Sunday, March 6, 2011

Fantaghiro (the Cave Of The Golden Rose)

dulu masa zaman kanak2 ribena dulu saya paling minat citer ni... adala beberapa kali ditayangkan di tv2..tp mcm sekarang dah takder ditayangkan lagi...ia merupakan telemovie bersiri Itali dan dialih bahasa kepada banyak bahasa termasuk bahasa inggeris. ada 5 siri telemovie ni tapi rasanya yang ditayangkan kat Malaysia cuma sampai siri ke 3 jer ( ye ker?).. rasanya itu jer yg sempat saya tengok...citer ni penuh dengan magic dan fantasi..ada istana, pari-pari, haiwan yang boleh bercakap dan mcm2 lagi...

Fantaghiro ni puteri raja yang lasak dan suka bermain pedang. sangat cantik yer ni perempuan...untuk menyelamatkan negaranya, dia menyamar menjadi lelaki dan bertemu dengan Romualdo, seorang putera raja... akhir they fall in love..(standard ler kan??).. Romualdo ni tersangatler ensemnyer... hehehe.... Banyak juga dugaan yg mereka lalui sebelum dapat berkahwin..

Dalam telemovie ke dua, wujud watak Dark Witch yang nak kat romualdo.. so, Fantaghiro terpaksaler menempuh dugaan lagi untuk memulihkan ingatan Romualdo yang terkena jampi serapah Dark Witch yang jahat itu,, dengan bantuan
The White witch maka berjayala dia mendapatkan semula cinta sejatinya..
Episod 3 plak, datang lg cubaan sebelum hari perkahwinan mereka. si Tarabas yg ensem muncul menagih cinta si Fantaghiro.. si Tarabas ni pun memang ensem gila babas la.. tapi sayangnya dia adalah penjahat dalam cerita ini.. biasala endingnya pun pasti menggembirakan..akhirnya selepas melalui pelbagai dugaan, fantaghiro dan Romualdo berkahwin juga.. huhuh...
sampai sekarang masih tercari2 lagi cerita neh.. ada DVD x? ada link nak download x? baru berjaya download siri pertama dari utube.. siri ke 2 dan 3 tak jumpa..huhuh....
~jojoe~

24 comments:

  1. Aku ingat lg cita ni... Mmg ada byk siri. Cuma jln cerita aku dah lupa. Best gak lyn. Hehe

    ReplyDelete
  2. wah..wahhh..tak sangka doktor gigi pun layan citer neh..aku ingat aku sorang jer melayan..awat time skolah hang tak pernah sembang sal citer ni ngan aku??heehehehe

    ReplyDelete
  3. Malu ooo... jatuh murtabak aku nanti... Muahaha...

    ReplyDelete
  4. hahaha..alasan xbleh blah..ada ker jatuh murtabak..aku dulu duk cari geng ja nk sembang sal citer ni tau..hahahaha

    ReplyDelete
  5. Haha.... mana boleh ckp... malu ooo.. Haha

    ReplyDelete
  6. hang memang...kontrol ensem..hahah

    ReplyDelete
  7. Mana ada.. kontrol manchur ja... muahaha

    ReplyDelete
  8. camno ek... aku tak tau camno nak cerita.. Haha

    ReplyDelete
  9. hampess... heheh... hang pernah tengok citer anne of green gables x? tupun citer zaman skolah2 gak...

    ReplyDelete
  10. Tak ingat plak... Kalau tgk gambar pelakon dia mungkin tau kot. Hehe

    ReplyDelete
  11. nanti aku tulis sal citer tu plak..pasal anak yatim nama anne..telemovie bersiri jugak.. aku minat citer tu...dh ada koleksi aku mintak member download..hehehe

    ReplyDelete
  12. Best gak kalau dpt tgk balik. Filem nostalgia. Hehe

    ReplyDelete
  13. mcm mana xnostalgia...zaman kanak2 ribena..zaman hang punya bahasa saya awak..hahaha

    ReplyDelete
  14. hahaha..nanti aku tulis entry sal hang bleh x?time2 zaman skema dulu..ada gambar hang skeping ngan aku pakai uniform skolah ambik kat koridor sekolah..masihkah ko ingat???hahahah

    ReplyDelete
  15. saya suka betul cerita ni..sudahla masa tu Astro belum ada lagi.Masa study d maktab keningau 1997, saya tulis skrip drama pentas..nama2 watak dalam filem ni lah saya pakai...huuhu...memory sangat...

    ReplyDelete
  16. asmar~ kira green light ler tu kan? hehehe

    ReplyDelete
  17. windi~yupp..memang memory..dulu siap brangan lagi jadi fantaghiro dan jumpa putera ensem mcm romualdo..wakakaka

    ReplyDelete
  18. wakakaka! kami suker gak citer nih ... boleh buat koleksi citer nih ..

    ReplyDelete
  19. atun~ ko pun minat gak ker?? xpernah citer pun..cisss... aku baru ada part1..tu pun download dr utube jer...yg lain duk cari tarak...kalo adapun xada translation..pure italian...xpaham haku..hehehe

    ReplyDelete
  20. sukenye jmpe org yg suke citer ni.. hihi... huhu.. kalo dpt full version citer ni best gak..
    lyn balik...:)

    ReplyDelete
  21. itula linaa..
    ada jugak cari2 vcd citer ni tp xjumpa..kalo tak mesti dah jadi collection..hehehe

    ReplyDelete

bling bling

IKLAN LAGI!