Thursday, February 25, 2010

Sick again..


tak tahula apa kena dengan keimunan aku neh...sejak kemarin aku demam dan selesema lagi..kerongkong sakit bagai nak rak..nak telan air liur pun susah..pun aku gagahkan diri jugak p sekolah..ahad tu dah MC..malas nak mc lagik..
huhuh... tapi rasa tak selesa sangat2 ni... baru ja sudah makan ubat..huhuhuh...budak2 aku ada yg dah pesan "habiskan antibiotik"..ececece..mentang2 la aku baru sudah mengajar topik tu baru2 neh,.. huhuhuh....

Wednesday, February 24, 2010

Kawan Lama

hari ni aku dikejutkan dengan sms seorang kawan lama yang dah lama terpisah dan tak dengar khabar berita.. memang dikira kawan baik aku masa zaman persekolahan.. ekceli memang kami baik.. masa belajar saling bersaing dengan sihat dan tak pernah bermasam muka antara satu sama lain..di mana ada dia di situlah aku..di mana ada aku di situla dia...

selepas belajar kami masih berkawan..cuma konflik memisahkan kami..namun dalam hati aku tetap menganggap dia antara kawan terbaik pernah aku sayangi.. masing2 dah membawa diri dengan haluan hidup masing2..dia dah kawin..dah anak dua..sekarang dia di Kuantan.. suami dia orang Pahang.. dapat ja mesej dia tadi aku tersenyum.. persahabatan itu indah.. tidak akan putus andai saling mengerti sejauh mana rasa sayang terhadap seorang insan bergelar SAHABAT.. miss u my friend..

Monday, February 22, 2010

finally...


Waahhhh..bestnya..akhirnya hujan turun jugak... rasa seronok sangat...mcm dah lama tak tengok hujan turun..hari ni baru rasa selepas beberapa minggu kering kontang kepanasan dek cuaca terlampau..pemanasan global tul..

tapi rasa bersyukur sangat bila ujan turun..rahmat Tuhan..Alhamdulillah,.moga ini petanda berakhirnya kemarau panjang ni...

trouble is a friend



Trouble he will find you no matter where you go, oh oh
No matter if you're fast, no matter if you're slow, oh oh
The eye of the storm or the cry in the mourn, oh oh
You're fine for a while but you start to lose control

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Trouble is a friend but trouble is a foe, oh oh
And no matter what I feed him he always seems to grow, oh oh
He sees what I see and he knows what I know, oh oh
So don't forget as you ease on down the road

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh

So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a sucker for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Oh how I hate the way he makes me feel
And how I try to make him leave, I try
Oh oh, I try!

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh

So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a sucker for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!
Ooo, oh ooo, ooo ahh

Sunday, February 21, 2010

Sick!



ekcelikan...banyak benda nak citer.. tapi since Rabu aku memang tak sihat badan.. demam2 dan selesema.. cuti dah jadi xbest... dan tadi hari pertama sekolah aku tak pegi.. penat2 aku spent time prepared untuk speech ari ni (akukan guru bertugas minggu ni) tapi tak dapat pergi sekolah disebabkan rasa demam dan pening pagi tadi..

kemarin masa p kenduri umah saudara kat kg pun rasa tak selesa sgt..dengan ramai org,badan panas, cuaca pun panas..aduii... memang kemarau teruk ni..

* adikku bersama pengantin..aku?hehehe...xminat bergambar sekarang...

pagi tadi dah pergi ambik ubat dan mc.. dah ok skit sekarang..alhamdulillah..harap esok dah dapat p skul..miss my students... :-)

18th February 2010



epi besday to my dear nephew...
ALYA MAISARAH.. dah genap dah umur budak neh 2 tahun.. blum ada sambutan harijadi lagi..ibu dia cakap ujung bulan ni baru nak buat kenduri pulut skit..aku pun join venture jugak..ambik berkat..

bestnya dapat tengok anak kecil membesar di depan mata. Alya pun sekarang dah petah bercakap..memang penghibur hati walaupun kadang2 angin dia tak berapa baik ..mcm mak ngah dia jugak..hehehehe

Tuesday, February 16, 2010

PERCY JACKSON AND THE LIGHTNING THIEF

activity ari neh.. tengok wayang citer ni.. hehehe... thumbs up!!...just grab your ticket and watch!

