Monday, February 28, 2011

Batu Feringgi

Sabtu lepas saya memanjangkan langkah ke Batu Feringgi... pergi BBQ ngan teman saya.. memula tu planning nk p pantai merdeka jer... tp xbest..xder pasir2 tempat best nk panggang2 lauk...huhuh..

masa kat penang bridge,..jalan lancar..cuaca pun baik,,,
bangunan pencakar langit yg menarik perhatianku...

ni dah kat georgetown.... mujur xsesat...huhuh... main redah tengok signboard jer...huhuh


akhirnya selepas bertungkus lumus, sampai jugak kami kat situ.. BBQ, main2 air..memang best walaupun punyalah perit nk idupkan api untuk BBQ.. ramai jugak family yg dtg cuti2 malaysia kat situ..

pantai yang cantik dan bersih...tapi sayangnya......

cuma yang xbest tu bila nampak banyak ikan mati di persisiran pantai..xtahulah apa masalahnya..mayb air kat kawasan tu tercemar kot.. teringat plak kisah tsunami yang pernah berlaku kat situ tahun 2004 dulu..hmmm... meremang jap bila pikir sal tu...alhamdulillah,.kami selamat pergi dan selamat juga kembali... ;-)

~jojoe~

keputusan SPM 2010

2-3 hari ni saya kerap menerima panggilan dan mesej bekas pelajar saya tahun lepas..semuanya soalan yang sama, "cikgu , bila result SPM kuar.." heheh... ekceli saya sendiri tak pasti...dengar2 mcm hari ni (28 feb), tapi pun tarakk... selalunya ikut pengalaman2 tahun lepas, after result STPM kuar akan menyusul la result SPM nya 2-3 hari kemudian..paling lewat sminggu kemudian.. tapi, xder jugak.. padahal STPM dah pun kuar resultnya minggu lepas.. hmm... saper nak jawab...??
saya ada juga buka laman web KPM.. pun tiada apa2 notis tentang pengumuman tentang keputusan SPM 2010... so, untuk anak murid saya, bawa2 ler bsabar yer...akan ada juga tu result tu nanti..cuma lambat atau cepatje lah..huhuhuh... anyway, result SPM cikgu dah kuar...tahun 1998 duluuuuuuu... hehehehe

~jojoe~

Tuesday, February 22, 2011

Tips nak lajukan BEROKBAND

hoho...rasanya banyak jugak entry saya yang menulis sal ketidakpuasan hati terhadap kelajuan berokband yg sama standardnya dengan siput...xtermasuk siput sedutla..boleh mcm tu..hehehe... so hari ni ehem2 saya ada bagi cara untuk lajukan berokband saya ni... sesapa nak cuba boleh rujuk cara kat bawah ni yer???

Tips lajukan broadband..

Tip lajukan broadband anda!!


0)Tips utama: Jangn lupa baca Bismillah sebelum memulakan setiap pekerjaan,insyaallah berjaya punya...

1) Click on Start Button.


2) Select Run From Start Menu.


3) Type gpedit.msc


4) Expand the [Administrative Templates] branch.


5) Then Expand the [Network] branch.


6) Highlight(Select by Single Click) [QoS Packet Scheduler]


7) Double-click [Limit Reservable Bandwidth] (Available in Right Side Panel)


Check(Select By Single Click on it) [Enabled]


9) Change [Bandwidth limit %] to 0 %


10) Click [OK] Button.


11) Restart Your PC.


12) Now Check Your Broadband Speed.


p/s: ada rasa sedikit kelajuan itu..huhuhu.. xtahuler laju sebab line ok atau memang kesan cara di atas.. cubala yer.. sharing is caring!! ;-)

~jojoe~

Sunday, February 20, 2011

Sudu dan Garfu

semalam menonton drama ni di slot cerekarama tv3.. memang kelakar...tergelak2 saya tengok ragam jiran ala2 filem masam2 manis Pramlee.. cuma bezanya zaman sekarang ada alam maya..ada chatroom..kenal tanpa melihat padahal hari2 berperang sebelah menyebelah..last2 jatuh cinta...so sweet...

