Wednesday, June 30, 2010

Eclipse!

Kat mana gerhananyer..??? tak sabar betul tunggu citer ni ditayangkan.. bulan depan kunantikan..hehehe... memang tak pernah miss 2 movie sebelum ni.. empat2 novelnya pun dah ada dalam koleksi aku... nak tengok mcm mana victoria cuba untuk membunuh Bella swan.. apapun, lepas eclipse akan terbit plak breaking dawn.. tak sabar nak tunggu kesudahan citer neh.. nanti dah tengok aku review citer neh k??.. tungguuuu...



~jojoe~

Monday, June 28, 2010

Senyum..


Hari ni mood i dah ok balik...dah kembali ceria..hehehe... kejap jer moody..biasala... langit tak selalu cerah.. kadang2 mendung jugak di tengahari..tu baru mendung..kalo hujan ribut,. haa..lagiler teruk.. apapun.. life goes on...
nak selalu hepi..bersama keluarga, kawan2..dan yang terchenta.. hahaha... teringat gelak tawa eya kemarin masa dia call aku.. hepi gilerr... buat aku tergelak sama.. apapun, setiap org ada time pasang surutnya.. semoga kita selalu hepi dan terus hepi...

~jojoe~

Sunday, June 27, 2010

Not in mood!!!


Hari ni aku takder mood!!!!
sakit hati pun ada,,... apapun, untuk ingatan kepada diri sendiri!!


~jojoe~

Saturday, June 26, 2010

Masak-masak

hari ni duk rumah dan masak2 ja.. tetiba ja ari ni terasa nak makan rendang ayam yang selalu aku masak time raya..best neh kalo cicah ngan ketupat pulut yang mak aku buat..nyam2... selepas penat berhempas pulas akhirnya siap juga rendang spesel yang jarang2 aku masak neh..( sori, gambar dalam kuali..blum angkat untuk hidang..),,cubala yer.. sedap neh(heh.. terperasan lak...)

bahan-bahan:
beberapa ketul ayam (sesuka ati..ikut berapa org nak makan.. seekor terus pun takper..)hehehe
daun kunyit
secawan santan

10 biji cili kering - dikisar berasingan

*bahan2 untuk dikisar
2cm halia
2cm lengkuas
2 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara memasak:
1. ayam dibersihkan dan diperap bersama kunyit dan sedikit garam.
2. panaskan minyak.
3.masukkan semua bahan yang dikisar.. bila dah kuar wangi dan masak masukkan cili kering yang sudah dikisar..
4. Masukkan sedikit garam dan gula. bila cili dah masak masukkan ayam yang diperap kunyit tadi.
5. biarkan ayam masak dan masukkan santan.masak hingga sedikit kering.
6. bila dah masak taburkan daun kunyit supaya baunya lebih wangi.
Akhirnya.. tara... siaplah ayam rendang beta..hehehe.. nyam2..selamat menjamu selera...
~jojoe~

Friday, June 25, 2010

Nasibmu,.. adik IZZATI.

pernah tak korang baca berita ni.. tentang seorang kanak2 yang baru berusia 10 tahun, yang dulunya boleh berlari,bermain dan bergurau senda dengan rakan2 seusianya kini terlantar sakit tak bermaya.. itulah adik izzati yang sebenarnya sekampung denganku.

masuk hari ni dah setahun lebih dia koma disebabkan jangkitan kuman pada saraf tunjangnya. selama setahun jugalah dia terbaring di katil hospital sehinggalah baru2 ini dia dibenarkan pulang oleh hospital apabila keluarganya berjaya membina sebuah bilik khas untuk didiaminya.. bilik itu mesti dilengkapi dengan mesin2 rawatan yang mencecah ribuan ringgit dan mesti mempunyai penyaman udara. akhirnya bilik itu berjaya dibina hasil bantuan org ramai sejak berita tentang kanak2 malang ini tersebar di kaca tv1 dan suratkhabar tempatan..
hari ni aku dan adik aku berkesempatan melawatnya di rumahnya tadi.. masuk ja dalam bilik khas izzati terasa seperti masuk ke dalam wad di hospital. melihat saja wajahnya yang bengkak terasa sangat sebak...rasa simpati mencurah2. apalagi melihat wayar2 yang bersirat di lehernya yang ditebuk dan di hidungnya untuk memudahkan pernafasan dan juga untuk makan dan minum..

