Monday, September 24, 2012

Spagethi dan diet

hahaha... (tetiba jer gelak kan?)... bukannya apa..xda idea nk tulis sal apa... hari ni mood saya ok.. tambah2 td mak saya cakap saya nampak kurus skit..muka dah kecik skit..wah2.. slama ni besar rupanya muka saya ni.. ehemmm..bukan besar yer... montel a.k.a cute..hahahaha....
memang sekarang berdepan dengan krisis penambahan berat badan yang mendadak.. faktornya xlain xbukan sebab makan neh...jadi bukan salah saya..salah makan ok...hahaha.. ermmm... memang dah start berdiet..ye lah..diet untuk tahun depan..my big day tak nak la saya yang BIG kan.. so..nak tak nak kena diet.. tp xtahu mcm mana nk mula neh... cuma saya dah belajar kurangkan pengambilan nasi..sejemput jer..lauk yg lebih especially sayur...
balik hari ni saya melantak spagethi goreng.. jangan salah faham yer..spageti nya cuma 6 urat saja..nampak melambak sebab kepanjangan dan kerana saya lebihkan sayur-sayuran.Satu lagi FAKTA penting mengenai spaggethi ialah:

"spaghetti mengandungi kurang lemak berbanding mee biasa dan ia sesuai untuk mereka yang mengamalkan diet "
so.. inilah LUNCH dan DINNER saya for today... jap lagi nak exercise... chaiyok...chaiyok...huhuhu

jojoe~

Sunday, September 23, 2012

Stressed!

Hari ni angin saya memang xbagus... entahla..banyak betul dalam fikiran..serabut.!!


~jojoe~

Aksi terlampau,,

saya pun xtau apa yg ada dalam fikiran mini bila dia wat aksi camgini..hehehe...mayb dia terlampau boring sebab jadi indoor cat..apa bleh buat.. at least ada si  comel temankan..hahah...cute...
memang saya tergelak besar tengok gaya mini mcm nak berenang..nk terbang... hahaha... cutenya bila kucing pandai wat lawak camgini...heheheh

~jojoe~

Saturday, September 22, 2012

Muara Hati

okeh jujur..saya xmenonton pun drama Adam dan Hawa...tp saya tahula jalan ceritanya sebab saya ada novelnya.setakat ni belum ada keinginan nk menonton walaupun drama ini begitu gah diperkatakan dan panas ditayangkan...lagipun heronya si Aaron Aziz memang hensem beruniform pilot..hehehe (jangan marah)

dan saya juga agak tertarik dengan OST nya Muara Hati, Nyanyian Dato' CT and Hafiz.. memang sedapla....


Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati kan tetap setia

Ku percaya ke mana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersemadi
Takkan terpisah hati

[Chorus]
Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu

Aku ada kerna kau ada
Dan cinta hatiku hanyalah untukmu

Jalanku tertuju padamu
Ke mana pun kan pasti kembali

[Ulang chorus]

Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Bersatu dalam hatimu
Hanya dirimu dan aku

Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk (merasuk dalam hati)
Cinta

~jojoe~

Friday, September 21, 2012

Resident Evil- Retribution

Mcm dah lama xtgk wayang yer...huhuh... baru2 berkesempatan menonton citer yang ala2 game neh..huhuh.


Jalan ceritanya memang menarik cuma endingnya lebih kurang sama dengan filem2 sbelum ni... no ending.. zombies makin bertambah dan mcm never ending stories.. mayb nnti ada sambungan lagi kot filem neh..
huhu..ekceli saya xminat sgt citer2 yg lawan2 camgini.. tp layan jelah sbb dh xda citer lain nk tgk..
hehehe...

The Resident Evil: Retribution bermula dengan sambungan dari cerita terdahulu. Alice (Milla Jovovich) diserang masa kat kapal Arcadia oleh geng2 Umbrella. Lepas serangan bertubi2 Alice ditawan oleh Umbrella Corparation di sebuah tempat rahsia dan bertemu sahabatnya Jill valentine (sienna Guillory) yang dikawal oleh super komputer yang anti manusia, The red Queen.