Release Date: 11 February 2010
Language: English
Genre: Adventure, Fantasy
Running Time: 1 hour 59 minutes
Director: Chris Columbus
Cast: Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Sean Bean, Pierce Brosnan, Steve Coogan, Rosario Dawson, Catherine Keener, Kevin McKidd, Joe Pantoliano, Uma Thurman, Ray Winstone.

Synopsis: Based on the first of a series of best selling novels, PERCY JACKSON & THE LIGHTNING THIEF is set in a modern world where the twelve gods of Mount Olympus (perched 600 stories above the planet on New York's landmark Empire State Building) are alive and are creating a new race of young mythological heroes who are demigods -- half mortal, half god. Percy, the teenage son of Poseidon, is suspected by Zeus of stealing his lightning bolt, the universe's most powerful weapon. To prove his innocence and avoid a devastating war among the gods, Percy embarks on a transcontinental odyssey to find the real thief. Along his journey, he confronts fierce enemies determined to stop him, and attempts to save his mother from the deadly clutches of another Greek god, Hades.

(Source: 20th Century Fox (M) Sdn. Bhd.)

Sunday, February 14, 2010

fun time!!


semalam aku dan adik2 aku mengisi masa dengan mengunjungi fun fair.. masa kami sampai tu takderla ramai orang sangat.kiranya ada jugak aktiviti aku yg berfaedah disusun sempena cuti perayaan Tahun baru Cina neh...hehehe... apapun, memang best walaupun funfair tu takderla Grand sangat tapi kira ok ler dari takder..hehehe.. sempat gak aku masuk umah antu..tapi mata pejam jer..celik2 dah kuar rupanya dari umah antu..ceh.. rugi 1 token (2 ringgit tuuu...)..


kami balik pun dengan senyuman..



sebab adik aku dapat hadiah mainan untuk anak dia...
sikit punya bangga adik aku dapat kotak mainan besar bila menang lepas main game yang dsediakan.akupun ada main gak....aku dapat apa??dapat dam ular jer..ceh....


Friday, February 12, 2010

my Kitten..


10 Februari 2010... saat2 menakjubkan dapat melihat kelahiran 3 ekor anak kucingku yg cute...huhuh... melihat wajah kucingku aku tau dia kesakitan yg amat sgt masa melahirkan baby2nya... huhuh...aku cuma jadi 'bidan terjun" ja..tolong gak..tolong tengok dan bagi sokongan moral kat kucingku...huhuh... akhirnya lahirla 3 baby yg sangat cute dan montel...

melihat kepada kasih sayang ibu kucing ni kat anak2 dia, aku jadi malu sendiri memikirkan sikap segelintir manusia yang melakukan perkara yang tidak bermoral seperti membuang bayi sendiri.. di mana hilangnya perikemanusiaan sebagai seorang manusia yang dikurniakan akal fikiran oleh Tuhan.. sedangkan binatang tahu mengasihi anak sendiri...

Thursday, February 11, 2010

Godaan

Cuti sekolah selama seminggu secara rasminya bermula selepas loceng terakhir berbunyi tadi..hehehe... teruja lak rasa nak cuti..mcm aku plak nak sambut CNY... hehehe..xsabar nak buat aktiviti masa cuti ni..paling syok tadi ada plan nak g berkelah ngn students..tak taula jadi ke tak.. huhuuh.. tak sabar gak nak kuar window shopping..hehehe... apapun..dah nekad ni... takkan jamah benda2 ni kalo kuar g shopping..harap2 dapat tahan godaan neh..huhuhuh....

PIZZA

Huhuhu..favorite neh..tapi bahaya... 1 keping dah 500kalori.. ayakkk... tak tahan,,. kalo 2 keping mahunya 1000kalori,,tu blum lagik masuk side dish dia....huhuh...