Mesin2 mahal dan katilnya termasuk aircond membuatkan aku terfikir jumlah kos penyelenggaraan yang perlu ditanggung oleh keluarga ini..itu belum lagi termasuk kos lampin, kos susu khas sebagai makanan dan belanja rumah termasuk blanja sekolah anak2 yang lain. adui.. besar sungguh dugaan untuk mereka sekeluarga.. bapanya hanya seorang buruh biasa yang berpendapatan RM600 sebulan dan ibunya surirumah sepenuh masa. Menyentuh soal ibunya, aku rasa ibunya seorang yang sangat tabah..melihat cara dia menjaga anaknya, memberi minum dan mencuci kahak izzati menggunakan tiub tadi, dapat aku rasakan kasih seorang ibu yang tak pernah putus mengharap agar anaknya itu cepat sembuh.. .aku sendiri hanya mampu berdoa semoga bantuan tidak akan putus2 diterima oleh keluarga ini.. semoga mereka tetap tabah dan semoga adik izzati akan kembali sembuh dan dapat kembali ke sekolah dan ceria seperti dulu.. Amin.

~jojoe~

Thursday, June 24, 2010

TOY STORY 3..antara mahu dan tidak mahu...

korang dah tengok citer ni ker?? sebenarnya aku takder keinginan pun nak tengok TOY STORY 3 neh...mayb sebab aku tak tengok 2 bab terawal..huhuhu... selalu gak dengar org ckp TOY STORY best,,..tapi aku tetap tak minat..hinggalah hari ni, bila si dia beria-ia ajak aku tengok... so, memandangkan dah takda cerita yang bersesuaian dengan waktu kami sampai, (maklumla,g tengok pas keja), so aku pun mengikut jer ...

Komen aku.. wooowww... tak sangkanya,... memang best giler2..huhuh.. cam tak caya jer se'best' tu... tambah bila tengok aksi BUZZ yang giler2 time mengorat si cowgirl..dengan bahasa sepanyolnya..memang best.. ketawa jer aku tengok..part sedih pun ada... time andy,si pemilik mainan tu serahkan mereka pada budak kecik lain..huhuh...nak bergenang la plak rasa airmata..huhuhu..mujur tak menitis..kalo tak mesti kena gelak..heheh..
apapun, sesapa yg duk tercari2 citer best, pergila menonton citer neh,,, memang tak rugi...




p/s: duk cadang2 nak mencari VCD TOY STORY 1 dan TOY STORY 2..huhuhuh....

~jojoe~

Wednesday, June 23, 2010

Hati yang berbunga.. ;-)

Isnin baru2 neh aku demam dan batuk..dapat mc... kemarin baru dapat memulakan tugas kembali.. hari ni plak aku dapat berita yg menggembirakan..sesuatu yg kunantikan selama setahun..apa dia?? biarlah rahsia dulu..satu hari InsyaAllah semua akan tahu..chewaaahhh.. (psst... cik ada...diam2 arr)..hehehe...
oh ya.. esok pun hari yang menggembirakan..alhamdulillah... semoga kegembiraan ini akan terus berpanjangan...rasa insaf betul.. rasa sangat bertuah.. Dia memberi terlalu banyak, namun kadang2 aku rasa aku belum cukup membalas kebaikanNya.. Semoga hari ini seceria hari esok dan hari esok lebih menceriakan....

p/s: tak dapat tahan senyum... berbunga2 dalam hati..