 Untuk menyelamatkan Alice, sahabat2 beliau , Ada wong, leon dan Barry datang dan terpaksa berdepan dengan pelbagai halangan termasukla ZOMBIES..


 tu jer yang saya larat cerita.nk tahu lebih lanjut kena tengok sendiri la...huhu


p/s: senang jer nak tau citer tu best ke tak bagi saya.. kalo ada keinginan saya nk beli VCD pas tgk citer tu tandanya syok ler tu..kalo tak maksudnya Kosong..kosong,...hehee

~jojoe~

Family reunion

Baru2 ni masa hari Malaysia (16 September) kami sekeluarga berkumpul.. family reunion la..wat makan2 d rumah adik lelaki saya...(makan lagiii) hehehe... susahla nk cari saiz baju kawin pasni..huhuhu..Maafkan saya...huhuhu..
malam tu kami bakar ayam... adik lelaki n adik ipar saya punya tugas...


memula makan ni dulu..pembuka selera...bihun sup..nyumm...

my feberet..satay pun ada..


salad buah..


apapun, memang seronok berkumpul satu family.. bukan slalu dapat jumpa adik beradik2 sambil makan2 semua... masing2 sibuk dengan kerja n family.. bila dapat reunion camgini mmg rasa best...
paling best mestila mak saya..dapat berkumpul ngan anak cucu,,..


enjoyyyyyyyyyyyyy....


~jojoe~

Thursday, September 20, 2012

Menu itu ajer

heheh..merujuk kepada tajuk konpemla ianya berkaitan dengan makanan.. tambah2 duk layan masterchef neh... perut pun rasa lapar smacam,, (camner nk diet nih kalo asyik nak makan ajer)..huhuhu.. saya perasan bila keluar mana2 asal nk order makan jer mesti menu yang sama.. dah kira mcm menu wajib plak..ntah2 dah ketagih x? hehehe...nak tahu apa yg saya order bila kuar makan2... ??
 tomyam campur
 daging masak merah
ayam goreng kunyit

telur dadar
 teh o ais... hahaha

bila dah terperasan menu itu ajer, maka sesekali kena plak ubah makan neh..
nasi dan ikan keli
dan ini..

nasi ayam

haaa...layan gambor makanan jerlah yer.kikiki

p/s: motip entry,,,saja jer... nk upload gambar2 yg dah basi...hahaha
~jojoe~

Wednesday, September 19, 2012

wordless wednesday


~jojoe~

Kejamnya manusia!

marah! benci! geram! meluat ! Sedih...........   Ya Allah..di mana hilang sikap perikemanusiaan di hati seorang wanita.. sehingga tergamak mencampak bayi sendiri dari Tingkat 3 flatnya... mengalir airmata saya melihat sekujur tubuh kecil yang tidak berdosa kaku di atas jalan..

kadang2 saya terfikir, mengapa  bayi itu perlakukan sebegitu? apa masalah si ibu??? adakah dia dirogol sehingga mengandung? atau adakah teman lelakinya tidak mahu bertanggungjawab?.. walaupun apapun alasannya,,,dan walaupun bayi itu dilahirkan bukan secara sah,kenyataannya bayi itu tidak bersalah!!!... kejam! tersangat kejam tindakannya.. binatang pun tahu sayangkan anak sendiri..inikan pula manusia yang dikurniakan akal fikiran..saya rasa sangat sedih..terlalu sedih..

~jojoe~

Tuesday, September 18, 2012

Strawberries VS Coklat

Bila dah beli strawberries kat CH konpemla harus dimakan bersama coklat..memang yummy,..

satu bekas saya bedal ngan coklat...yang lebihannya saya wat hiasan atas kek coklat versi bakar ni..


amacam? nampak sedap x.??..hehehehe...
Resipi kek coklat moist (versi bakar)

2 biji telur
1 cwn serbok koko
1 cwn susu pekat manis
1 cwn susu rendah lemak
1 cwn gula
1 cwn minyak jagung
2 cwn tepung gandum
1 sudu kfc baking powder
1 sudu kfc soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
1 cwn air panas.

caranya:

Pukul telur dan gula ,hingga gula hancur+ vanila,kacau masuk susu cair ,kacau,masuk susu pekat manis,kacau masuk minyak,kacau sebati,masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati.(tepung gandum,b.power.soda bikarbonat dan serbok koko diayak terlebih dahulu). Akhir sekali masukkan air panas dan kacau sebati.
Masukkan adunan dalam loyang yang telah dialas kertas dan disapu sedikit minyak/mentega. bakar dlm oven mengikut kepanasan oven masing-masing. saya bakar selama 45minit dengan suhu 180C.