KFC (idamanku selalu)...


Huhuhu...leh dikatakan setiap kali kuar mesti aku akan singgah kat sini.. memang best..tapi...kalori bleh tahan..kalo nak yg paling rendah kalori pun paha ayam jer..tu pun 156 kalori..huhuh
.. and No tolerance for french fries! ..

MC'D


ayakkk... napala banyak sangat restoran makanan segera dalam dunia ni... huhuhu.. kalo g MCD mesti burger ni yg aku cari...tambah2 sekarang dah ada double prosperity burger... tengok gambar pun dah kecur air liur...blum lagi terbau wanginya..huhuhuh... cobaaannnnn....

Cuti

yes..finally... holiday's around the corner.. we're starting to have a break for CNY.. 1 whole week... hehehe... what's my plan??..hmmm.. lots of things to finish up.. especially work.. hmm... dah nak cuti pun masih pikir kerja..apapun.. ni list out my planning for the break..hehehe..

+ TANDA PEKA SAINS BUDAK ( boringgg)
+ TANDA BUKU LATIHAN BUDAK (sama jer...boring jugak)
+ BUAT TOPICAL TEST PAPER (rasa-rasa boring x???huhuh)
+ PREPARE P/SLIDE UNTUK CHAPTER 4 SCIENCE( ayakk...)
+ KEMAS BILIK YANG DAH MACAM TONGKANG PECAH (ok gak..leh kurangkan kalori..heheh)
+ WORKOUT (hehehe..ni mesti..nak exercise banyak2)
+ TENGOK WAYANG ( ni best..nak tengok citer apa eh???)
+ PICNIC NGAN ADIK-ADIK AKU (ni masih dalam fasa perancangan..takleh bagitau adik aku lagi nanti terus kena paksa g kelah...huhuhu... errr cik ada tak nak join ker???huhuhuhu)
+GI KENDURI COUSIN AKU (alamak..camner diet aku neh...adeiii)

Hehe..semuanya masih dalam perancangan...mungkin banyak lagi aktiviti aku cuti seminggu neh..ala..kejap jer tu..pejam celik pejam celik dah sekolah balik nanti..apapun..
enjoyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!

Tuesday, February 9, 2010

Berkesan ker??


Bila sebut sal diet, aku memang penah rancang..konon2 bila dah banyak duit nak p slimming centre la..hehehe...aku tak pasti lak samaada kaedah tu berkesan ke tak.. cuma dulu ada gak sorang member nak p ke sebuah pusat pelangsingan ni tapi last2 sampai sana kena timbang berat terus tu pekerja cakap "tak payahla kuruskan badan.,susah mau turun berat u".. haaaa... abis tu buat apa buka centre utk pelangsingan.. hampeh tul... sejak tu aku memang tak berapa yakin sgt..tapi sejak2 banyak iklan tv yang tayang kisan2 penurunan berat badan melalui SC ni buat aku teruja lak..so aku mencari2 la maklumat sal tu..

guess what???? aku menemui pengalaman2 mereka yang pernah ke slimming centre... dan sangat mengejutkan sebab kebanyakkannya kena pau duit jer...berat turun tak sebanyak duit yg kuar.. sengaja aku paste kat sini pengalaman2 tu...supaya semua dapat baca dan ambik pengajaran..( termasuk aku sendiri).. dah insap dah...taknk g SC.. nak diet sendirik..biar lambat asal duit tak abis cepat..dah yg penting selamat...hehehe.. RM10-20k tu dah bleh buat blanja kawin dah.. ehehhh..kawin???...hehehehe

Berikut merupakan soalan dan jawapan berkenaan program diet di slimming centre yang dipetik dari Mahligai Yahoogroups. Semoga ianya dapat dijadikan panduan kepada anda yang sedang mencari maklumat tentang program diet melalui slimming centre.

Soalan dari SZ:

Saya nak tanya pendapat, ada sesapa yang pernah pergi slimming centre - Keep Slim tak? Kalau ada berapa harganya?

