanya.. cashier kedai buku POPULAR tu pun tercenggang..elek.. ingat aku tak ada duit ler tu.. hihih.. last2 kopak jugakla duit dalam RM 1++.. hhihihi.. hanya semata2 untuk koleksi novel2 tu.. ntah tahun bila agaknya aku dapat habis baca buku2 ni.. hihih...akupun tak tahu..

;
;
apapun.. kesimpulannnya.. hari ni adalah SUNDAY BLUES aku dan kemarin plak adalah SATURDAY OBSESSION aku.. hahaha.. hanya diri sendiri yang mampu menggembirakan hati sendiri..bak kata kokong.. do what u like.. like what u do.. betulkah tu kokong?

Tuesday, March 17, 2009

Bosannya!

hmm..apa aku buat 2-3 hari ni yer?.. hari ni dah selasa.. kejap jer masa berlalu..minggu depan dah sekolah balik.. 2-3 hari aku asyik melayan netlog jer... laman sosial yang charles invite aku join... hihih.. laman sosial ni untuk cari kawan2 baru.. ada gak yang ambil peluang untuk cari special relationship.. for me, friendship is better... ntahla,.. lain orang lain caranya.. tak gitu?..
;

;

apa kabar agaknya kokong erk?.. selalu setiap tahun time cuti mcm ni dia selalu jalan2..pastu kunci rumah dia ada dengan aku supaya aku dapat masuk rumah dia untuk uruskan pendaftaran SPM ( kan aku S/U SPM).. hihihih... sekolah dulu selalu ada masalah internet.. time aku nak daftar atau key in markah budak jer mesti ada masalah.. terpaksala menumpang kasih buat kerja kat umah ong.. tapi bukan berdua-duaan yer.. kdg2 ada students tuisyen dia, kadang aku bawa housemate dan kadang2 dia takder kat rumah pergi bercuti.. hihih,.so akulah jadi tuan rumah.. terima kasih kokong.. ko banyak tolong saya.. hihihih.. bagus kokong ni..dahla cute.. baik pula tu.. kalaula dia melayu..hihihihih...

hmm.. rasa sangat bosan plak kalo ari2 cutiku mcm ni.. aton ada ajak g alor setar..dia kerja kat sana..tapi aku ni bukannya kaki berjalan sangat pun.. hihihih.. siap janji nak bawa g kuala perlis lagi tu..hihihih.. tengukla macam mana.. lagipun cuti lama lagi.. sekarang ni aku kena siapkan dulu fail PEKA budak yang berterabur kat atas meja d bilik aku tu.. hmm.. ok.. nanti aku tulis lagi..

Friday, March 13, 2009

Happy holiday!

glitter graphics


Hari ni dah start cuti pertengahan semester yang pertama selama seminggu.. apa aku nak buat erk?.. kalo masih d sabah mesti dah plan dengan housemate nak g jalan2.. hihihi.. teringin nak g sekali lagi ke Kudat.. pergi simpang mengayau.. cantik sangat tempat tu.. kali terakhir aku pergi situ masa tahun 2006 dengan linai dan ina.. agaknya sekarang mesti lagi cantik kan?.. huhuhuhu.. tak per at least aku dah pernah menjejakkan kaki kat situ.. ada rezeki mungkin pergi lagi.. hiiihihih..

;
;
;
;
sekarang ni aku baru jer sudah menidurkan anak saudara aku yang dah pandai berjalan.. hihihih.. ibu dia dengan mak aku dah lama g shopping tak balik2 lagi.. ewah2 seronoknya diaorang berjalan tinggalkan anak kat aku.. huhuhu.jadi nanny ler sekejap... tak aper,.. esok turn aku plak kuar SP.. g jumpa kawan lama yang dah 3 tahun tak jumpa.. hihihih..
lepas esok ada lagi 7hari.. nak buat apa yerk?..ahah.. aku bleh tenguk VCD dan DVd Korea atau recycle balik baca novel2 aku yang melambak2 tu.. hihihih...inila koleksi DVD dan novel2 aku.. ini baru sikit.. ada lagi kat belakang tu.. hihihi..
;
;
;
;

apa bleh buat... kalo boring sangat terpaksa aku berkebun kat depan rumah tu.. mak aku dah bising2 suruh tanam pokok bunga.. haii... cuti2 ni jadi pekebunla aku.. apapun.. hepi holiday to all!!!

