Friday, December 30, 2011

Mi: Ghost Protocol

Mcm dah lama jer tak tengok citer aksi yang best mcm citer nih.Mission Impossible: Ghost Protocol.. semangat tul saya menonton dari awal sampai abis.. memang terbaik...tambah2 bila hero ensem ni berlakon...heheheh ^______^


eh..ni gambar masa muda2..hehehe

ni yg terkini.

aksi dalam citer ni memang mendebarkan..terutamanya scene neh..


agak2 ada lg tak sambungan filem ni eh...

~jojoe~

Wednesday, December 28, 2011

Housemate baru!!

assalam..

aiseh..mcm banyak lak benda nak citer ni..adeii.. line tenet dah laju, ubat malas update lum jumpa2..hehehe..okeh..kita mulakan ngan hobi terbaru..ekceli hobi lama la jugak..impian yang kesampaian jua akhirnya..jeng3..memiliki akuarium sendiri.. berjaya juga saya membeli ikan emas untuk dibela..taraaaa..

ekceli, membela binatang adalah satu terapi yang sangat baik..tenang jer bila tengok ikan2 yang kiut miut berenang2 dalam tangki tu... puas jer rasa hati..cuma bila dah kotor tank tu mula ler rasa malas nk cuci..hahaha... pandai bela, pandaila jaga yer..takkan nk bior berbau satu rumah..so anggap jer mencuci tangki ikan seperti exercise ..hahaha...



 inila akurium saya..cantik..ikan2nya pun dah jinak... soooo cute....

p/s: terkini, 2 black gold fish saya mati.. mcm ada fighting2 skit dalam tank tu dengan ikan emas yg lain.. ermm..apa bleh wat..dah ajal...huhuhuh..
~jojoe~

Friday, December 16, 2011

Ayam Bakar Satay Beta

Asal cuti jer makan..asal cuti jer citer sal makan,,haha...apa leh wat..tu ler aktiviti paling menarik masa cuti neh..hehe.. Hari ni saya masak ayam bakar perisa satay..ksimpulannya ayam tu rasa mcm satay la.. xperlu cucuk2 lidi..seketul gedabak satay untuk dimakan masa tengahari,,heheh..memang terbaik..

RESIPI AYAM BAKAR SATAY BETA

  • beberapa ketul ayam
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 40g gula
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam secukup rasa
  • 3cm halia
  • 1/2 sudu jintan manis
  • 3 batang serai
  • 3 sudu besar madu
  • 1 sudu rempah kari
CARA 
1. kisar semua bahan (kecuali ayam la..hehehe)
2. perap ayam tu semalaman dengan bahan2 yang dikisar
3. keesokan harinya bakar ayam pada suhu 200 C selama 30-40 minit..
4. Siap untuk dimakan.nyum3..

~jojoe~

Thursday, December 15, 2011

Puding Roti Beta..

 Sejak2 beli oven neh, makin rajin lak saya ke dapur..hehe (mintak puji)... bakar ayam, bakar itu bakar ini..tapi bab2 bakar kek saya memang blum cuba..xbrani..tkot xsedap..tp one day saya mesti cuba la.. Hari ni bila tengok tarikh luput roti esok, saya rasa sayang lak nk buang roti yg masih banyak..so, saya mencari2 resipi untuk wat puding roti yang paling sempoi..(paling senang la..)heheh..last2 saya jumpa resipi ni..memang sempoi..sekejap jer saya dah dapat bakar pudingnya...

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 4 keping roti, disapu mentega(oppsss..saya lupa sapu)
  • 450ml susu segar (xder..so, saya ganti ngan 1/2 cawan susu pekat campur air panas)
  • 3 biji telur (telur ada sebiji jer dalam fridge)
  • 25g gula ( 2 sudu)
  • 1 sudu besar tepung kastard (seb baik ada stok)

Cara-cara

  1. Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
  2. Panaskan susu di atas api(jangan sampai mendidih).( saya guna air panas+susu pekat je)
  3. Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu yang telah dipanaskan.
  4. Masukkan tepung kastard dan kacau hingga sebati.
  5. Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15minit supaya roti kembang.
  6. Bakar 20-30min pada suhu 180. Kemudian sejukkan.
dan hasilnya.... taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..



sedap okeh..tak caya..cuba la sendiri..hehehe...
~jojoe~

Sunday, December 11, 2011

Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked Trailer 3 Official 2011 [HD]

Seriously... gonna watch this film..so cute..xcaya, watch this trailer!.. (mcm biasa..sila pause kan lagu latar blog yer)




~jojoe~

Friday, December 9, 2011

Penang Hill with Love..