Jawapan dari SH:

hye, sy penah pegi MAY FAIR BODY SLIM ..keep slim xpenah la plak pg..tp yg sy tau harge dorang sume same..mcm MAY FAIR 10 Session RM3500.00 (Basic = Chili Wrap+Serum+Hot Blanket+Massage) .. i tanyer my friend yg pg LONDON WEIGHT MANAGEMENT pun harge same jgk.. tp kan, maaf la ckp, sy amik 10 session pun xbp berkesan..die nk kite diet jgk..kontrol mkn..i da kontrol tp berat turun dlm 2 kg je..i rase xeffektif la..bazir duit je.. i lebih percaye kalo kite g gym, bile compare balik price tu ngan gym..better gym murah..

tp kan, rm3,500.00 tu yg basic je, lum campur DETOX DRINK+SERUM+ LASER utk pecahkan/cairkan lemak… tu sume harge lain..xberbaloi la bg sy..kalo awk nk cube xpelah..tp tu la…hasil die kurang bjaye la..10 session 2 kilo je turun..adushhh pembazirannnn. ..

just sharing my experienced!

Soalan seterusnya dari SZ:

Pergi gym tu macamana? Kena cari personal trainer ke? Banyak ke belanja nya? Ada sampai RM2,000 per month??
Thanks.

Jawapan dari SH:

saya pun tak pernah pegi jugak.. harg semua same jer.. sape2 yang pernah pergi tolong bagi komen.. takut nnt kalau pergi tak berbaloi.. huhuu.. berat badan memang dah bertambah.. nak bersenam mmg tak der masa

Jawapan dari NS:

hai,
saya skrg buat treatment kat mayfair.. bila pikir balik, rasa mcm bodoh je sbb terpengaruh. . so, kpd yg baru2 terfikir nak p slimmimng center x payah la kot. membazir duit je.. Serius, bukan sikit duit.. lgpun, ada sesetengah treatment dia yg menyakitkan. .. treatment ni xde makna kalau x ikut diet plan depa + x bersenam. nasi, roti n apa2 jenis karbo semua x leh amik langsung..
Sy nak kongsi few tips yg sy rasa sgt mmbantu la kalau nak kurus.
1. make sure at least minum 3 liter plain water setiap hari (also sgt baik utk org yg ada oily skin mcm saya)
2. jgn minum lepas 8 mlm..
3. pada yg malas bersenam mcm saya ni, amalkan lah berjalan kaki at least 30 minit every day. saya buat di ruang tamu rumah sambil layan tv aje. cuma berjalan keliling meja makan..kalau yg mampu, beli la treadmill. tp saya mmg dah x kuasa nak buang duit lagi, tu yg tawaf meja makan je.. :)
4. refer website ni, it’s motivates myself.. www.realage. com
Kesimpulannya, treatment kat slimming centre ni cuma membantu saja. bukan gerenti slim kalau p sana..
good luck.
Jawapan dari AK:
Salam semua.

izinkan saya berkongsi petua saya hilang 5kg dalam 3 bulan tanpa perlu excercise, ambil ubat kurus, just control makan.

saya bekas atlet (sekarang guru sepenuh masa) berat akhir saya pada disember 2008 ialah 72kg.
untuk pengetahuan semua, saya tidak gemuk, tapi saya berat kerana muscles. untuk nak kurangkan berat sebab muscles bukan senang, tak semudah gemuk air/angin/lemak. itu sebab amik 3 bulan untuk hilang 5kg. sekarang berat saya ialah antara 65-66kg.

petua saya:
1. dulu saya makan nasi 2-3 hari sekali. 2 bulan pertama saya makan nasi sehari 2 kali. tapi jumlah 1 pinggan nasi. kalo dulu makan 3 pinggan (3 kali), sekarang makan 1 pinggan (2 kali sehari). now, sy just makan 1 pinggan sehari (separuh pinggan) sebab perut dah tak boleh terima banyak nasi (maybe dah sempit kot).

2. kalo lapar, elakkan makan makanan yg berasaskan beras atau gandum. saya amalkan minum Nesvita nestum yg 3 in 1 (plastik warna biru) kalo lapar.

