Tuesday, October 30, 2012

Subhanallah!

suatu pagi semasa dalam perjalanan ke sekolah, saya dapat menikmati keindahan alam ini..langit kelihatan merah seperti adanya lahar gunung berapi di atas sana.cantiknya Ya Allah..
 

~jojoe~

Look who's back!!!

Ini kisah yang mengharukan okeh... Mini yang sudah seminggu menghilangkan diri tiba2 muncul 2 hari lepas (ahad)..masa tu saya baru pulang ke rumah dari rumah mak... sambil mengiau dia berlari mendapatkan saya di pintu pagar..saya sendiri pun terkejut melihat kemunculannya..apa lagi dengan keadaannya yang tidak terurus dan kotor..mini jugak nampak kurus..aduiiii..kesiannya kucing saya ni..
Syukurla dia kembali pada saya... walaupun saya xfaham bahasa kucing, tp dari gayanya saya tahu dia sangat gembira bertemu kembali dengan saya..agaknya kalo dia pandai bercakap mesti dia dah ceritakan pengalamannya berpisah dengan saya selama seminggu..apapun.. COMEL la yang paling happy sebab dah ada kawan semula..huhuh..
sekarang mini dah nampak sehat semula...dah bersih selepas dimandikan..huhu..jangan lari lagi yer mini...

~jojoe~

Monday, October 29, 2012

Dating di Rasa Mas

Dah lama xmakan di Rasa Mas.. kali terakhir saya pergi dengan adik saya ari tu.. kami order benda alah ni...

memang yummy...tengokla gaya my sis yang terover hepi dapat makan...hahaha

so, baru2 ni saya berkesempatan dating kat situ lg...this time with my lokong lor.hehe.. dia ni cerewet skit bab makan neh...geram kadang2 bila itu xnak ini xnak..hehehe..seb baik apa yang saya masak dia makan.. nnti kawin goreng telur jelah yer...hehehe...
jam masa tu baru pukul 1145... so, kami terus ajer lunch...


dia order nasi lemak...ayoooo...banyak2 makanan ini yg dia nak...

siap teh tarik lagi..hehehe

saya plak makan fish and chip..cuma kentang tu saya tolak tepi..hehehe..adala sebabnya.. (dietla sangat)..hahaha....
satu yang saya xbleh tolak adalah my peberet dessert ni...

memang terbaik...setiap kali ke situ mesti order..sedapnyaaa...huhuhuh

p/s: best kan tgk gambar makan..gulllppppp!!
~jojoe~

Sunday, October 28, 2012

Takwim persekolahan 2013

finally..selepas sekian lama mencari..akhirnya saya dah jumpa takwim sekolah untuk tahun depan... untuk perancangan tarikh hari bahagia itu..doakan yang terbaik untuk saya yer... :-)


p/s: mula terasa debarannya... huhu

~jojoe~

Saturday, October 27, 2012

Salam AidilAdha

Selamat menyambut hari raya aidiladha untuk semua.!!.. tahun ni cuti 4 hari untuk raya korban tahun ni.. saya beraya di rumah mak... pertama kali jugak beraya haji tanpa ayah di sisi..jadi satu kewajipan pagi raya ni kami mengunjungi pusara ayah..

tahun ni mak masak mee rebus untuk juadah hari raya. saya macam biasa,

 rendang ayam untuk dimakan bersama ketupat pulut mak yang sedap ni..
sampai sekarang saya masih belum pandai masak ketupat...hehehe... asal anyam ketupat jer mesti jadi ketupat betina,hehehe,.,mesti kena marah..xsaangka ye ketupat pun ada jantina nya...hahah...
inilah juadah yang disediakan hari raya ni...

kuih raya pun xbanyak..main tunjuk2 jer..heheheh



~jojoe~

Tuesday, October 23, 2012

My lost!

