Wednesday, July 31, 2013

Masih rezeki kami..

salam..

dah hampir ke penghujung bulan Ramadhan kan? sekejapnya masa berlalu...ermm... dalam bulan yang mulia ni mcm2 dugaan yang mendatang untuk saya dan suami.. saya dengan masalah di tempat kerja...terpaksa berdepan dengan pelajar yang kurang ajar...dengan keadaan yang berbadan dua ni saya memang sensitif.. apalagi bila pelajar main2 semasa dalam kelas.. sudah nak percubaan SPM tp masih ada yg ambil lewa.. bila cikgu marah , tegur nasihat dikatanya pula cikgu bermulut celupar dan bercakap merepek.. stress juga rasanya... zaman sekarang ni, mengajar memang mudah tetapi cukup susah nak mendidik akhlak mereka.. Ya Allah, semoga saya sentiasa diberi kesabaran dalam menempuh 23tahun mendatang sebagai seorang guru.
Semalam pula, lebih kurang pukul 350 petang, saya dan suami diuji lagi.. ceritanya bila suami keluar ke SP dengan kereta. saya tidak sihat dan berehat di rumah saja..taman perumahan saya masa tu keadaan memang sunyi sepi.
Tiba2 saya dengar bunyi mcm barang kena selongkar kat luar rumah... Seolah2 bunyi angin pun ada.. Rasaxsedap hati buat saya jenguk kuar melalui tingkap..sekali betul2 depan mata nampak seekor manusia ni sedang gigih nk start motor suami guna master key..apa lagi...tindakan refleks saya, mengrtuk cermin dengan kuat ..mamat tu apaplagi ..trus gabra tahap gaban dan lari keluar pagar.. Ada dua bijik motor lg tunggu..kira rakan subahatla tu.. Saya xdpt baca plat nombor tu sebab nampak gelap seperti diminyakkan..yg saya tau tu motor jenama RR kaler hijau.. Mamat tu smpat lg pusing muka tgk ke arah rumah sya..mayb nk tgk kot tuan rumah kuar rumah bawak parang..tahupun kau takot yer setannnnnnn..bulan puasa pun kot buat dosa,..memang cari nahas..mujur xda org lalu lalang time tu..bila dua motor tu dh blah baru saya brani kuar rumah dn tgk keadaan motor suami..masih dalam keadaan baik..cuma raga dah terpokah dan lubang kunci dah sangkut dengan master key yg patah..huhu..
Terpaksala esoknya suami panggil mekanik datang rumah repair sebab kunci xleh masuk..apapun,,.. Pengajaran untuk suami dan saya... Manusia nak buat jahat tak kira tempat dan masa..so, kena hati2,,pasni memang xkan lupa lagi mangga kan pagar..huhu.. Syukur ,motosikal tu masih lagi rezeki kami,,, :)


~jojoe~

Tuesday, July 16, 2013

16 minggu.. :)

salam Ramadhan;

hari ni dah cukup 7 hari kita berpuasa kan? kejapnya masa berlalu... Alhamdulillah, kita masih dipanjangkan umur untuk menikmati Ramadhan tahun ni.
Ekceli kan saya baru saja balik dari klinik..hari ni saya ada appoinment dengan pakar..berkaitan dengan rhesus darah saya. so, kesimpulannya saya perlu mendapatkan suntikan rhegum ketika usia kandungan mencecah 28 dan 34 minggu..2 kali suntik..dan saya terpaksa ke Hospital Sultan Abdul Halim SP untuk suntikan tu..bukan di klinik biasa.next week plak sekali lagi terpaksa ambil darah....huhuh..xapala, yang penting semuanya selamat.. xsabar tunggu 5 bulan lagi.. :)
Oh ya, tadi doktor scan lagi kandungan saya..baby sudah 4bulan.. yeyy..alhamdulillah..setakat ni xda masalah.. Baby pun dah nampak besar berbanding kali pertama saya scan.. Doakan semuanya selamat ya kawan2...  :)
~jojoe~

Wednesday, July 10, 2013

1 Ramadhan

salam 1 Ramadhan..

Sekarang saya sedang menanti waktu berbuka puasa.. Alhamdulillah... hampir sempurna puasa untuk hari pertama ni..kali pertama puasa dengan gelaran isteri orang... cuma harini suami saya demam dan muntah2.. Lepas bawa ke klinik ambil ubat saya suruh dia rehat dan tidur saja sepanjang hari..Kesian pula sebab xdapat menjalani ibadah puasa bersama isterinya nih.. Makan apapun tidak sebab semuanya akan keluar balik..ermm..semoga cepat sembuh suamiku...
apapun, selamat menjalani ibadah puasa untuk semua..semoga puasa kita tahun ni akan diberkati dan diterima Allah SWT..jom berbuka puasa.. :)


~jojoe~

Sunday, July 7, 2013

Saya berdarah O negatif!

Salam...

ahad lepas saya ke klinik untuk check perut dan tgk result darah lepas minum air gula ari tu..alhamdulillah...bacaan memang di tahap selamat..masalahnya sekarang ialah jenis darah saya.. O tetapi berhesis negatif.. huhu... sebagai guru sains saya faham masalah yang akan timbul sekiranya hamil berdarah rhesus jenis ni..Setiap darah manusia membawa faktor Rhesus (faktor Rh) yang dapat positif atau negatif. Yang menjadi masalah adalah jika wanita dengan Rh negatif memiliki bayi dengan Rh positif yang diturunkan dari ayahnya (suami saya berdarah A+). Jika darah ibu bercampur dengan darah bayi selama kehamilan, ibu dapat menghasilkan antibodi terhadap darah bayi. Keadaan ini biasanya tidak mempengaruhi bayi pertama, namun dapat menjadi masalah pada kehamilan berikutnya ketika antibodi ibu menyerang sel bayi berikutnya yang mempunyai Rh positif.


haritu jugak saya terpaksa ambil darah sekali lg.untuk pastikan kesahihan jenis darah saya tu.... 16 Julai nanti saya kena jumpa pakar..huhu...sabar sajalah.. sekalipun terpaksa menerima rawatan dan suntikan anti-D saya rela asalkan bayi saya sekarang dan yang seterusnya sihat...semoga semuanya selamat..doakan saya.. Amin..


~jojoe~

IKLAN LAGI!