Sunday, December 29, 2013

ketentuanNya..

Saya pernah cakap..kalo boleh saya nak bersalin normal.... xnakla ceaser kan... nak rasa natural sakit bersalin tu...tp... sperti yg dikatakan...kita hanya mampu merancang ...tp smuanya di tangan Tuhan.. lepas jumpa pakar ari khamis lepas...saya terpksa masuk wad 28/12 iaitu smalam dan akan dibedah hari ni 29/12.. ternyata baby besar dan xboleh dikeluarkan melalui cara normal. Mahu xmahu saya terpaksa trima keputusan tu...xsanggup rasanya melihat risiko ke atas anak saya jika dicuba bersalin normal. Patah tulang bahu.tulang tangan... tu blum lg part krosakan otak kalo kepala baby stuck
..huhuhum.. saya pasrah...inilah ketentuan Tuhan untuk saya
.. saya mungkin masuk operation room tengahari ni... doakan saya yer... nnti cerita lagi...

Wednesday, December 25, 2013

39weeks check up!!

Semalam ke klinik lg..kandungan dah masuk 39minggu.. 


Memang teruja sangat rasa..bayangkan dalam sminggu jer lagi saya akan bertemu buah hati saya.. Selepas 9bulan saat tu akan tiba...tp bila jumpa doktor tetiba rasa down plak bila doktor kata "baby awak besar ni.. Takot risiko bersalin normal..nanti bahu baby bleh lekat masa nak kuar"..alamakkk..terus rasa cuak..huhuhu.. Last2 doktor suruh dtang klinik lagi jam 2 petang sebab kebetulan arini ada pakar dari hospital datang klinik.. 
Balik rumah kejap pastu kul 2 pergi klinik lagi.. Bila jumpa pakar dia tanya saya, nak bersalin normal ke caeser.. Kalo ikut hati memangla saya nak normal, tp bila dah disogok citer risk to baby bagai, saya memang nk elakla dari berlaku mcm tu..baik caeser saja..tp pakar ni plak cakap xnak cuba normal dulu ka? Mak aiiii... Nak sakit 2 kali??kalo dah tahu baby besar, susah nak kuar caeser jelah.. Saya mana nak tahu mana nak plih..dah la xpernah beranak.. Pakar tu cakap lagi, kalo xcuba mana nak tahu boleh ke tak.. ,mcm ambil periksa, xperiksa lagi mana tahu gagal ke lulus...amboiii... Siap ada perumpamaan tu.. Memangla, tp kalo xblajar,ponteng sekolah memanjang konpemla akan gagal... Mcm situasi sayala, kalo dah sahkan baby besar susah nak kuar, mmg xkn kuarla..pening arrrrrr.....huhuhu..last2 doktor tu repeat scan n masih dapat anggaran berat baby 4kilo.ermm... 
Terus dia call hospital dan buat appointment untuk saya di hospital sultan abdul halim khamis ni(26/12).. So, nak xnak khamis ni kena jumpa pakar lg di hospital.. Lepas tu baru bleh konfem caeser atau normal... Pasrah jerlah..saya cuma mengharapkan yg terbaik untuk baby saya.. Sakit tu kalo normal ka, caeser ke memang akan sakit jugak...yg penting keselamatan baby saya.. Semoga Allah memberi pilihan yg terbaik untuk saya dan baby... smoga Allah melindungi dan mengasihi kami berdua...Amin...

Monday, December 23, 2013

Semoga dipermudahkan-Nya... Amin

Malam semalam tak boleh tdor lagi..serba xkena..mata mengantuk tp memang xdapat tdo..sakit2 bersalin xda pun cuma rasa xselesa sangat masa nak pusing kiri dan kanan.. xtahula brapa kali bangun dan berjalan2 keliling bilik.. 
dalam pukul 2 mcm tu baru la dapat lelapkan mata,.tupun terjaga2... huhu.. memang mengantuk sangat rasanya... Baby plak bergerak aktif mcm xnak tdo..aduhai anak ibu... tengah malam jugak ajak main.huhu.. xpala nak, yg penting baby bergerak... 
sejak dah dekat due ni mcm2 petua saya dapat daripada kawan2... doa, selawat semua... thanx untuk member2 yg tak jemu2 bagi sokongan dan share pengalaman semasa melahirkan anak...In Sha Allah, saya akan amalkan petua yang diberi... Antaranya ialah:


Doa ni saya dah hafal...kak rusnah ajarkan masa duk bersembang2 kat bilik guru aritu.. :) selalu gak amalkan doa ni lepas solat..minta Allah permudahkan urusan bersalin saya nanti,


Doa ni baru saya dapat tadi dari kawan lama masa kat U dulu..thanx Zana...



