Wednesday, July 21, 2010

PhD

Ekceli tajuk entry aku ni takder kaitan ngan nak ambik Phd tu.. tak layak pun..master pun tak terambik...huhu.. cuma apa yang aku nak tulis ni berkaitan dengan sikap segelintir manusia dalam dunia ni yang terlalu kuat Perasaan Hasad Dengkinyer.. (Phd ler tu)..hmmm...

2-3 hari ni bila aku blogwalking ke page kawan2, ramai gak blogger yang menerima tempias Phd ni.. yelah, ada makhluk Tuhan tu yang sanggup buka akaun blog semata2 nak tinggalkan komen yang menyakitkan hati (siap maki hamun).ada yang bagi komen pedas yang memanaskan hati....dan tak ketinggalan ada gak yang tak buka buka akaun tapi letak nama sebagai 'tetamu' untuk tinggalkan pesanan yang juga menyakitkan hati di SHOUTBOX..

aku terfikir apa salah blogger? bila tengok balik isi2 blognya, takder plak isu2 panas yang mejatuhkan maruah sesapa mahupun menganggu ketenteraman awam.. blogger hanya berkongsi rasa,hobi, minat dan warna warni kehidupannya..jadi kenapa mesti ada Phd yang masuk dan menggugat ketenteraman si penulis...?bagi aku, kalo pun aku tak puas hati atau tak berminat dengan isi kandungan blog tu aku hanya mendiamkan diri..silent is better,,:shh:.. itu bukan blog aku, jadi tak perlu komen apa2 yang menyakitkan hati...lainla kalo nak tinggalkan jejak atau komen membina bagi si blogger memperbaiki isi kandungan blognya.itupun dengan bahasa yang baikla.. atau kalo tak puas hati gak sendiri buat blog dan jaga blog sendiri sebaik mungkin...:hmm:

apapun, kepada rakan2 yang dah terkena penangan mereka2 yang Phd neh, banyak2ler bersabar ok??.. tak semua manusia dalam dunia akan suka dengan apa yang kita suka..jadi bersabarlah...just remember,..mereka pun manusia biasa..ada kelemahan sendiri... apa yang mereka cakap, atau apa yang mereka hamun itu adalah bukti kelemahan mereka.. S..A.B.A.R.!

p/s: sendiri pun sedang geram sebab diumpat dari belakang.. huhu..sabar je lah..:mad::,(


~jojoe~

10 comments:

  1. ish x sngka plak ada yg snggp create akaun lbau smta2 nk ckp ktdkpuasan at 2..
    fyza stuju dgn pndpt akak..x suka pun better diam ja..
    moga kita suma djauhkan dr phd nie amin..;)

    ReplyDelete
  2. Kadang2 depa ni jeles.... itulah sifat orang Melayu. Kalau meniaga suka cantas dari belakang, sihir & sebagainya.

    Perasaan ni wujud kapada mereka yg busuk hati. Tak boleh tengok orang lebih senang, orang seronok, kawan ramai... org macam ni sebenarnya ada masalah mental... sakit jiwa.

    Ada yg suka provoke, timbulkan isu panas, supaya bergaduh sesama sendiri & suka tengok bila orang bertelagah. Bila ditegur balik, melenting pulak.... walau dia yg salah. Manusia ni kadang2 tak sedar apa yg dicakapnya itu mengguris perasaan orang. Bila mana sifat mementingkan diri sendiri, rasa hebat, bangga diri... orang lain ditolak tepi, pandang rendah dengan orang, tak peduli perasaan orang. Aku banyak kali dah berdepan dengan orang camni sejak zaman belajar sampailah sekarang. Yang aku tengok, depa ni tak ramai kawan sebab orang benci & lari dari depa....

    Bila semua tu campur & diambil kira... maka timbul la PHD.....

    ReplyDelete
  3. fyza~betul tu dik..tak suka kita diam2 kan??napa nak provoks yang bukan2..adeii.. mcm2..

    ReplyDelete
  4. asmar~ i like this sentences--> "Manusia ni kadang2 tak sedar apa yg dicakapnya itu mengguris perasaan orang. Bila mana sifat mementingkan diri sendiri, rasa hebat, bangga diri... orang lain ditolak tepi, pandang rendah dengan orang, tak peduli perasaan orang.."

    betul cakap hang..adakala bila terlalu dengki, penting diri sendiri memang buat manusia tu lupa nak jaga perasaan org lain.. cakap ikot sedap mulut..yg penting hati dia puas..sabar jerla...

    ReplyDelete
  5. tu jer yg kite mampu..
    bersabar jer la..

    ReplyDelete
  6. oya~begitula adanya..huhuh..sabar jelahh...

    ReplyDelete
  7. ishhh malas nak cari gaduh dalam blog..

    kalau tak suker jadi silent reader dahlah kan..

    ReplyDelete
  8. betul tu kak ina..tak suka diam2 jer..ni tidak..nak cari pasal..suka provoks yg bukan2..hmm..manusia...

    ReplyDelete
  9. beauty pun penah kena... tp bukan dari bloger2 atau pembaca blog... tapi dari manusia yang khianat tak sedar diri hanya Allah yang boleh balas kehitaman hati dia.... then itulah guna approval comment syg... so kita bley pantau ape komen kite nak approve kat blog kite.... abaikan pelaknat2 yg ada... ehehheeee

    ReplyDelete
  10. owwwhhh..beauty pun dah ada pengalaman mcm gitu eh?? siannyaa...tu lahh kan..ada juga manusia yang tak puas hati dengan org lain..mcm dr sendiri banyak sangat kelebihannya..apapun..sabar jelah...huhuh

    ReplyDelete

bling bling

IKLAN LAGI!