~jojoe~

Sunday, June 20, 2010

Back to school

Hari ni dah mula sekolah balik.. hadui..kejapnya rasa cuti 2 minggu tapi dengan berakhirnya cuti bermaksud semakin hampirlah penghujung bulan 6... kejap sungguh masa berlalu dah sampai pertengahan tahun.. rasa mcm baru jer mula sibuk dengan pendaftaran pelajar awal tahun lalu..

aku yg berserabut, pening dan boring..hehehe


sekarang masa rehat.. ekceli aku tengah pening kepala..memang rasa tak sihat dengan batuk2 lagi... masa cuti sehat walipat waliat jer.. tapi asal dah mula kerja kepala pun mula nak pening ngada..hahaha... mana taknya pikir mana letak fail itu, mana nk cari buku itu.. jadual waktu aku sendirik pun dah ntah ke mana..kikikiki...mujur ada back up dalam pencil case..hehehehe... apapun, kepada semua warga pendidik..welcome home.. school sweet school.. ;-p....



~jojoe~

Saturday, June 19, 2010

Kenapakah??apakah???..

hmmm.. kenapakah?? apakah??hehehe... ye ye jer tajuk entry aku neh....ekcelikan aku pun tak tau napa lately aku asyik ter'berkenan"kan mende neh... kenapakah ini terjadi.??? huhu...


dan ini...

apapun..tak salah ada impian kan??.. semua org ada impian ni..cuma blum kesampaian.. InsyaAllah masa itu akan sampai juga... bersabarlah hati...


p/s: beberapa hari lagi akan genap setahun bersama.. i'm so in love... ;-) [blush3x]

~jojoe~

Thursday, June 17, 2010

Kelah jom..!!

Baru jer tulis entry sal bosan.. so, disebabkan tahap kebosanan yg memang terlampau sangat2, ari ni aku ngan adik aku menuju ke salah sebuah taman rekreasi yg hanya 45 minit jer dari rumah aku..kalo bawa keta laju2 mayb 20 minit dah leh sampai.. hehehehe..Tepat jam 2 kami bertolak dari rumah... bila sampai kena bayar masuk RM1..kali terakhir aku datang sini tahun lepas... rasanya takder la plak kena bayar.. sekarang dah kena bayar.. naik motor pun kena k..5 kupang...

Lepas parking keta kami skodeng2 cari tempat lepak yang best... ramai juga yang datang berkelah ari ni.. mayb sebab masih dalam cuti sekolah...huhuh..


best sangat2 dapat mandi2, rendam2 kaki sini..sejukkkk... apapun, tempat ni memang masih cantik cam dulu... air pun masih bersih dan jernih...





nice view kan... tak sabar nak pergi lagi... ;-P

~jojoe~

Wednesday, June 16, 2010

B.O.S.A.N


Napa rasa bosan neh??? nak sgt g jalan2...huhuh.. ingat nak g kelah, makan2 angin ker p langkawi ker tapi tak kesampaian gak.. hari ni plak dah rabu.. alamak, kejap tol masa berlalu..dah nak sekolah balik...
buka sekolah ni plak mesti makin sibuk ni.nak kena abiskan silibus lagi... dahler SPM rasa makin dekat jer... aikk..pelik lak..budak2 yg nak exam aku lak yg nervous..huhuhuh... apapun, memang banyak yg nak dibereskan bila dah start keje nanti.. just wait n see.. ;-P


~jojoe~

Sunday, June 13, 2010

kuciwanya aku...

Tajuk entri aku neh adalah berkaitan dengan perkahwinan sepupu yg aku hadiri petang ahad tadi... huhuh.. bukan bermaksud aku kecewa sebab aku ada hati kat sepupu yg kawin tu tapi sebabnya aku tak sempat pun berjumpa pengantin ..huhuhuh.. masa pengantin lelaki p jemput pengantin pempuan aku baru sampai...lepas jer makan mak aku terus ajak balik sebab ada kenduri lagi kat kampung.. so, tak sempatlah aku bergambar ngan sepupu lelaki tu...kiciwa ler..huhuhuh...