Selawat ni saya dapat dari Kak Shahida pagi tadi..dia ada bagi petua suruh mandi dan baca selawat ni sambil berdoa jugak semoga Allah mempermudahkan urusan bersalinku seperti mana air yang mengalir ditubuhku... In Sha Allah..akan diamalkan... yang bawah ni saya google tadi...mencari kelebihan selawat Syifa ni...


Selawat Syifa Dalam Rumi

(BISMILLAAHIRRAHMAANIRRAHIIM. ALLAAHUMMA SALLI ‘ALAA SAYYIDINAA MUHAMMADIN THIBBIL QULUUBI WA DAWAA-IHAA  WA ‘AAFIYATI ABDAA NI WA SYIFAA IIHA. WA NUURIL ABSHAARI WA DIYAAIHAA  WA ‘ALAA AALIHII WA SHAHBIHII WA BARIK WA SALLIM).
KHASIAT SELAWAT SYIFA’
1. Menyembuhkan pelbagai jenis penyakit
Baca 21x dan hembus dalam air. Minum air tersebut dan sapu di tempat yang sakit.
2. Merangsang minda kanak-kanak
Baca dan hembuskan ke kepala anak semasa mereka tidur. Boleh juga baca pada kismis dan beri anak makan sehari 3 biji.
3. Melembutkan hati yang sedang marah atau merajuk
Baca 3 kali dan tarik nafas dalam2. Ulang sebanyak 3 kali. Boleh juga hembus perlahan2 pada orang yang sedang marah.
4. Memupuk kasih sayang di antara ibu bapa dan anak-anak, memupuk rasa cinta di antara suami dan isteri.
Amalkan sebagai zikir ketika sedang menyapu rumah dan ketika memasak makanan untuk keluarga anda.
# sebaik amalan : dibaca Alfatihah sekali, 3 Qul sekali dan ayat Kursi selalu dan baru baca selawat Sifa .. insyaallah.. sama2 kita mohon supaya Allah perkenankan. semua dengan izin Allah.

Amin... Semoga dipermudahkan semua urusan kita.. :)


~jojoe~


Sunday, December 22, 2013

Sooooo sweetttttt!!!!

Saya suka betul budak2 neh..comel kan.. Aduuiii..geramnya tgk gelagat diorang... Ni anak buah saya, si kakak dan adik...
Sayang betul mia kat adik dia..nk dukung saja... Kadang2 adik dlm buaian dia main cak2.. Siap nk tlong angkatkan lagi..ayoyoy...baru 2 tahun sayang oii..mana larat nak angkat adik tu..hihih..apapun, love all these photos..so sweet!!!
Peace yoooooooo"..........
Ala tomei2....
Xsabar nak ada anak sendiri.. Ada lagi 9 hari before due ni..rasa lambat betul masa berlalu...xapala, kalo 9 bulan boleh saya sabar xkan 9 hari jer lg pun xsabar.. Tunggu jelah kan.. Ya Allah, permudahkanlah urusan bersalinku nanti ya Allah.. Amin..