~jojoe~

Cameron Highlands

Citer ni berlaku pada tanggal 31 ogos yang lalu.. saya dan adik2 buat family trip ke Cameron Highlands...dah lama teringin nak p sana.. akhirnya kesampaian jugak...huhuhu...  kami memulakan perjalanan seawal 8 pagi...jauhnya perjalanan nk ke negeri Pahang ni..huhuhu
kami ambil jalan Simpang Pulai.. Jalannya memang cantik.. walaupun bengkang bengkok tp saya sudah biasa dengan jalan mcm ni sewaktu bertugas d Keningau dulu...
Kami sampai di Tanah Rata pun dekat jam 1,,..puas gak cari tempat nk lepas penat..akhirnya jumpa juga tempat nk makan2 sebab masing2 bawa bekal dari rumah,,huhuhu... lepas makan kami terus ke Bharat Tea Plantation,..dah lama teringin nak tengok sendiri ladang teh..akhirnya tercapai juga hasrat murni tu...


"sembunyi di sebalik pokok teh...hehehehe"
"my mom, younger sis n my brother MIL n SIL..."

Lepas puas cuci mata situ, kami terus mencari port shopping..tu pun punyala susah nk parking.. punyala ramai manusia....hehehe.kat situ kami borong tshirt, sayur, souvenier dan yang paling penting STRAWBERRIES and  aiskrimnya yang best!...heheheh

selesai jer buang duit situ, kami gatal kaki melawat strawberries farm dan butterfly farm,.. kat strawberries farm tu kami xmasuk petik pun,,,tengok2 jer dari luar,... kat butterfly farm plak tgk rama2 dan binatang lain seperti reptilia...xdala menarik sangat..huhuhu...
kul 6 kami trun dari CH.. xstay sana sebab memang planning one day trip saja..apapun, it's fun sebab dapat bersama keluarga jalan2... dan bersama si dia juga...:-),,, chewahhh...mcm hari mengeratkan silaturrahim plak kan?... alhamdulillah,,..

~jojoe~

Monday, September 17, 2012

Nasi tomato

Raya tahun ni saya jamu pelajar saya makan nasi tomato,,..ekceli saya xpernah masak nasi tomato.,,mujurla percubaan saya ni berjaya,,,huhuhu


Bahan-Bahannya:
9 cawan beras , cuci dan toskan
1 cawan susu cair
1 tin tomato puri
1 tin minyak sapi (saiz kecik)
1 helai daun pandan - disimpul
5 ulas bawang putih - dihiris
7 biji bawang merah - dihiris
1 inci halia, dihiris halus - hiris halus
6  biji buah pelaga
6  kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 batang kayu manis * ( *rempah tumis)
Air, ikut sukatan beras (  lebihkan 1 cawan lagi)
kismis
Garam secukup rasa

Cara membuatnya :

1. Dalam periuk, panaskan minyak sapi pastu tumis rempah tumis, bawang putih, bawang merah, halia dan daun pandan. Tumis hingga wangi.

2. Masukkan tomato puri, kacau dan biar masak. Tuang susu dan air, masak hingga mendidih. Matikan api.

3. Masukkan beras dalam rice cooker. Tuang no.2 ke dalam rice cooker tadi, masukkan garam (anggaran 3/4 camca teh), gaul beras hingga rata dengan semua rempah2 and kismis. Masak seperti biasa dan balik2kan nasi bila betul2 masak.

4. Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Dimakan bersama masak merah ayam yg nyum3...

~jojoe~

Sunday, September 16, 2012

Kerinduan di pagi Raya



raya tahun ni memang xseperti tahun2 sebelum ni..pertama kali beraya tanpa ayah di sisi..memang terasa kelainannya xdapat bersalaman dan cium ayah di pagi raya..kami adik beradik berkumpul di rumah mak pada malam raya... keesokkan paginya menziarahi kubur ayah..memang trasa sayu yang amat sangat.. xdapat digambarkan dengan kata2 betapa kami merindui ayah.. kalolah saya tahu ayah akan pergi, saya akan pastikan tahun lepas pada hari raya terakhirnya, menjadi hari raya paling bahagia buatnya.tp ayah xkan kembali lagi..dia pergi untuk selamanya....semoga ayah tenang di sana..
Amin..


