Friday, August 3, 2012

Brownies

bila bulan puasa ni rasa nk makan mcm2..macam baru2 ni tetiba jer gatal tangan nk buat brownies..selalu duk tengok kawan saya cik ada masak...kali ni saya nk try,..saya guna resipi buku kuih raya...



 1st time masak biasala,,ada jer yg tak kena,..brownies saya agak pahit,.sebab terlebih koko..alahai..tapi telan jugakla..hahaha..len kali saya nk wat lagi..that time saya akan pastikan sedap nyam2..hahaha... saya ada survey resipi kat internet..next time nk guna resipi neh!!

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 250g (sebuku) butter
  • 400g coklat masakan
  • 6 biji telor
  • 2 cawan gula perang
  • 2 penutup esen vanilla
  • 1 sudu besar coklat emulco
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk coklat
  • 1/2 cawan kacang walnut @ pecan @ almond @ macadamia. Ikut suka. Kalau tak letak kacang pun tak apa.

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 darjah.
  2. Double boil butter dan coklat masakan. Pastikan air yang menggelegak tak masuk dalam adunan butter dan coklat masakan. Setelah cair, ketepikan. Biarkan sejuk.
  3. Dalam bekas lain, masukkan telur, gula perang, esen vanilla dan coklat emulco. Gunakan spatula untuk sebatikan bahan-bahan ini.
  4. Tuang adunan butter dan coklat masakan yang dicairkan tadi ke dalam adunan di atas. Gaulkan sebati. Jangan kacau terlalu lama. Setakat sebatikan saja.
  5. Ayak tepung gandum dan serbuk coklat. Masukkan dalam adunan di atas bersama kacang (jika ada). Gaul sebati dan masukkan ke dalam loyang yang sudah digriskan dengan marjerin atau butter.
  6. Bakar selama 45 minit menggunakan api atas bawah atau sehingga masak. Gunakan lidi untuk periksa bahagian tengah brownies.

~jojoe~

2 comments:

bling bling

IKLAN LAGI!