SINOPSIS
Sudu & Garfu terbitan Nafalia Corporation Sdn Bhd mengisahkan Alya, seorang gadis yang bertugas di sebuah syarikat insurans di Kuala Lumpur sebagai eksekutif. Dia menyewa rumah teres bersama rakan sekerjanya, Farah dan mereka berjiran dengan lelaki bujang, Andy dan Rosli.

Andy bekerja sebagai pegawai pemasaran di syarikat kereta dan Rosli pula mekanik. Saling membenci antara satu sama lain, Alya dan Andy tanpa sedar saling terpaut meskipun tidak menyedari identiti masing-masing ketika berbual dalam laman sosial.

Pelakon: Fauzi Nawawi, Siti Saleha, Kat Mentor, Saiful Apek, Fadilah Mansor, Allana Amir dan Munir

~jojoe~

Friday, February 18, 2011

naik belon!

salam jumaat untuk semua.. sangat bahagia dapat cuti2 neh... hihih... esok masih ada sehari untuk berehat puas2... sambil rehat2 ni masa duk kodek2 gambar lama,biasala kenangan pun kembali tiba.. tetiba rasa rindu nak naik nih..huhuhu..dulu dalam setahun mesti 10-12 kali dapat naik benda alah ni.. heheh..masih tringat 1st time dulu rasa mcm nyawa kat hujung tanduk... dalam kepala hotak ni terbayang yg bukan2..tambah bila selalu menengok 'air crash investigation' kat national geographic... sangat ngeri... alhamdulillah..sepanjang saya berulang alik 6tahun Kedah-KL-Sabah dan kadang2 Penang-KL-sabah, semuanya berjalan lancar,.rindu plak nk ke KLIA dan LCCT neh... bila la dapat naik belon ni lagi..huhuhhu

~jojoe~

Thursday, February 17, 2011

Kashaf Imani

Malam ni saya layan telemovie ni kat astro ria.. sangat menyentuh perasaan... Juga memberi keinsafan..kita tidak tahu bila tarikh kematian kita.. tp skurang2nya apabila kita masih bernafas, bermakna kita masih diberi peluang untuk bertaubat dan membetulkan kesilapan kita...


Sinopsis Kashaf Imani
Mengisahkan tentang gambaran alam roh. Kashaf seorang remaja bermasalah yang tinggal dengan ibunya, Rosnah yang bekerja sebagai GRO dan adiknya, Shamim seorang pelajar kolej. Mereka tinggal di sebuah rumah flat di KL. Kashaf bekerja menghantar dadah setelah berhenti sekolah semasa darjah 4. Satu hari, Kashaf telah dipukul hingga cedera parah dan dia koma. Semasa koma dia dapat melihat semua yang berlaku di sekililingnya tetapi orang tidak dapat melihatnya, seakan-akan dia sudah mati tapi hanya seorang saja yang boleh melihatnya, iaitu Imani. Dia meminta tolong dari Imani untuk memberitahu keadaannya kepada keluarganya dan membantu keluarganya bertaubat.
Telemovie hebat ini akan diarahkan oleh Azma Aizal Yusoof . Manakala skrip oleh Shahrulezad Mohameddin dan Shahriman Wahap .

Lakonan Beto Kusyairy, Sharifah Armani, Wan Sharmila dan ramai lagi..

dalam telemovie ni juga diselitkan lagu2 ketuhanan nyanyian OPICK.. salah satu lagu yang menyentuh perasaan ialah lagu TIADA DUKA YANG ABADI.

Lirik:

Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rebulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini Harap ampunkan hamba-Mu ini

~jojoe~

tindik telinga..