3. wajib breakfast! perut sentiasa kena isi, tapi bukan dgan nasi! mostly i amik nestume 3 in 1. kadang2 untuk makan malam i just makan kacang rebus, kacang kuda rebus, tempe goreng, sup sayur campur.

4. stop minum air sejuk! sangat2 jarang makan nasi lemak, KFC, McD, benda2 bergoreng.

5. ambil peluang untuk berjalan selalu.

sekian, dari saya.

Motivate!!

hari ni kelas aku mula jam 1140 sampaila jam 2. terkulat2 plak aku menunggu waktu ke kelas..dari jam 740 aku mengadap lappy sambil menyiapkan kerja2 sekolah yang tak pernah abis.. rasa bosan lak keseorangn kat dalam makmal neh... pagi ni aku bawa bekal..hehehe..konon untuk diet la...bawak sandwich jer..tapi baru dua suap dah rasa boring plak nak menelan..huhuhuh... Sekarang baru 830... disebabkan tahap keboringan yg agak melampau aku mencari2 lagi petua untuk diet.. (hehehe, teruja tol nak kurus.ihik..).. so, aku jumpa sesuatu yg boleh dikongsi bersama..
Perubahan gaya hidup penting dalam mencapai impian untuk kurus secara berkesan dengan cara yang paling murah. Baik dari segi pemakanan dan amalan senaman harus diberi keutamaan kerana inilah yang menyumbang kepada pengurangan berat badan yang diinginkan. Jangan sesekali kembali kepada gaya hidup yang lama apabila telah mencapai berat impian kerana ia bakal mengecewakan kita semula. Untuk mengetahui sama ada seseorang itu terlebih berat badan atau berat yang ideal untuknya, pertama, timbang berat badan dalam kilogram, kemudian ukur tinggi dalam meter. Kira Indeks Jisim Badan (BMI) dengan membahagikan berat (kilogram) dengan tinggi (m2). BMI bagi individu normal harus kurang daripada 25. Sebaliknya, jika BMI 25 hingga 30 bermakna individu tersebut terlebih berat dan memerlukan diet dan senaman. Manakala BMI lebih daripada 30 ialah obesiti. Perunding masalah berat badan, Dr. Mahathir Mohamed berkata, ukuran BMI penting dalam mendapatkan sasaran jumlah berat badan ideal bagi seseorang yang mengalami masalah berat berlebihan dan ingin m emulakan sebarang program diet atau menguruskan badan. Katanya, setelah tahu apakah berat badan ideal yang ingin dicapai, maka ujian darah harus dilakukan. Ini bagi mendapatkan profil mengenai kandungan darah, fungsi buah pinggang atau ginjal, fungsi hati, kolestrol, kandungan gula dalam darah semasa berpuasa dan analisis air kencing. ''Ujian hormon turut akan dilakukan kerana ketidakseimbangan hormon juga berkemungkinan boleh menyebabkan peningkatan berat badan dan ketidakupayaan untuk mengurangkan berat badan. "Selalunya pakar menentukan ujian hormon yang perlu diambil oleh seseorang bergantung kepada sejarah dan ujian fizikal. ''Ujian profail hormon tiroid sebagai contoh, penting bagi mengetahui ketidakcukupan fungsi tiroid yang menyebabkan kenaikan berat badan. "Hormon lain yang memain peranan dalam pengurangan berat badan dan pengekalan termasuklah hormon tumbesaran, DHEA, estrogen, progesteron, testosteron, kortisol, insulin, leptin dan ghrelin,'' katanya ditemui di Klinik Mempermuda Kulit dan Anti Penuaan, Timeless, di Kelana Jaya, baru-baru ini. Menurut Dr. Mahathir, kekurangan hormon perlu diganti bagi mendapatkan tahap yang optimum bagi memastikan kejayaan.