Friday, December 20, 2013

Alahai suami... :)



Semalam balik umah mak lg...hehehe..time2 dekat nk bersalin ni kalo bleh nak jumpa mak ari2.. Rindu..huhuhu... Di samping tu menjenguk anak buah yg makin membesar... Si comel nawfal yang dh 4 bulan ni...kejap jer masa berlalu..  Tembam betul nawfal,.. Bukan saya jer geram..suami pun sama naik geram.. Tengok aksi suami melayan nawfal wat saya makin excited nak bersalin..xsabar nk timang anak sendiri ni... Harap2 suami pun maintain sukakan baby mcm ni... Hehehe.. Jgn nanti time baby po po... Bapaknya lari plak yer...ibu lak yg nk kena salin pampers...hehehe...
Ala tomei2.. Paling best tgk nawfal senyum n ketawa..soooo cute..dengan pipi yg bambam tu rasa nk picit2..nawfal pun xbanyak kerenah..jarang tgk dia merengek..senyum sokmo..mmmuuahhhhh..


Practise make perfect..smoga nawfal membesar menjadi anak yg baik dan pak ngah menjadi bapa dan suami mithali yer... Mmmuuahhhh....

Tuesday, December 17, 2013

Checkup 38 minggu...

Hari ni ke klinik lg utk checkup minggu ke 38... tinggal 2 minggu jer lagi before due..anak ibu masih seronok duk kat dalam...mcm biasa sampai klinik ambik nombor, check berat..xda kenaikan minggu ni..sama mcm minggu lepas...kagumnya i..hehehe..padahal selera makan bertambah2 sekarang ni..huhuhu.. blood pressure pun maintain, termasuk hb.. cuma kaki jer masih membengkak..huhu..
Balik dari klinik singgah umah mak..masa ni saya rasa sakit betul kat bahagian bawah... tp perut smua maintain...xsakitpun..balik rumah sendiri rasa sakit makin menjadi2..siap rasa loya semua...berjalan pun dah xlarat...bila bangun dr duduk je sakit teramat2..sampai kena berpaut dengan suami..dia pun dah ajak2 p hospital kalo tak tahan..tp saya cakap nnti dulu sebab xda kontaksi ataupun apa2 tanda nk bersalin.. last2 lepas mandi baru saya rasa selesa skit..
 malamnya perut asyik mengeras dan baby bergerak dengan sangat aktif.saya dan suami sampai asyik melihat perut yang duk berombak...aktif betul dia.. main masak2 ke sayang..hehehe.. tdo malam tu saya rasa nyenyak sngat.. xseperti malam2 sebelumnya... syukur, alhamdulillah...masih sabar mennti.. thanx kat suami yang sentiasa di sisi...bersabar dengan kerenah mak buyong ni.. saya tahu diapun xsabar menanti kelahiran baby pertama kami...semoga Allah mempermudahkan hari2 seterusnya.. Amin..

Usia kandungan 38 minggu:

Refleks bayi sudah terkoordinasi. Bayi sudah dapat membedakan antara terang dan gelap.

Keadaan  Ibu:
Kontraksi akan semakin sering dirasakan oleh ibu.

Keadan bayi:
Bayi akan terus tumbuh dan berkembang hingga nanti dilahirkan. Pada umur 38 minggu ini bayi mempunyai berat badan sekitar 3 hingga 3.2 kilogram.

Kini bayi sudah bersedia di lahirkan. Pada masa ini rata-rata bayi masih terus menambahkan simpanan lemaknya yang akan membantunya mengatur suhu badan setelah lahir.

Semua sistem organ si kecil sudah terbentuk dan sempurna pada tempatnya, walaupun paru-paru bayi adalah yang terakhir mencapai kematangan.

Sunday, December 15, 2013

Menghitung hari

Hari jumaat lepas dah genap saya hamil 37 minggu dan 3 hari.. Duk budget jugak malam tu bleh bersalin sebab kalo ikot pengiraan dah cukup 9bulan 10 hari pregnant..hehehe..budget cun..sekali hari ni dah 15hb masih lg baby xnak kuar..huhu..seronok dengan citer teman2 yg dh slamat melahirkan anak..so..disebabkan keboringan yg amat saya ajak suami kuar shopping,walaupun xda benda nk beli..hehehe..just susu kambing n beberapa snack mcm roti sbb lately selera makan macam makin kuat plak..asyik lapar sokmo... So, sebut sal makan suami tetiba mengidam nak makan nasi lemak mrrybrown ni..so, sy follow jer..cuma xlalu makan nasi...