After school ari ni saya keluar bawa anak buah saya jalan2 bsama adik saya... 1st thing to do adalah tindik telinga si kakak yang esok akan genapla umurnya 3 tahun.. beria-ia jer mengajak untuk tindik telinga tadi..

kakak: "angah!angah! kakak nak pakai subang.. nak pilih warna pink.."aku sengih jer...semangat betul kakak nak pakai subang,.padahal sebelum ni dah pun tindik tp dia xnk pakai sampai lubang subang tu tertimbus balik..alih2, semangat plak nk pakai..pandai cakap plak dia..tak takotler..tak nangis ler... risau lak rasa..duk terbayang dia menjerit nangis dalam kedai emas tu nanti..huhuh

sampai jer kat kedai, dengan smangat jugak dia masuk, pilih subang smua... warna pink xder... biru, putih, ijau jer ada..kakak pilih kaler ijau..hehehe

wajah semangat nak ada subang..hehehe

time nak ditindik, muka dia dah berubah..mcm nak lari..terpaksala angah ni pegang tangan kiri kanan..
paapp..selesai telinga ditembak..akhirnya... jatuhler airmata kanak2 cute yg semangat mau pakai subang neh..tapi kejap jer..lepas kena pujuk..posing dlm kreta.tunjuk subang.sementara tunggu maksu beli susu coklat...

"waaa..lawanya subang kakak... jgn nangis..maksu(adik saya) p beli susu coklat...ni dah tindik subang bolehla skolah"..

kakak yg xjadi nangis jawab mcm ni: " kakak nk skolah..dah pakai subang... kakak saja ja teriak (nangis) tadi.." ..hehehe..cover2... soooooo cute...

p/s: saya tindik telinga masa umur 7 tahun dulu.. huhuhuh


~jojoe~

Bujang vs kahwin

hari ni tercalit sedikit kebengangan dalam hati...biasala...masalah kerja..dan bila dijadikan status fb ramai kawan2 yang memahami... saya seorang pekerja..jadi saya sentiasa menurut perintah..walaupun adakalanya saya rasa seperti unfair.. tapi saya akan pastikan kerja yang diarahkan itu siap pada waktu yang ditetapkan.. cuma saya ni manusia biasa... bila dilonggok dengan kerja atas alasan status saya yang masih bujang, saya memang tidak puas hati.. tapi saya tidak marah.. cuma saya terfikir adakah tanggungjawab yg diberi semuanya bergantung kepada status... bukankah tugas itu digalas atas status pekerjaan kita.. gaji dapat sama rata, kenapa perlu menolak beban kerja...semua orang ada kehidupan sendiri..tak kirala samada masih bujang atau sudah bersuami.. kerja di tempat kerja, rumah cara di rumah.. jangan gunakan alasan "u belum kawin, u takder anak nak urus so u siapkan tugas ni, u pegang jawatan ni..i penat"... hellooooooo.... sampai tahap tu ker? urusan dengan keluarga, itu tanggungjawab pada keluarga.. urusan kerja , itu urusan periuk nasi sekeluarga... so, jgn set mentaliti supaya semua org berkahwin sbab nk elak beban kerja.. hmm... manusia oh manusia.

p/s: suka komen cikgu nazrie yang meletakkan hadis rasulullah... rebut semua peluang yang ada sebelum 5 perkara... so, xkira bujang atau yang dah berkahwin, sama2 la bekerjasama... bukan menolak kerja dan membebankan sebelah pihak sahaja... ;-P

~jojoe~

Wednesday, February 16, 2011

Bakteria pengikat kasut

semalaman xdapat tdor sebab salah urat pinggang,...bolehkah mcm tu??tiba2 saja...huhuh... berhempas pulas jugakla nak dapat tdor pun...pagi ni dengan sepenuh tenaga saya gagahkan kaki ke sekolah.. sebab ari ni saya kena observed (cerap) dengan guru kanan..haha..apa perasaan dicerap yer?entahla.. rasa gemuruh berdebar semua ada...tapi terpaksala kan?wat2 xnampak jelah..hahah,..

gambar ihsan google..xder kaitan ngan entry..tetiba tringin nak makan cupcake..hahaha

tadi saya ngajar topik kitar nitrogen..an interesting topic to discuss... bila pencerap ada kat blakang so, smua nya rasa serba xkena...kalo ikotkan kelas saya selalu gelak2 ler juga..ni serius semacam..haaha... tapi bila masuk part bakteria pengikat nitrogen, satu kelas ketawa termasuk pencerap...apa taknya, bila saya tanya budak apa nama bakteria yang terdapat di akar tumbuhan legum,skali ada sorang tu menjawab.. "BAKTERIA PENGIKAT KASUT"...hahaha...sampai sekarang saya masih rasa nak gelak...after that, suasana kelas jadi mcm biasa..saya mengajar mcm biasa... the natural way.. hmm... ice-breaking memang sangat penting..terutamanya dalam hal-hal sebegini..hehe..ketawa lagi..