Kisah sedih...masuk ari ni dah 3 hari mini lari dari umah..saya sangat sedih..sampai bengkak jugak mata ni nangis bila cari mini xjumpa2..saya risau..apa yang dia makan???..di mana dia tdo??.. comel kat rumah pun sedih dan boring xda kawan nak bermain..bila saya balik dia asyik mengiau...xmcm sebelum ni...
aduhhh.saya rindu betul kat mini...walaupun dia tak scomel mana tp dia sangat gebus dan besar...bulu dia plak lembut bila dibelai...serius saya rindukan dia..huhuhuu

mini ketika kecil
gambar terakhir mini yang saya ambil beberapa hari sebelum kehilangannya..

miniii...balikla..huhuhuh.
~jojoe~

Monday, October 22, 2012

KLCC

ok..balik kepada cerita basi.. dah lama nk tulis tapi asyik tertangguh... masih mengenai school trip ke Kuala Lumpur ari tu..saya ada maklumkan ada satu tempat yang saya teringin nak pergi..
KLCC of coz..mcm xlengkap jer pergi sana kalo x p klcc kan??heheh... 
yang best tu bagaimana kami sampai di KLCC...dengan menaiki train... hehe..
berjalan jauh ke stesen LRT Bukit Jalil..huhuhu

driver bas ambik kputusan parking bas d bukit jalil utk elak kesesakan jalan raya pada waktu kemuncak ketika tu... Dari LRT Bukit Jalil kami transit di LRT Masjid Jamek, kemudian kami tukar train Putra LRT Masjid Jamek untuk ke KLCC..

 Memang teruja bebudak tu naik LRT k..hahaha.. ekceli aku pernah naik dulu..tp naik Tren KLIA Transit dari KL sentral ke KLIA..masa zaman2 duk sabah dulu..so, xdela xcited sangat...takot adala dengan bising n goyang2 gitu...hehehe...sampai kat KLCC terus rasa teruja melihat bangunan indah tu depan mata..

 waaaa (nganga mulut)..hahaha....memang cantik permandangan nya di waktu malam kan??

tp yg ini pun cantik dan menarik jugak..Air pancut berirama di SUria KLCC...


memang teruja n terpaku menghayatinya...tambah2 bila ada lagu Titanic dan air pancut tu pun secara lemah-gemalai memancutkan air. Siap ada efek cahaya yang romantik gitu..memang romantikla...saya pun terasa "keromantikan" itu...siap rakam video lagi..huhu..bestnya..nnti one day ada kesempatan nk p tengok lagi..
malam tu kami makan di Kedai Nasi Ayam Penyet dalam suria KLCC tu..

memang sedap dan banyak..tp sambalnya sangat pedas okeh...
selesai makan sebelum KLCC ditutup kami dah cepat2 rush naik tren balik ke bukit jalil..walaupun penat..kami sangat hepi malam tu...
"a funny candid before going home"

~jojoe~

cemburu

Cemburunya rasa..kenapa perlu ada rasa mcm tu yer? sedangkan setiap insan pasti mempunyai jalan hidup sendiri..ada yang gembira..ada yang menderita..kenapa perlu cemburu bila melihat orang lain gembira... xsukakah saya melihat orang lain bahagia..  bencinya saya pada perasaan ini...
pastinya saya suka melihat orang lain bahagia...tp perasaan cemburu itu tetap berdetik dalam hati saya.. oh kenapakah? tapi tidakla cemburu sehingga mendoakan yang bukan2...cuma mengharapkan agar saya turut mendapat kebahagian sebegitu... setiap manusia ada kelebihan..ada kekurangan.. saya cuma mahu menjadi yang sederhana.dalam masa yang sama gembira dengan apa yang saya ada.. :-)

كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ ۗ
Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). (Surah Ali `Imran: 110)


"cemburu itu peluru"

~jojoe~

Thursday, October 4, 2012

putrajaya dan nilai

Hari ke 2 di klang.. tepat 730 bersemngat budak2 saya menunggu utk sesi lawatan yg sterusnya..huhuhu..hari ni kami ke putrajaya..

 kagum betul saya dgn keunikan senibinanya..memang lawa.. smpai dsana kami trus srapan di cafe..sian plajar saya..ada yg mrungut bila beli roti canai kn byar rm8.80..hihi..siannn..saya mkn ni..hihi..