So saya order yg bawah ni..fish n chips...sempat juga tapau burger utk supper..hahaha... Nnti dh branak xleh dah nak telan smua ni..huhuhu..
Bakal bapak orang..hehehe... Muka bakal mak org xdpt disiarkan .buat masa sekarang..hahahaha

Wednesday, December 11, 2013

11.12.13

Cantikkan tarikh hari ni...mcm comei jer...mcm cantik jer..hihihi.. Ramai betul yg post status sal tarikh hari ni kat facebook..termasukla saya..hihih..tp saya update status sebab suami ksayangan saya tu...ada ker malam smalam dia bergurau suruh saya bsiap ke hospital ..nak saya bersalin harini..hahaha... Banyak cantikkan?.. Kalaula smudah itu kan..huhuhu...


Apapun, slagi blum tiba masanya, sayang syg dlm perut ni memang xkan kluar..xkisahla apa tarikh pun..yg penting baby sihat dan slamat dlm perut ni.. Paling suka bila dia bergerak dengan aktifnya... Frankly speaking, saya sendiri pun sperti suami sangat tidak sabar nak mnatap cahayamata pertama dlm kluarga kecil ni..smoga Allah mmpermudahkan smuanya.. Jujur juga saya rasa sgt takot memikirkan saat melahirkan nanti,,apapun, saya tawakal dan tidak berhenti berdoa... 
Persiapan pun dh dibuat.. Inilah beg yg bakal saya bawa ke hospital time sakit nanti..yg color hitam beg baby, yg berbelang putih beg saya ...yg biru tu untuk dibawa masuk ke dlm labour room... Kawan2.. Doakan saya yer...

Tuesday, December 10, 2013

37 minggu

Hari ni dah genap 37 minggu..pagi tadi pergi klinik mcm biasa..seminggu sekali... HB, BP semua ok kecuali berat...naik plak lg..hehehe... so, terpaksala wat BP checking selang sehari..mujur ada mesin BP ni..

pinjam dari kelab senamrobik kat sekolah... kalo tak mahunya berulang ke klinik.. walaupun klinik 1Malaysia depan taman perumahan jer,..hehehe..kaki tangan saya plak dah membengkak mcm digigit tebuan.. huhu.. paling sakit jari tangan saya ni...cepat betul terasa kebasnya..huhuh...
td terjumpa seorang teman sekampung.. dia dah overdue.. so hari2 kena g checking kat klinik..sempat jugak dia bg petua nak senang bersalin..katanya tu petua bidan kampung.. rendam teh pekat dalam air panas pastu pecah telur ayam kampung dan minum..erm.... bila bayangkan tu pun dah rasa loya anak tekak saya..saya tau saya xkan mempu menahan rasa nk muntah kalo dicuba..tp bila balik cerita kat mak dia cakap petua tu pun kadang2 disarankan oleh nurse..huhuh.. xkisahla, yg penting saya memang xbrani nk mencuba...hehehe..
xsabar rasanya menunggu baby keluar..kata nurse perut dah trun... bila2 masa pun dah bleh lahirkan baby... sakit di bawah pelvik pun makin teruk rasanya... paling seksa masa bangun tdo, masa berjalan lagila...rasa sakit dan terpaksa berjalan mcm ni rasanya...huhuhu
semoga Allah mempermudahkan semuanya untuk saya.,, mendebarkan plak bila pikir tinggal 3 minggu saja lagi ...doakan saya yer,,,...

~jojoe~

Saturday, December 7, 2013

Hepi besday adeq cayang..

5 disember baru2 ni adalah hari lahir adik bongsu saya.. So, 6hb ambik ksmpatan blanja dia makan.. Ekceli mak buyong ni yg tringin nak makan KR..mcm dh lama xmelantak..hihih..so, petang tu kami mnapak ke SP..makan di Kenny Rogers Village Mall... Tp mcm xbest lak makan situ..nasinya sejemput... Servis pun slow jer..huhuh.. Apapun..yg paling best konpemla si besday girl kan..makan free..anak buah saya pun join skali.

Kek si besday girl... Makan jgn xmakan..hihi..nnti pantang dh xleh mamam ni...