~jojoe~

Saturday, September 15, 2012

Cincin Kahwin

Minggu lepas saya menerima khabar gembira. Perancangan untuk tahun depan bermula..pening jugak nak pikir soal tu.. salah satu benda yang saya nk cari adalah cincin untuk si dia...so saya bertanya pada MR google..rupanya banyak jugak yer entry berkaitan cincin untuk lelaki ni..memang umum dah sedia tahu HARAM bagi lelaki untuk memakai cincin suasa..jadi saya bercadang mencari cincin silver atau platinum. sekali terbaca plak dalam sebuah blog ni mengatakan lelaki tidak boleh memakai cincin tunang atau kawin..kerana ia merujuk kepada peniruan budaya barat... pening plak saya... jumpa lagi sebuah blog ni... lain pulak ceritanya..

"Yang mustahak ialah untuk mengetahui hukum memakainya. Memakai cincin tunang atau cincin perkahwinan tidak dianggap salah dari segi perspektif Islam, sebagaimana tidak ada nas yg menentukan ini. Ia juga tidak di anggap meniru-niru perbuatan kaum kafir."

ini plak jawapan dalam sebuah forum yang saya jumpa:

أما خاتم الفضة فيباح باتفاق اللأئمة فإنه قد صح عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه اتخذ خاتما من فضة ، وأن أصحابه اتخذوا خواتيم ، بخلاف خاتم الذهب فإنها حرام باتفاق الأئمة الأربعة ؛
“Bagi cincin Perak, adalah dibenarkan menurut sepakat Imam-Imam, kerana sesungguhnya ia sahih datang dari riwayat bahawa Nabi memiliki cincin Perak, dan sesungguhnya para sahabatnya juga memakai cincin. Ini berbeza dengan Emas, yang diharamkan oleh sepakat Imam-Imam yang empat” [Majmu' Fataawa 25/63-65].

Radd no 3.
Banyak umat Islam menyerupai non-muslim:

1. angpow Raya meniru kaum Cina
2. pakai tali leher bg lelaki ketika kerja
3. sambutan birthday



dan lagi..
Kesimpulannya : Halal bagi lelaki memakai platinum dan haram baginya untuk memakai emas putih. Bagaimanapun yang terpilih tetap perak bagi orang lelaki, kerana ia adalah sunnah Nabi SAW jua.

Ust Zaharuddin Abd Rahman
12 Feb 2007
24 Muharram 1427

jadi, bolehla maksudnya tu kan? lgpun tujuan untuk tanda perkahwinan, bukan untuk hiasan mahupun meniru budaya lain..saya akan mencari cincin Platinum untuk si dia..




ataupun perak,..


agak-agak yang mana satu pilihan si dia yer?hehehehe

~jojoe~

Friday, September 14, 2012

Mini Vs Comel

waaa... lamanya bersawang blog neh..huhuhu.. bukan line xok..saya ni yg xok..banyak benda yg dipikir ditambah dengan kerja yang bertali arus..xhenti2...so saya xberkesempatan nk menulis kat sini...sampaikan bulan shawal dah nk berakhir barulah saya ada keinginan nak menulis..hhuhuhu...(mcm la kalo saya menulis ada yang membaca,,)huhuh.
okla...nk citer sal apa dulu eh? sal kucing bleh x?hehehe..saya dah ada seekor lagi anak kucing..buat peneman si MINI yang keseorangan.. yg saya perasan sejak ada kawan mini sangat baik dan manja..dah xgarang sangat mcm dulu walaupun pada mulanya saya risau dengan sikap mini yang xbleh menerima si COMEL...

Comel kan?



memula mini memang marah bila nampak si comel..siap ada bunyi berdesir mcm ular..marah betul dia... (jeles ler tu)..risau jugak nk biar mereka berdua..kang si MINI buat si COMEL macam anak tikus plak..naya la.sengaja saya kurung si comel supaya mini dapat bau dari luar..beginila situasi nya...garang betul mini..

..lepas 3 hari saya biar si comel dalam sangkar mini di luar barula perlahan2 saya lepaskan si comel...dengan pemantauan..risau plak...tp lepas sejam comel masih hidup dengan sihat dan sejak itu mereka berkawan rapat..hehehe...


besar dah si mini kan??



.~jojoe~

IKLAN LAGI!