nasi lemak biasa tp harganya rm4.40...kelassss ko maria..haha...dlm byk2 mknn kt situ yg plg mnarik hati saya ialah benda alah ni...
my peberet.. udang..tp harga...mak aiiik..sekor rm25.30.. mahu knyg spuluh ari..hihihi..so saya xambilpun..tgk jer dh knyang..hihi...pas mkn n posing2 jap kmi gerak ke kementerian ksihatan..kat sana pun rupanya dh disediakan sarapan utk kami..hehehe.
nysal budak2 tu mkn td..hehehe..
Kalo nak tahu.. mereka yg bkerja kat situ sangat best....sgt friendly.rasa warm and welcome sangat...terbaik punya layanan...termasukla daripada tuan pengarahnya Tuan Haji Jabar..thanx a lot!
Students pun sangat enjoy dengan pendedahan mengenai ksihatan semua..memang best..ni ler suasana masa lawatan...
kul 1230 kami bergerak ke nilai n9.. sbelum tu solat jamak dulu di R&R dengkil..sampai di nilai trus shopping2.. banyak jugak tudung yg saya borong..utk mak dan adik2..huhu..
pas puas shopping trus gerak blk kl..kami akan ke tmpat yg saya tringin sgt nk jejak kaki..heheh..dmana???nntila saya citer.. angin malas dh smpai..huhuh..

~jojoe~

Wednesday, October 3, 2012

New Born!

Petang semalam sempat melawat sahabat yang baru melahirkan baby nya yang ke empat... saya ditemani oleh 2 orang pelajar yamg saya sayangi...fizah and farah... bagus bebudak neh tau,,leh ajak jadi pengapit time kawin nanti..hahahaha
ok ler, ni la gambar baby kepada Puan Awanis Suzanna..cute kan?
 bestnya dah ada baby.. kawan saya ni dah ada 2 lelaki 2 perempuan... saya? 0... :-(.. xapa...insyaAllah sampai masanya untuk itu...bukan senang nak lahirkan baby apalagi nak menjaganya kan... dengar citer kawan saya ni mcm seksa jer... lepas bersalin 2-3 kali kena masuk spital sebab baby dia kuning.ibunya plak hampir2 kena operate sebab tinggi tekanan darah msa nk bersalin.... huhuh.apapun.. alhamdulillah...sekarang dua2 mummy and baby dah ok.. terujanya tengok baby.. ermmm...

~jojoe~

Tuesday, October 2, 2012

Kuala Lumpur..kami datang.

Chewaahhh...mcm filem KL menjerit plak yer..hihi..ekceli saya diam almost one week sebab masih dalam kepenatan selepas bawak students lawat KL.. dah lama xjejak kaki kat sana..kali terakhir saya jalan2 situ mcm dlm tahun 2004 or 2005 mcm tu... masa tu KL terlalu panas sampaikan berdarah hidung saya..huhuh.. tp xnk ingat kenangan tu..xbest.. ada kepahitan di sebalik semua tu...
but this time memang enjoy.. terus terang cakap saya paling teringin nk p ICT n KLCC... dah lama mengidam nk p situ..akhirnya tercapai jugak...Bermula jam 3 petang khamis ( 27 sept) kami bertolak dari sekolah..
wajah-wajah students saya yang riang ria,,,
saya bersama 3 orang kakak dan 2 orang pegawai pejabat ksihatan daerah..ekceli, program lawatan ni adalah kerjamasa bersama pihak kesihatan dengan kelab health and fitness kami... so, kami ditaja sepenuhnya... semuanya FOC... makan jer tanggung sendiri..hehehe...
Semuanya dalam bas seramai 40 orang..huhu,.. lepas solat n makan di R&R Tapah kami selamat  sampai di KL... tu  pun dah pukul 10 malam.....kami terus ke ICT dan sempatla berjalan2 kat situ untuk sejam lebih..memang teruja dapat lihat keindahan lampu kat situ..huhu.cuma xsempat nak main2 game yg ada sebab masa terlalu  suntuk..so, tengok pemandangn jelah..
cantik kan??huhuhu

 InsyaAllah, one day akan sampai lagi kat situ.susah ikut rombongan ni..kena ikut  time.. .Kami sampai di tempat penginapan pun dah lewat sangat..dalam jam 2pagi .. budak2 tinggal di hostel,saya dan kawan2 di bilik pegawai di Kompleks rakan muda Klang..okla.cuma tempat tu agak terpencil.. xper yang penting ada tempat tdo ye tak.. okla...citer hari kedua sambung nanti...hahaha...pemalasnyaaa......

~jojoe~

IKLAN LAGI!