Masuk arini kiranya adalagi 19 ari jer lagi sebelum mesyuarat guru..banyak lagi masa untuk memanfaatkan cuti ni..tp biasala..namapun cuti..asyik nk goyang kaki jer.. padahal banyak juga preparation for next year yang perlu dibuat..sebelum cuti memang semangat..masa cuti lain plak jadi..huhuh...
jelesnya tengok kawan2 dapat melancong ke luar negara.. entah bila pula masa saya untuk menjejakkan kaki ke negara orang.. paris, new Zealand, Hong kong, Korea, Beijing, Bali....ohh... (berangan je la wat masa sekarang)huhuhuh.. dalam negara pun blum saya lawat..ni kan pulak nak makan angin kat luar negara..huhuhuh..
Masa cuti ni, saya baru berksempatan melawat Penang.. tu pun satu tempat jer..Penang Hill..hihihih.. untuk buat percutian tu lebih thrill saya pegi naik bas tau..hehe.. (ntah apa2 la kan? ada kreta nak gak naik bas).. hehehe.. ekceli seronok gak travel naik bas.. mejimatkan lagi.. naik bas sampai butterworth betul sebelah jeti naik feri ke Pulau.. tambang, RM1.20 jer.. pergi balik okeh... syok aper a naik feri ni.open air ooo...hehehe..

xsampai 15 minit dah sampai seberang sana.. pun jeti sebelah stesen bas..memang memudahkan..
usya mat salleh ensem..heheheh

dari jeti ke Penang Hill lak baru rm2 sorang.. vavava.. cuma penat time nk sampai tu ler..namapun bas berhenti2 kan..so, terpaksala redha( sesambil urut kepala)..
Sampai kat penang hill,
mak aiii..punyala ramai manusia menunggu giliran beli tiket naik atas sana.. train pun dah moden..tak mcm dulu,, nampak semput jer..

 

tambang pegi naik rm8 ajer... masa naik tu memang pikir mcm2..camner kalo train terundur ker, tgelincir ker..ishhkkk..otakkk..memang nk kena cuci..huhuh...

menghayati pemandangan indah di depan mata..


sampai kat atas sana subhanallah..cantik nyer view... memang tenang jer masa kat atas sana tau,.. cantikkan??..bila turun saya dapat port baik nyer..gerabak paling depan..ambik ko..nampak abis jalan trun ke bawah.. one more time, otak saya mulala nk pikirr bukan2..hehehe..




dah sampai bawah, bas ke jeti dah tersedia menanti.. senang.naik feri sekali lagi..dan kelihatan jambatan PP yang menggamit perasaan..leh wat video muzik neh..hehehe



alhamdulillah perjalanan saya pergi balik sangat lancar.. dan saya sangat ENJOYYYY....

~jojoe~

Wednesday, December 7, 2011

Nasi Lemak 2.0

Ini bukan review filem nasi lemak 2.0 tu..menonton pun idak, mcm mana nk review..ini ada lah berkaitan ngan nasi lemak yg saya masak cuti ni..biasala, time2 cuti ni kadang datang mood nak masak itu ini..hehehe.. konon pandai masak ala2 masterchef la, padahal hihihi... agak2 chef rizz pun xsudi pandang..hehehe...
so, dipendekkan citer, saya telah merajinkan diri memasak nasi lemak.. bolehla untuk dimakan..hahaha...

Resipi Nasi lemak

  • Bahan untuk nasi:-
  • @ 2 cawan beras
  • @ 1 cawan santan dan 1 cawan air
  • @ 1 helai daun pandan - disimpul
  • @ 3 hirisan halia
  • @ secubit garam 
 Bahan untuk sambal:-
  • * 6 sudu besar cili kering mesin
  • * 4 ulas bawang merah -ditumbuk
  • * 2 ulas bawang putih -ditumbuk
  • * 1 biji bawang besar -dihiris
  • * segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
  • * sedikit air asam jawa
  • * sedikit belacan (jika suka)
  • * garam dan gula 
   Bahan sampingan lain :-
  • Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun ( ayam goreng pun bleh..)hehehe
 Cara-cara
  1. Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
  2. Tumis bawang besar, masukkan bawang2 yg ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yg ditumbuk..hingga sedikit garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.
  4. Masukkan garam dan gula. Masak sehingga agak pekat.

~jojoe~

Wordless Wednesday!


 ~jojoe~

Tuesday, December 6, 2011

Sedetik Lebih

Baru-baru bila tengok muzik2 separuh akhir, jac gantikan Anuar Zain nyanyi lagu Sedetik Lebih.. cam best lak lagu ni bila dengar dalam versi wanita.. liriknya pun menyentuh hati.. ermm..jiwang ler kejap..hehehehe..cuba kita dengar yer.. (sila pause kan lagu latar background blog ini)

   
Sedetik lebih
Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih ada


~jojoe~

Lipat jangan tak lipat!

 Ini adalah anak buah saya.umurnya baru 3 tahun..

tapi degilnya mengalahkan saya..hehehe. time angin dia baik, dia akan minta saya pakaikan tudung dan dia akan minta snap gambar dia...

so sabar jelah..
bila angin dia terlebih baik dia akan tolong banyak perkara.. tolong sepah, tolong conteng, tolong lipat kain.. lipat kain??hehehe.. Baru-baru ni mak dia tinggalkan dia dengan saya untuk 3 malam..so, kami melepak di rumah saya sama2 la.. rasa cam ada anak lak..time nak kutip kain dia yg paling sibuk walaupun ketinggian dia tak cukup..haha..soooo cute..bila saya letak kain depan tv (konon nak lipat sambil menonton), dia lak sibuk2 melipat...aduiii... bila saya cakap biar, jgn lipat satg angah lipat, ni respon dia.. sooo garang..
 jadi saya biarkan jelah dia lipat kain baju saya ..
 haa..lipat..

lipat jangan tak lipat..

dan lagi..

lagi...dan hasilnya... 

taraa...kemasla sangat..hahahaha... 

comelnyerrrr....
moral of the story: lipatla kain baju sendiri yer..hehehehe
~jojoe~

IKLAN LAGI!