Thursday, March 12, 2009

SPM 2008



Rasanya tak ada benda yang menggembirakan seorang guru selain mendengar berita kejayaan pelajarnya..inilah yang aku rasai d saat ni.. hari ni keputusan SPM kuar.. memang aku rasa sangat gembira mendengar keputusan Sains SM Ken Hwa tahun ni.. walaupun agak rasa terkilan sebab ada 4 orang yg gagal..tapi, apapun peratus kelulusan adalah sebanyak 96.5%.. wah.. hepinya.. naik peratus tahun ni berbanding last year..
rasa sangat gembira.. macam nak terbang ja balik sabah untuk wish tahniah pada semua pelajar2 aku..ingat lagi last year hari ahad, sehari sebelum exam sains.. ramai2 diaorang datang sekolah untuk dengar tips dan cara menjawab.. akhirnya berjaya juga 22 orang mendapat A.. 9 orang dapat A1 dan 13 lagi A2...huhuhu,.. terharunya.. hilang penat mengajar semua kelas tingkatan 5 seorang diri tahun lepas..
paling rasa happy bila tadi beberapa orang pelajar call dan sms bagitau keputusan dan ucapkan terima kasih.. huhuhuh,.. rasa sangat gembira untuk diaorang semua...

Tuesday, March 10, 2009

ujian..


apa berlaku hari ni?.. macam biasa pergi sekolah.. hari ni masih ada ujian lagi d sekolah..Ujian Topikal 1.. tapi napa mcm diaorang tak ujian jer yek?.. mcm ambil mudah jer bebudak ni, padahal ujian tu kira pentingla juga.. ishk..ishk..akupun tak paham dengan perangai budak2 zaman sekarang..

hmm.. ari kamis ni result SPM kuar.. mcm manala keputusan Sains untuk SM Ken Hwa yek?..huhuhu, tahun ni tak dapatla aku sama2 menyambut result exam mcm tahun2 sebelum ni.. dah 5tahun aku pegang semua kelas Form 5.. mcm2 ragam pelajar yang aku jumpak.. ada yang pernah bangun macam nak debik aku bila aku kejutkan dia bangun tido masa exam.. ada gak yang menengok mcm nak menelan bila aku marah sebab berborak time exam.. mcm2 perangai.. hai,.. susahnya nak disiplinkan seorang manusia..paling best bila dapat tangkap budak meniru.. hahaha, biru muka.. pastu datang menangis2 merayu minta jangan panggil parents datang skul.. tapi biasala, salah tetap salah.. hukuman bukan datang dari aku tapi dari pihak atasan.. dari kakakku( masa tu dia jadi pemangkin HEM).... hihihih.. teringat betul kat kakak.. bulan 4 ni dia due anak ke-3.. harap2 anak lelaki.. dia dah ada 2 anak perempuan.. Christa dan Christy..ingat lagi tu ari aku dengan kokong plan letak nama untuk anak lelaki dia.. apa nama dia erk?... kokong bilang c*** c****..hihihih,apala ko ni kokong....konon2 gabungkan nama kami berdua untuk anak lelaki kakak, so jadila Joe Kyle something mcm tu la.. hahahaha..kakak yang penat mengandung aku plak yang sibuk nak namakan anak dia....apapun, semoga kakak selamat melahirkan seorang baby yang sihat tapi jangan banyak meng****** macam dia... hahahaha..

hmm.., tadi dapat call dari si winn... hahaha.. rindunya aku pada bestfren aku ni..sempat jugak bergurau-gurau sama seorang lagi kawan baik aku masa kat sana, husband stella,si mut.. hahaha,.. selalu juga dulu si mut ni usung gitar masuk bilik guru.. masa free tension2 dia akan play the guitar dan menghiburkan hati semua orang d bilik guru... sekarang di sekolah baru tiada lagi mutahar untuk menghiburkan hatiku.. hmm,.. kenangan.. betullah cakap orang, walau di manapun berada, kenangan akan tetap bersama kita.. biarlah jauh asalkan dekatkan d hati.. hmm.. aku rindukan Keningau lagi...