ada lagi??? soooooooo cute...hehe

~jojoe~

Tuesday, February 15, 2011

Sini ada Hantu


Di blog ni takder hantu..tapikan di wayang sekarang tengah tayang citer ni..memang sangat bestttttt!!..memula nak tengok tu duk pikir gak 5-6 kali..nak tengok tak nak nak tengok tak nak...mayb sebab filem ni tak banyak promotion atau mayb sebab tak ada nama2 pelakon best.. kecuali adala 2-3 org yg memegang watak sementara dalam filem nih... sebab citer ni mcm syampoo 3 in 1..hehehe..banyak2 citer hantu digabungkan dalam satu filem... sgt lawak dan sangat best..ada time tu rasa takot, tp ada ketika tu penuh gamat panggung dengan gelak ketawa melihat adegan lucu dalam pilem ni.Menerusi Sini Ada Hantu, penonton dapat menyaksikan tiga kisah hantu yang popular di negara kita iaitu Hantu Pokok Pisang, Hantu Nombor Ekor dan Hantu Jepun. Walaupun filem ini diterajui oleh nama-nama yang agak kurang popular, namun filem ini berjaya membawa unsur seram dan komedi dengan baik sekaligus membuatkan penonton yang datang melihatnya berpuas hati...tontonler... tak kenal maka xcinta...

Sinopsis

Sini Ada Hantu bermula apabila dua orang pemandu van, Ah Meng dan Bakri yang telah ditugaskan pada saat akhir menghantar mayat datuk kepada majikan mereka di sebuah kampung di mana mereka perlu sampai ke destinasi keesokan paginya. Pada mulanya mereka menolak tapi apabila ditawarkan dengan upah yang lumayan mereka bersetuju.

Semasa dalam perjalanan, radio van tidak berfungsi bagi menghilangkan kebosanan dan rasa mengantuk, mereka berdua bercerita tentang kisah seram yang pernah mereka dengar. Bakri memulakan kisahnya ‘Hantu Pokok Pisang’… kisah wanita cantik yang menjelma dari pokok pisang.Fasha Sandha jadi hantu pokok pisang...

wajah Fasha Sandha yang disolek jadi hantu..cantikkan??hehehe

Ah Meng mentertawakan Bakri dan mengatakan hantu melayu tak logik, Ah Meng mula menceritakan kehebatan hantu Cina pula iaitu ‘Hantu Nombor Ekor’ di mana kisah empat lelaki yang mengalami masalah kewangan lalu memuja roh untuk memberikan pertolongan dengan memberi nombor ekor.

seram betul part hantu cina neh..huhuhuh

Apabila Ah Meng habis bercerita, Bakri memberitahu Ah Meng cerita hantu cina lagi tak logik. Bakri memberitahu Ah Meng yang dia mempunyai cerita lain, tapi kali ini cerita ini mengisahkan hantu dari luar negera. Ah Meng mula bercerita tentang seorang pelajar, Yakob yang dipindahkan ke sekolah baru kerana masalah disiplin.

Yakob kemudian mendapati mereka semua takut pergi ke tandas di waktu malam kerana dipercayai tempat tersebut pernah dijadikan pangkalan tentera Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua. Jelmaan hantu Jepun sering berkeliaran pada waktu malam.

Ketika Ah Meng ingin menceritakan kisah hantu yang lain, van mereka yang melalui ladang kelapa sawit yang gelap-gelita itu tiba-tiba rosak. Ah Meng terpaksa mencari bantuan, sementara Bakri menunggu keranda tersebut. Apabila Ah Meng kembali ke van tanpa bantuan yang sepatutnya, sesuatu telah berlaku...

Apa yang terjadi pada Ah Meng dan Bakri? Berjayakah mereka menyelesaikan tugas mereka? Jangan ketinggalan menonton Sini Ada Hantu yang ditayangkan di 54 pawagam seluruh negara bermula 10 Febuari 2011.

p/s: best!!!..selamat menonton...

