Saturday, April 3, 2010

Aktiviti ujung minggu

arggghhhh...buku bertimbun...banyaknya nak kena tanda...huhuh..cuti mcm tak cuti jer nih..NOTA, LATIHAN 3 kelas bertimbun mcm bukit dalam bilik...semalam baru siap 1/4 ja...hehehe...bila nak siap neh...adeiiii... Selalu jarang aku bawak balik buku ke rumah..tapi sekarang dah tak bleh...nak tanda kat sekolah memang tak sempat..huhuhu... sapa cakap keja cikgu ni senang???..


hehehe...sibuk2 gak..ujung minggu mesti masak sesuatu untuk family..minggu ni aku masak ayam merah..bukan ayam masak merah tau. ayam merah yg selalu cik ada order kat kedai makan tu... selalu jer aku nengok dia order nasi goreng ayam merah..hehehe... simple jer masak ni... kalo nk cuba sila2kan ler... hehe


Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • daging ayam dipotong sesuka ati dan direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
  • 1 bijik bawang besar dimayang
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato n 2 s/b sos tiram.. klu suka bleh lebih2 kan ikut citarasa, kalo sos tomato xder, masuk jer cuka skit...
  • garam xleh sesuka ati ....secukup rase jer...
  • klu ader.. bleh letak kacang buncis.. daun bawang n daun sup... kalo tak der kat dapur so tak yah letak...(seb baik ada) :-P

Cara-cara

  1. Tumiskan bawang besau.. bawang putih n halia sehingga kekuningan
  2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering taruk air skit... klu suka berkuah bleh taruk banyak skit... tapi jangan banyak sangat...
  3. Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka bleh letak.. err...aku xletak serbuk perasa pun, sebab sos tiram tu dah banyak tok ajinya...
  4. Masukkan ayam rebus tadi.. masak hingga sebati..
  5. Masukkan kacang buncis.. daun sup n daun bawang..
  6. Bleh makan ngan nasik putih.. atau jadikkan lauk nasi goreng ....hehehe...
Sekian, Wasalam...

4 comments:

  1. fobia nampak buku latihan bertimbun2..haha..cool sangat gambar lauk ayam tu. nyam2..

    ReplyDelete
  2. hehehe..sangat fobia...seminggu pun lum tentu abis tanda kalo tak sungguh2...kan windi..hehehe... lauk ayam tu dah abis kena makan..hehehe

    ReplyDelete
  3. yummmyyyy.....lapo2...hehehe

    ReplyDelete

bling bling

IKLAN LAGI!