''Satu lagi yang menentukan kejayaan pengurusan berat badan ialah diet. Diet mudah yang perlu diikuti ialah menghapuskan pengambilan gula, makanan manis termasuk coklat. "Setiap kali membeli makanan baca dulu label tentang kandungan bahannya. Jika ada kandungan gula di dalamnya, dinasihatkan tidak membelinya dan setiap makanan harus mempunyai ketiga-tiga kumpulan makanan seperti protein, karbohidrat dan lemak. ''Dapatkan glycemic yang rendah daripada buah-buahan seperti epal, pir, jambu batu, aprikot dan kiwi, sayur-sayuran dan kekacang. ''Sebaliknya, ambil protein daripada ikan, ayam, daging, telur dan taufu. Lemak yang baik pula daripada minyak zaitun manakala omega-3 pula boleh diperoleh daripada minyak ikan dan minyak kelapa dara yang mengandungi medium chain triglycerides,'' jelasnya yang turut mengalami penurunan berat badan dari 104 kilogram ke 80 kilogram manakala isterinya turun dari 68 kilogram ke 55 kilogram setelah mengubah cara hidup dan mengikuti program yang dicipta olehnya. Menurut Dr. Mahathir, diet yang sesuai ialah diet yang berkalori rendah. Sebagai contoh, program 500 hingga 800 kalori yang lengkap dengan semua zat yang diperlukan oleh badan untuk bertenaga dan sihat. Dua minggu fasa intensif Minum pagi: Mihun sup dicampur dengan ayam, bebola ikan dan sayur. Kurangkan mi sebanyak satu mangkuk sahaja. Minum air kosong Makan tengah hari: Sup ayam yang mengandungi protein, lemak dan vitamin) dicampur dengan air (kira-kira 250 kalori) Makan malam: Tom yam, banyakkan sayur. ''Ingat, minum banyak air kerana banyak orang menyangkakan mereka lapar tetapi sebenarnya mereka hanya dahaga. Selepas minum, anda tidak lagi lapar. Selain itu, ia membuatkan anda hidrasi dan mengeluarkan toksin di dalam usus. ''Dicadangkan mengambil multivitamin yang kaya dengan chromium, selenium, zink dan vitamin E bagi memperoleh nutrisi yang lengkap. ''Selepas dua minggu, anda akan mendapat tenaga baru dan berat badan anda berkurangan,'' katanya yang mula sedar untuk menguruskan badan setelah kehilangan ahli keluarga pada usia akibat sakit jantung. Tambahnya, langkah kedua, anda kini boleh makan dua kali iaitu sarapan pagi dan makan tengah hari tetapi tanpa gula, tinggi protein yang diperoleh daripada sayuran dan glycemic rendah daripada buah-buahan. Selalunya, orang Malaysia pasti akan merindui nasi. Namun, anda boleh menggunakan beras glycemic rendah seperti basmathi. ''Nasihat saya untuk mengambil suku pinggan sahaja nasi manakala yang lain dipenuhi dengan sayur-sayuran, ikan atau ayam. Anda boleh mengambil satu buah-buahan glycemic rendah setiap kali makan seperti epal. Juga, makan ayam tanpa kulit. ''Ambil penggantian makanan berat untuk makan malam seperti sup supaya perut anda tidak bekerja keras semasa anda tidur,'' katanya. Pada masa ini mulalah melakukan senaman untuk membina otot. Senaman Tabata adalah sesuai pada tahap ini. Berenang juga adalah senaman yang boleh mengurangkan berat badan, menguatkan kardio dan ketahanan badan. ''Ingat, anda seharusnya mengurangkan lemak dan otot-otot semasa fasa pertama dan inilah masanya untuk menggantikan otot tersebut. Anda tidak akan mahu kulit yang melendut di tubuh. ''Lakukan perkara yang sama pada tahap kedua sehingga anda gembira dengan berat anda. Ini mungkin mengambil masa sekurang-kurangnya empat hingga enam bulan tetapi diingatkan jangan cepat sangat turun kerana anda perlu membina otot dan mengelakkannya daripada melendut. Jika hanya turun 5 kilogram, anda telah menambah lima hingga lapan tahun usia hidup yang sihat,'' ujarnya. Selepas tiga hingga empat minggu di tahap kedua, fizikal aktiviti anda meningkat, bolehlah makan snek yang merupakan buah-buahan glycemic rendah antara pukul 11 pagi dan 4 petang untuk menstabilkan gula dalam darah dan hormon. Apabila berat badan yang diidamkan telah diperoleh, kekalkan dengan pelan makanan sihat yang sedia ada dan teruskan senaman.