Menu tetap saya kat KR... Yang bawah ni encik suami punya..hihihi..layan gambar makanan jelah yer..HIHIHI
Keknya dibawa pulang ke rumah maka...xtermakan kat sana..balik makan dgn adik2 lain..hihihi.. Nyummmmmm....

AKAR/BUNGA/SANGGUL SITI FATIMAH


Apakah ini??sebelum ni xpernah tgk pun... Sekarang baru tau inilah AKAR/BUNGA/SANGGUL SITI FATIMAH HANYA TERDAPAT DI MEKAH DAN DIKATAKAN MEMBANTU MELANCARKAN PROSES KELAHIRAN,BOLEH DIJADIKAN SEBAGAI AIR SELUSUH. Gambar kat atas tu rupa bunga tu sebelum direndam. Mak saya akan rendam nanti bila dah dekat2 due bersalin saya nnti..

KHASIAT AKAR/BUNGA/SANGGUL SITI FATIMAH:
Khasiat : Digunakan sebagai Air Selusuh untuk membantu melancarkan kelahiran, membuka laluan bagi membantu memudahkan kelahiran. 

Cara nak minum:
- Cuci dan rendam dalam bekas agak besar berisi air biasa / air mineral / air zam2.. selama 1-3 hari / semalaman..

- Akar ini akan mengembang dan menghasilkan air yang coklat keperangan seperti air teh.. rasanya seperti teh tanpa gula.. Air rendaman itu dijadikan air selusuh.

- Akar ini boleh digunakan semula,tahan bertahun2 apabila tidak menggunakan lagi, bersihkan & dijemur kering, setelah itu, simpan di dalam bekas bersih.

PERINGATAN : DILARANG MENGUNAKAN AIR PANAS / DIREBUS ~ kerana ini akan mengecutkan rahim & menutup laluan.. Disini ramai yang silap.. sehingga menyukarkan kelahiran.

Semua maklumat ni saya dapat hasil pencarian google... Tp memang mak dh cerita khasiat bunga ni... Dia dh dapatkan sekuntum daripada sepupu saya..Apapun, semuanya ketentuan Allah..kita cuba mampu berusaha, berdoa dan bertawakal... Smoga saya dpermudahkan untuk bersalin nanti..amin...doakan ya.. 

Monday, December 2, 2013

36 weeks

Bila tgk pregnancy sticker kt atas tu, trus rasa berdebar yg amat.. Kandungan saya dh cukup bulan..dh 36 minggu... Sekejapnya rasa msa berlalu..rasanya baru jer tgk kputusan pregnancy test..rasanya mcm baru jer tgk muka wajah excited suami bila tau dia akan bergelar ayah dlm usia yg muda..hehehe. 
Alhamdulillah..stakat ni smuanya xda masalah...cuma masalah rhesus darah saja..yg penting baby dlm kandungan sihat slalu..makin aktif plak baby ni..bergerak2.. Tp tu yg saya suka..tu yg buat saya dn suami tersenyum... Xsabar nk jumpa baby..
Oh ya.. Sebut sal msalah ni, saya skrg berdepan dengan bbrapa kesukaran dalam sminggu ni... Pertamanya.. Sakit betul tulang pelvik saya sekarang... Bila ditanya kawan2 diaorang ckp pkara normal dalam minggu 2 terakhir sebab baby dh trun ke bawah..so berat baby menekan tulang saya..tu yg sakit punggung semua..huhu..tambah seksa ime nk bgn tdo atau bgn dari duduk....kdg2 terpaksa berpaut pd suami ..huhuhu
Kedua, malamnya susah betul nk tdo..setiap kali berubah arah mesti terjaga2..sakitnya tuhan jer yg tau..tu blum lg cramp masa perut tiba2 keras mnegang...huhuhu
Ketiga, saya kerap rasa loya...tp blum pernah muntah...xtahula knapa..apapun..baru skrg saya tahu apa yg dilalui oleh seorang ibu...benarlah pengorbanan seorang ibu tu sgt besar..ni baby belum lg lahir...terharu rasa pikir pgorbanan mak saya sms mgndungkn saya dulu..hidup mak lg susah.time pregnantkn saya 9 bulan pun maseh lg pergi mnoreh... Abis pntang terus kerja balik... Sayu dgr citer mak... Terima kasih mak....oka..nnti cerita lg..tetiba plak rasa syahdu ni... Nk cll mak kejap... 