Sunday, March 8, 2009

Maulidur Rasul

Esok adalah hari cuti sempena Maulidur rasul.. dengar2 sekolah akan mengadakan sambutan pada hari khamis ni.. tak tahula jadi ke tak.. selama aku kat sabah, tak pernah ada sambutan hari ni sebab sekolah lamaku adalah Chinese School..Apapun, kuucapkan selamat menyambut Hari maulidur rasul..Sama2la kita menghayati hari kelahiran seseorang yang amat kita kasihi dan sanjungi ni..


Maulidur Rasul yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571 merupakan hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w (Sallallahu Alaihi Wasallam). Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
Setiap tahun pada hari itu, umat
Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat
pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

Friday, March 6, 2009

Tag dari ATON..

alamak... ni yang lemah bila bab2 tag ni.. tak tahu nak jawab apa.. takper..akanku cuba jawab tag dari my skulmate ni.. rasanya it will make you guys know me better..hihihihi.. here we go.

“ The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tag 6 people.

i am a
i really want to go to

My favorite place

my favorite things are

my favorite drink


my favorite food



my favorite colors are definitely



i live in




i was born at
i attended






My favorite stories are


my hobbies are


and i definitely wish for


hehehehe.. apapun, tu jer aku mampu jawab.. susah tul nak jawab, tambah2 server aku ni lembap yang amat.. apapun aku tak tau nak tag sesapa.. sapa2 yang rasa nak jawab.. jawabla k?..hihihih...

A CaRd!

This lovely card i dedicated to all my beloved friends.. just want all to know that how friendship is very worth and precious for me.. If you're alone, I'll be your shadow. If you want to cry, I'll be your shoulder. If you want a hug, I'll be your pillow. If you need to be happy, I'll be your smile. But anytime you need a friend, I'll just be me.....Love u guys forever...



ayu vs garang..



tadi ada terbuka sebuah laman web seorang wanita.. bertudung litup dan memakai purdah lagi di bahagian depan.. ala.. yang ala filem ayat-ayat cinta tu..yang nampak hanyalah matanya yang ayu.. terserlah kecantikan dalamannya walaupun tak kenal.. tapi jangan salah faham.. aku bukan jatuh cinta dengan perempuan tu cuma ada terbit sedikit rasa kagum.. di zaman moden ni, serba canggih ni banyak jenis manusia yang kadang2 macam dah lupa asal usul.. tengok sajala pakaian dan perangai.. kadang2 aku sendiri geleng kepala tengok budak2 zaman sekarang.. akukan cikgu.. hari2 berdepan dengan students.. macam2 perangai.. ada yang baik tu baikla, tapi ada gak yang dah hilang rasa malu,.. terutamanya perempuan.. mcm baru2 ni masa ujian topikal aku tangkap 2 orang budak perempuan berpassing kertas.. ingatkan duk bertukar2 jawapan rupanya duk manual CHATTING!.. panas hati gak.. ingatka chatting pasal apa, rupanya pasal lelaki.. pastu adala mencarut2 dan cakap benda2 yang tak senonoh.. astagfirullah.. macam tak percaya.. ini baru sekolah luar bandar.. kalo sekolah bandar aku tak tahulah mcm mana perangai budak2nya.. pening kepala juga dibuatnya.. malas cakap banyak aku serah jer nota chatting tu kat PK Hem.. biar dia jer urus budak2 mcm tu..
kadang2 aku rasa sangat bersyukur.. biarlah tak cantik pun yang penting aku masih berpegang kepada adat dan menjaga adab sebagai perempuan.. bukannya bermaksud aku seorang yang betul2 sempurna.. manusia mana yang tak pernah buat dosa atau buat salah.,.. cuma yang penting mesti pandai jaga diri.. biarlah budak2 cakap aku garang pun, yang penting aku garang bertempat.. kalo dah tak buat kerja, bising dalam kelas masa cikgu mengajar siapa yang tak marah? siapa yang tak garang.. kalo dah bukan seorang yang lemah lembut buat apa nak berpura2 jadi lembut, jadi ayu.. sori.. bukan cara aku.. ada sekali tu seorang budak tegur aku,.. "cikgu ni garang sangat.. sebab tulah tak kawin lagi..".. hahaha,.. lucu gak dengar.. tak timbul pun rasa marah waktu tu.. bagi aku kalo seorang lelaki tu dah sayangkan seorang perempuan semuanya kan diterima seadanya.. takkanlah tak ada sebab pun nak garang.. pandai tul budak2 ni buat persepsi begini..dalam hati aku terdetik gak.." aku garang ngan korang jer.. sebab korang tak faham bahasa".. hihihihih.. biarlah.. Hanya Tuhan yang tahu..