gambar2 ni cuma sekadar ingatan perjalanan aku ke Pokok Sena Penang (bukan alor setar tau..sebab kat kedah pun ada tempat nama pokok sena gak..huhuhuh)..pokok sena ni kat sbrg prai utara k...

cantik ler plak signboard neh kena panahan matahari..langit pun cerah sangat..


view kelapa sawit sepanjang jalan...

dah di Penang neh...


kami dah nak sampai..yeyyy...perut dah lapor.. hehehe


bilik pengantin yg simple jerk tapi i like.. biasala, kalo nak grand2 selalunya kat umah pengantin perempuan..



haaa.. yg ni aku suka..very the nice one.. heheheh... cantik kan tempat raja sehari ni bersantap????




yg ni salah satu souvenier yg aku bawak balik.. bunga telur yg diperbuat daripada sabun.. so nice!!


p/s: selamat pengantin baru!...;-P

~jojoe~

Bila Cinta-OST Lagenda Budak Setan


telling the truth, aku dah tengok citer neh..atas desakan yang bertubi2.. akhirnya aku tengok gak ngan adik aku...huhuhu... komen aku..boleh tahan.. ekceli aku memang suka cerita romantik2 neh..heheh..tapi takderla feeling terlampau.. takderla sampai teresak2 dalam panggung tu (sebab ending dia sedih).. huhuh.. adik aku siap cuit2 tunjuk kakak sebelah dia duk teresak2..siap lap airmata ngan ujung kain tudung dia.. adeiii... memang ler sedih, tapi leh kontrol ler lagi neh..huhuhuh... salah satu benda yang membuatkan suasana sedih tu adalah soundtrack dia yang memang best..sayu giler... huhuhuh... aku rasa semua yg dengar lagu tu mesti rasa menusuk jer kat kalbu..kan..kan..kan..


Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

kusebut namamu
di setiap doaku
dan ku kan setia
kenangan tentangmu
yang ku dapat
hanyalah bayangmu


Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan



ada 2 versi lagu ni..satu dinyanyikan oleh perempuan..dan satu lagi lelaki..dua2 best dengar..saper2 nak lagu ni bleh klik link kat bawah ya..

Bila Cinta-OST Lagenda Budak Setan - versi lelaki

Bila Cinta-OST Lagenda Budak Setan- versi wanita


~jojoe~

Thursday, June 10, 2010

cuti dan makan...

Cepatnya masa berlalu..dah seminggu bercuti..tinggal seminggu jer lagi nak sekolah balik..kerja masih banyak yang belum settle..hehehe.. kerje berfoya2 jer ni..adeiii.. pagi tadi aku exam PTK kertas guru mata pelajaran( sebelum ni dikenali sebagai kertas p&p)... huhuhu... soalan bleh tahan gak susahnya... mcm tak lepas jer..apapun.. dah cuba sedaya upaya.. huhuh... dapat A ke B yang penting dah buat sehabis baik.. kalo ada rezeki adala tu..huhu..

pas jer PTK aku g penang lagi.. hehehe...

konon nak release tension abis exam..ye ye jer kan???hehehe.. ..sambil2 makan angin melihat pemandangan indah sepanjang perjalanan ke sana....




dan paling penting dapat Jalan2 cari makan lagi..hehehe,.. kali ni aku dan 'teman' aku makan char kuewtiow dan minum jus tembikai peberet kami neh.. sedapnyer.. nyam2...




inilah makanan kegemaran aku... ;-P

'demam bola' dah bermula... ;-)

kali ni aku nonton citer kecoh betol... memang kecoh betol dalam wayang tu..bleh tahan gak lawak citer ni... layan jelah.. huhuh..

xsabar nak tengok citer ni plak bulan depan .. hehehehe....

habis tengok citer kamipun pulangler... sebelum tu makan2 lagi..hehehehe... rasa mcm cuti untuk makan jer rasanya ni...huhu.. :-P


~jojoe~

IKLAN LAGI!