~jojoe~

Family reunion..

Semalam 30 november, wat makan2 dengan my family.. Kira mcm family reunion la..hehehe.. Tahun lepas pun ada wat masa cuti hari Malaysia.. Tahun ni wat lewat skit.. Kira makan2 la sebelum tiba hari saya untuk berpantang panjang.. (Esok dah disember...alamak...berdebar2 plak pikir dh nk masuk bulan saya due bersalin)..
Tahun lepas buat gathering rumah adik,.tahun ni turn rumah saya plak..letih jugak rasa..walaupun bukan saya yg tukang bakar satay n ayamnnya..hehehe... 

Encik suami sedang gigih membarakan arang utk bakar satay..hehehe
Adik2 saya sedang bergossip... :-p




 adik saya bersama suami dan anak-anak.. :)
 ahli keluarga terbaru...nawfal..dh nk masuk 4 bulan dah.. :)
 kipasss...jangan xkipas.... hehehe
 kakak dan mia.. :)

 nyum2... menu utama malam ni..satay dan ayam bakar.. hehehe
 jemput makan.. :)
p/s: best sesekali dapat gathering mcm ni... huhu

Tuesday, November 26, 2013

Majalah sekolah 2013

Kemarin semasa ke klinik, dapat panggilan telefon daripada kilang pencetak majalah sekolah saya.. Rupanya dummy majalahdah siap..kalo nak tahu, inilah antara kerja saya sepanjang tahun di sekolah..dah 3 tahun jadi editor majalah sekolah... Alhamdulillah, siap jugak kerja saya tahun ni sebelum bercuti panjang untik bersalin..yiehhaaaa.. Inilah dummy nya... Walaupun xmcm profesional, tp okla tu kan..sendiri keluarkan majalah sekolah..thanx n tahniah untuk semua warga sidang redaksi majalah sekolah.. πŸ‘πŸ˜Š

Muka depan majalah..cantik x permandangan sekolah yang berlatar belakangkan gunung baling..hehehe😍😍😍
Gambar warga pendidik sekolah.. πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹
Ajk majalah sekolah..termasuk di kalangan students yg banyak membantu saya... Ekceli tahun ni memang penat sikit..sebab kawan editor saya bercuti bersalin..so, budak2 ni banyak membantu saya.. Tq guys...😘😘😘😘

Album kenangan kelas... πŸ˜šπŸ‘
Okla..nk kena edit sikit jer lg sebelum approve untuk printing.. Bye.. πŸ‘‹πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹

Sunday, November 24, 2013

Rhogum dos 2

Assalam...

Baru balik dari hospital sp ni...harini ada appointment untuk suntikan rhogum kali ke dua.. Kandungan mencecah 34 minggu, so wajibla ambik suntikan tu..jumpa doktor utk scan baby smua.alhamdulillah, xda masalah.. Berat baby dh mencapai 2.78 kilo.. Kedudukan pun dh xsongsng lg. cuma bila doctor bagitau lepas bsalin baby mayb ditahan beberapa hari di wad, rasa sedihla plak..yelah, takot ada masalah lain nnti..dengar2 baby yg ibunya ber rhesus negatif akan dapat kuning yg lebih skit dari baby biasa.. Ya Allah, smoga smuanya slamat.. Lindungila anak dalam kandungan ku ini..doktor jugak bagitau, darah baby akan diambil utk diuji samada dia berdarah O- atau ikut abahnya ,A+.. Kalo ikot abahnya saya terpaksa terima satu lg suntikan rhogum sbelum dibenarkan keluar hospital..huhuhu.. Redha aja..yg penting semuanya selamat.