Tuesday, March 3, 2009

hujan ka ribut?

kemarin betul2 mencabar masa balik dari sekolah.. sudahla sebelum tu ada meeting panitia ICT.. tension tul bila jadi setiausaha.. catat minitla, pastu kena edit lagi, kena edar lagi.. hmm,.. rasanya kerjaya cikgu ni banyak tul keje2 sampingan yang kena buat.. jadi kerani pun cikgu jugak.. akauntan, opis boy punya keja pun kadang2 cikgu gak yang buat...tu blum lagi jadi tukang cat ( bila nak ceriakan kelas atau lukis moral dengan students).. hihihih... pendek kata, keja cikgu ni memang mencabar..

lebatnya hujan...tapi sempat lagi aku snap gambar.. hihihih..
meeting abis kemarin jam 330 aku terus pecut keta..hujan turun,aku suka hujan,.. tapi,,, mak aiii.,. punyala lebat sampai tak nampak jalan.. jalan plak penuh ngan air macam dah nak banjir.. tapi aku gagahkan juga mengharungi hujan tu stengah jam..kesudahannya pagi tadi on da way p skul kreta ku buat hal.. pap pap pap pap,.. berbunyi tayar dia.. aku pikir tayar nak pecah.. berhenti jap d pertengahan jalan check ok ja.. bila nak balik minta tolong sorang cikgu kat sekolah aku tu,... rupa2nya ada sebatang kayu melekat di bahagian tayar.. kurang asam betul.. terus tu cikgu ketawa... hmm, nilah perempuan ni..pandai naik ja.. lain tak tahu.. hihihih... patutnya ada "abang' tolong tengukkan.. ye ker?.. perlukan cik abang ker kalo bab2 kreta rosak ni.. setahu aku kalo keta buat hal baik cari abang mekanik je kan?? hihihihi
my x-principal with his last speech in ken hwa.. huhuhuh.. sedihnya..
mujur ni hari tak hujan macam semalam,.. kalo tak agaknya dengan kayu2 balak pun aku seret sekali.. hahahaha.. tapi dengar2nya di ken hwa hujan lebat ye?..tadi pagi dapat mms dari jipang.. dia antar gambar bos berucap buat kali terakhir d ken hwa.. dengar2 ramai yang menangisi keberangkatan mr ng kah ghor, my ex-principal yang bertukar ke sekolah lain.. kokong.. kakak.. jangan menangis ah.. hihih,. tapi kalo aku di sana.. mesti akupun nangis gak... mr ng is the best principal ever.. apapun,, kita doakan ja yang terbaik untuk dia kan?

IKLAN LAGI!