Monday, February 8, 2010

Hanya Padamu....


Hanya pada mu
Ku serahkan segalanya
Kau bertakhta di nurani
Anggun cinta mu abadi
Hanya pada mu
Pertama dan yang terakhir
Pohon cinta ku merendang
Disirami kasih suci

Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira
Hampir ku terlena dalam belaian mu
Cinta mu selembut sutera menjadi saksi kasih ku
Tiada dua hanyalah satu kau yang ku cintai
Sekelumit cinta sekurun kerinduan
Ku rempuhi ranjau duka


Membara sehangat api
Terhapus sepi di hati ku
Seulas bibir mu kelu tidak berkata
Namun ada sesuatu
Nur bisa dari mata mu
Terpancar cinta yang sejati

Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira
Hampir ku terlena dalam belaian mu
Cinta mu selembut sutera menjadi saksi kasih ku
Tiada dua hanyalah satu kau yang ku cintai
Sekelumit cinta sekurun kerinduan
Ku rempuhi ranjau duka
Membara sehangat api
Terhapus sepi di hati ku
Seulas bibir mu kelu tidak berkata
Namun ada sesuatu
Nur bisa dari mata mu
Terpancar cinta yang sejati

Awan yang berarak saujana membiru
Cerahlah wajah mu di rimba sendu ku
Menjadi hamparan cinta suci...........

p/s: jiwang jap malam ni layan lagu era 90-an..hehe.. hanya padamu...

Diet oh Diet...

2-3 ari ni mcm dah kering idea nak tulis apa.. mcm tak da yg menarik berlaku dalam idup..heheh.. semuanya rutin seperti biasa.. pergi kerja, balik kerja.. makan, tidor, makan tidor....hehehe

tapi semalam aku ngan adik aku ada buat perjanjian..konon2 nak fight diet...ujung minggu tengok berat sapa yg banyak turun..heheh..konon ala2 the biggest loser la.. hahaha... masalahnya, program diet kitarang mcm tak mula2 pun..heehehe.. aku makan cam biasa gak...huhuhu... badan pun rasa xsemangat..cam metabolisme ni dah rendah sangat..adeiiii...camna nak bakar lemak kalo tak bakar semangat neh..



so, pagi tadi masa gap takder kelas, aku pun merajinkan diri mencari menu2 diet seimbang kat internet..heheh..banyak gak yg aku jumpa tapi rasa cam tak terdaya nak follow jer..hehehe... mcm mana neh?? apapun, menu tu tetap aku salin dan akan tetap mencuba..jadi ke tak...we'll see..hehehe

Saturday, February 6, 2010

WANTED!!


lately aku rasa pelik...rasa lain...then baru aku teringat yg sudah almost 1 month tak dengar apa2 berita dari kokong.. di mana dia?..bila aku call pun tak dapat ..mcm dia sudah tukar number.. aiyak..takkan sampai lupa mau bagitau number baru..hmmm..misteri ni.. KOKONG!!.. where are u????

Thursday, February 4, 2010

fuhhhh... lega...

oh noooo... line tenet dah buat hal la..2-3 hari connection dah teruk balik...tak bestla camni...huhuhuh.. banyak benda nak citer tapi tak dapat..misalnya kemarin.. tetiba ja PKHEM aku cakap dia nak cerap aku..ingatkan nak cerap minggu depan ker, esok lusa ker rupanya kul 1030 pagi tu jugak..ayooo... xsempatla aku nak prepare apa2 persediaan..

apapun, aku tetap sahut cabaran..chewahhh... semestinya guru kena selalu bersedia untuk perkara2 yg tak terduga camgini..heheheh... mujur semuanya semuanya dah tersedia,hehehe...fuhhh....ekcelikan memang topic yg aku ajar sekarang dah ada persediaan..so aku gamble jelah bila dia masuk tengok aku ngajor.. hehehe..harap2 lulus la...huhu..