Lepas check semua saya telah menerima suntikan rhogum yg ke2.. Tp kali ni saya keluar dengan senyuman..sebabnya kalini saya brani tanya untuk disuntik di lengan.. Rupanya bolehla plak..kalo tahu aritu lgi saya mintak disuntik kat lengan... Memang kurang sakit berbanding di punggung..huhuh..alhamdulillah... Smua dah selesai...xsabar tunggu hari saya dapat bertemu dengan pengarang jantung hati saya yg kat dalam perut ni... Doakan semuanya selamat yer..amin...
Okla, nk pergi makan kenduri jap..hehehe... Bye..

Friday, November 22, 2013

Klinik with nephews

Assalam...

Saya dah 34bulan minggu ni.. Mak saya suh stanby jer...sebab dia cakap dia dulu masa week36 dah bersalin.. Nurse kat klinik pun ada pesan mcm tu..berdebor la plak rasa...dahla sekarang ni saya memang terasa sakit di bahagian bawah.. Jalan pun dah xbrapa betul... Suami cakap dh mcm penguin..hampeh betul... 
Rabu lepas tolong adik bawa baby dia ke klinik.. Si suami isteri tu kerja.so, memandangkan saya sedang bercuti skolah, saya merajinkan diri membawa si comel ni ke klinik... Kira blajar jugak mcm mana nk handle baby sendiri nnti bila kena bawa ke klinik...
Si comel nawfal yg cool sangat... Xbanyak meragam..cuma masa nk ditimbang dia merengek kejap.. Sepatutnya dia disuntik aritu tp sebab sedang batuk, doktor bg tarikh baru untuk suntikan..for note, nawfal dah berumur 3 bulan setengah... Beratnya dah 6.3kg... Semangat anak menakan mak ngah nih... Hehehehe..
Nawfal dan kakaknya yg control ayu..hehehe.. Bestnya ada baby..xsabar tunggu yg dlm perut ni keluar..sayang n rindu anak ibu...mmmuuahhhhhh...

Thursday, November 21, 2013

My baby cot..

Baru- baru ni jalan cari baby cot dgn hubby..memula tu xnak beli sebab fikir nk baby tdo sebelah jer..tp bila pikir balik, sampai bila nk baby duk sebelah..nnti dah 4/5 bulan mcm mana..takkan nk share satu katil ngn baby n hubby.. Lgpun risau gak kalo buas tidor terhempap plak baby..mak aiii... 
Akhirnya jumpa kedai manjaku babymall ni dekat sp...
Kiranya mall ni baru jer bukala... Semua barangan baby ada situ termasukla set menyusu ibu.. Mcm2 brand ada termasuk brand medela ..tp saya dah beli...so, abaikan jelah.. Bahagian stroller n bedding baby ada di bahagian atas..mengah jugakla usung perut naik tangga.. Tp bila nampak jer baby cot ni terus jatuh cinta..hehehe.. Tp memula tu ingat ada warna lain selain putih tp xder..tu jer color yang ada..harganya rm499 tp ada diskaun 20%..so, dapatla dalam rm399..
Lepas campur semua dengan cadar set 7 in1 dan tilam sekali , dapatla saya bawak balik dengan harga rm702..okla tu..murahla jugak ..kalo ikotkan saya nak yang baby cot 4 in 1 dari laman web baby care..tp bila call no respons... Risau jugak nk order..dahla harganya rm1k++...lgpun suami xkasi order yg tu.. Takot kena tipula,bla..bla..bla..nk beli yg ni pun puas memujuk..puas merajuk..baru dapat..hehehe..
Balik rumah, malamnya operasi memasamg bermula... Gigih bebenor tgk suami pasang baby cot...hehehe


Taraaa... Sudah siap...suami tanya, xnak cuba pasang cadar ke..hehehe.. Saya apalagi terus buka set cadar dan pasang.. Wahh.excited benor rasa..baby masih lg dalam perut.harap2 baby tahu yang ibu dgn abah dh xsabar sgt ni nak terima baby dlm family kami.


Ok dah siap pasang..tu jer cadar yg paling cantik kami jumpa... Pasni nk cari satu set lg..bleh tukar2..huhuh.. Cuba jugak pasang play gym kt dlm tu..comelnyer...comelnya... Xsabar nk tgk our little angel dalam tu..semuanya akan menjadi kenyataan xlama lg ..In sha allah...amin...

IKLAN LAGI!