~jojoe~

Monday, February 14, 2011

Nasi Ayam Periuk Besar


udah2 ler tu sal kenduri kawin kan?? nanti kalo turn saya lak kawin, mahu 4 hari 4 malam itu2 jer yang saya ceritakan..hahaha.. boleh sampai camtu ??
dah lama xciter sal makan2 kan??,.meh citer sal makan lak..haha...sebelum ni saya xbrapa sukala makan nasi ayam..biasa2 jer... tapi bila saya dapat discover sebuah restoran neh, terus minat saya bertambah2 untuk makan nasi ayam.. (sian ayamm)... haha.. pernah saya terliur dan terngidam nak makan lg kat situ pas 1st time rasa nasi ayamnya..huhuh.. sgt sedap..alangkah bestnya kalo saya pandai masak nasi ayam sesedap itew..bukan hanya pandai makan saja..waawawa....


adakah anda sudah terliur?hehehe...
nah...ni ler restoran itu...cantik tempat makannya..siap ada iklan untuk lanskap rumah lagi... memang senang hati dapat makan2 situ tau..one more thing, wifi pun ada k.. heheh
nasi ayam yang sooooo yummmmyyy....

masa saya sampai dengan ehem2 situ pun dah nak tutup walaupun baru pukul 3...nasi ayamnya sangat laku yer... kali ke 2 datang dulu xsempat makan dah abis..seb baik kali ni dapat gak makan.. tu pun xsampai 15minit diaorang dh nk tutup kedai..sebab ayam dan nasinya dah abis...huhuhu...nanti pergi lagi..hehehe

~jojoe~

honeymoon...hehe

hehehe...banyak lak entry saya yer.?? terlebeh2 sudah...blum lagi saya yg kawin neh...hahaha..sebenarnya saya sedang mengambil kesempatan di atas kelajuan berokband yang tetiba jer laju (kadang2 sangkut jugak)..tp kira ok ler dari selalu...
pasni mayb akan lagi banyak entry kot..sebab bilik guru baru saya dah nak ada WIFI.. bukan dah ada ke sebelum ni?? memangla..skarang saya di bilik guru baru..skolah saya ada bangunan baru untuk makmal sains...so ada satu blik tu dijadikan bilik guru terutamanya untuk mereka yang mengajar sains.. so dalam bilik guru baru saya ni cuma ada 7 orang cikgu ajer.. terpisah jauh skit ler dari blik guru lama..tp still saya menjenguk ke sana pinjam wifi...hehehe...tapi tadi ada terdengar berita gembira kononnya permintaan kami utk adakan wifi di bilik guru baru akan ditunaikan oleh tuan pengetua baru...tq boss... alhamdulillah..just wait n see then... hihih....
ooohh..tajuk entry saya HONEYMOON yer?? bukan nak citer sal honeymoon adik saya... ekceli memang dia dah balik dari honeymoon kat Langkawi..best tengok gambar2 dia kat sana..buat saya teruja nk p sana jugak..apalagi bila dia bgtau ada pakej2 menarik untuk dipilih...tempat tinggal +kereta sewa semua.adik saya siap dapat trip percuma ke Pulau Dayang Bunting bila dia pilih pakej percutian dengan sebuah agensi ni..... huhuh... tetiba rasa nk pergi bercuti...bukan honeymoon yer...hihi..
mercu tanda langkawi..i likeeeee...

macam best jer naik kreta kabel..huhuh..tp gayat lor...huhuh

nice view... ;-)


nak masuk dalam neh!!

owhh..."berokband" yg melarikan makanan ringan adik ipar saya...hhihihih

bg makan helang...

nk p lawat makam mahsuri


taman buaya Langkawi..yaii..

of coz la..kalo p Langkawi ada satu benda yang saya mesti pesan punya..TARAAA...

nyum2.. i like... adik saya borong coklat sakan kat sana...
key chain langkawi...tq

memang bahagia ler org kawin ni kan? berseri2 jer...syoknyer korang honeymoon yer??? nak kawin gak ler..hehehe.....
p/s: gambar ihsan adik saya dan isteri beliau..hehe

~jojoe~

IKLAN LAGI!