Wednesday, March 24, 2010

SABUN

hari ni aktiviti sekolah buat eksperimen dengan budak2 aku.. hehehe.. eksperimen menghasilkan sabun... lucu gak masa tu...diaorang xpecaya sabun akan kuar dengan hanya mencampurkan minyak masak dan natrium hidroksida.. last2 bila dah buat sendiri barula nak "ooooooooooo".. hehehehe......sambil2 diaorang ber'eksperimen'sempat gak aku snap gambar untuk kenangan..ye lah, tahun terakhir diaorang buat eksperimen ..tahun depan pas SPM masing2 bawa haluan sendiri..huhuh...Apapun semoga apa yg mereka pelajari hari ni memberi pengalaman manis untuk diaorang...


bahan-bahan untuk proses saponifikasi


kumpulan model2 sabun lelaki
(pasni dapat sabun lehla tolong2 cuci meja makmal yg berconteng tu ya)


kumpulan model sabun wanita
( bawak balik sabun tu nanti basuh pinggan mangkuk kat umah eh)..heheheh




sabun yang terbentuk... seronok tol diaorang dapat tengok 'benda' tu berbuih mcm sabun

(memang sabun pun)..,huh..


p/s: ada sorang student aku tanya.."cikgu pandai buat minyak wangi tak?".. aku angguk jer..hehehe

13 comments:

  1. mak aii...tringat time dlu2...bkn main lg susah nk cuci radas tuu lepas gune tau :P

    ReplyDelete
  2. kalau cikgu pandai minyak wangi, cikgu la yg paling wangi di sekolah tu ... dan siap leh jual minyak wangi lagi ... kayo cikgu ni nanti ... betul x cikgu??? betul tak niiiiii .. ;)

    ReplyDelete
  3. hehe..baru ingat akak pernah urus lab...siapler lab assistant anis nak cuci minyak dalam silinder penyukat tu..hehehehehe... takper..guna jer sabun yg kena buat tu..hehehehe

    ReplyDelete
  4. cik ada..budak aku siap ajak buat minyak wangi lagi..dia ingat aku ni one drop perfume punya tauke ke apa..hehehe... kalo ler i betol2 pandai buat perfume konpem la kaya raya...hehehe...

    ReplyDelete
  5. Hehehe..nk gosok ngn berus tabung uji..punya la payah..sampai kebas tangan main sabun..sabun tu belom jd sabun yg sempurna lg mne leh gunalaa..hehe

    ReplyDelete
  6. elya..mestila sonok..hehehehe.. nak join ke???

    ReplyDelete
  7. akak...memangler blum siap tapi buat2 ler siap.guna jer..yg penting ada buih..hehehe..bau pun mcm kacang soya..budak saya cakap...hehehehe

    ReplyDelete
  8. nt akak ajar sy cmne nak wat sabun eh...hahhaa~ lupa plak, mse skola dulu2 wat ke x eh...hmmm (sambil pk neh!!)

    ReplyDelete
  9. hehehehe..mestila penah buat tu doktor..lupa lak dia..ingatkan ehem2 jer ni kannnnn?????hehehehe

    ReplyDelete
  10. ahahhahahaa... pengalaman 13 tahun dahulu.... masih terngiang ditelinga ayat 'power' cikgu kimia masa tuh... hehehhee

    ReplyDelete
  11. abg biin..apa ayat power tu???

    ReplyDelete
  12. ehem2?? itu sudah semestinye kak oi...hahaha~

    ReplyDelete

bling bling

IKLAN LAGI!