petang kemarin lak,aku memang tak ada mood..rasa nak marah org ja.. dahla dengan cuaca sekarang yg panas betul..kadang2 rasa duk dalam rumah pun mcm dah dalam sauna jak.. tapi mujurla, selepas beberapa hari dalam kepanasan sebab kemarau yg terlampau tu, akhirnya hujan turun dengan lebat kat kampung...huhuhuh.... bestnya tidor semalam..sejuk rasa badan dan yg penting hatipun dah sejuk balik bila ada yg sudi memujuk..hehe


p/s: baru dengar pengumuman...sabtu ni xjadi sekolah ganti..maknanya..cuti... fuhhhhhhhhhhhh....

Monday, February 1, 2010

What i want?

Bila cakap pasal apa yg aku mahu banyak sgt yg terlintas di kepala aku ni..apa yg mahu...?? huhuhu... for now aku nak sangat tukar phone sekarang...tak suka sgt guna SE neh..yg aku perasan cepat tol bateri dia abis... kan best kalo dapat blackberry neh..huhuh...jgn marah cik ada... ko pun minat kan phone neh..hehehehe...

Yang ke-2, aku nak sangat kurangkan berat badan neh...dah banyak kali gak duk berdiet..tapi baru 2 hari mesti mood berdiet aku dah kurang..hehehe..hangat2 taik ayam tol..kena ada spesel trainer nih..tak pun masuk "THE BIGGEST LOSER ASIA"..hahaha.. apapun, cute kena tetap maintain... huhuhu...

Yang ke-3, huhu.. nak yg kat bawah neh...hehehe... bila ler sampai masa dapat ni kan?? hehehe.. (tersenyum malu2) heheheh...cam miangla plak.... kikikikikikiki

Yang seterusnya len kali aku sambung..sekarang ni aku nak print senarai nama budak kelas aku.. kerja wehh..kerja..hehehe

Biadap

wahh,..dah masuk bulan 2..kejap jer erk masa berlalu..apa berita pasal skul..hmm..merentas desa yg sepatotnya akan berlangsung khamis ni dibatalkan sehingga satu masa yg akan diumumkan kelak...
hari ni pengajaran dan pembelajaran macam biasa..cuma adalah manusia2 yg cuba mengugat tahap kesabaranku..aku tak faham kenapa ramai pelajar sekarang yg begitu biadap..tak macam zaman aku dulu.,,
rasa takot dan hormat pada cikgu amat menebal...nak buat cikgu marah jauh sama sekali..takot ilmu tak berkat... aku sayangkan cikgu aku...
budi yang mereka taburkan terasa tak mungkin aku balas untuk seumur hidup aku..
tapi kenapa lain benar senarionya zaman sekarang... ada yang berani meninggi suara, menganggap guru seperti tunggul kayu yang bernyawa dalam kelas... bila ditegur, pasti ada yang tarik muka, tak puas hati..seolah-olah guru pula yang salah... di mana silapnya?? apakah tugas guru hanya untuk menyampaikan ilmu..bagaimana pula dengan tugas mendidik akhlak dan perilaku pelajar..kalo sampaikan hendak menjentik tak boleh bagaimanalah?
banyak kisah2 yang keluar sejak kebelakangan ni yang mencalar profession perguruan...
aku cuma mampu tersenyum sinis... dunia perguruan,.
hanya guru yang memahami.. hanya yang pernah melalui pengalaman berdepan dengan
pelajar yang "kurang ajar" saja yang memahami... Mungkin ada baiknya setiap bilik darjah mempunyai CCTVnya sendiri..supaya dunia luar dapat menjadi saksi kisah sebenar,
SUKA DUKA seorang guru menyampaikan ilmu untuk anak bangsa...
mujurla dalam kepahitan itu, ada juga pelajar yang aku sayangi...
dalam ramai2 ada yang masih menjadi
PENAWAR HATI...

IKLAN LAGI!