Tuesday, November 26, 2013

Majalah sekolah 2013

Kemarin semasa ke klinik, dapat panggilan telefon daripada kilang pencetak majalah sekolah saya.. Rupanya dummy majalahdah siap..kalo nak tahu, inilah antara kerja saya sepanjang tahun di sekolah..dah 3 tahun jadi editor majalah sekolah... Alhamdulillah, siap jugak kerja saya tahun ni sebelum bercuti panjang untik bersalin..yiehhaaaa.. Inilah dummy nya... Walaupun xmcm profesional, tp okla tu kan..sendiri keluarkan majalah sekolah..thanx n tahniah untuk semua warga sidang redaksi majalah sekolah.. πŸ‘πŸ˜Š

Muka depan majalah..cantik x permandangan sekolah yang berlatar belakangkan gunung baling..hehehe😍😍😍
Gambar warga pendidik sekolah.. πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹
Ajk majalah sekolah..termasuk di kalangan students yg banyak membantu saya... Ekceli tahun ni memang penat sikit..sebab kawan editor saya bercuti bersalin..so, budak2 ni banyak membantu saya.. Tq guys...😘😘😘😘

Album kenangan kelas... πŸ˜šπŸ‘
Okla..nk kena edit sikit jer lg sebelum approve untuk printing.. Bye.. πŸ‘‹πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹

Sunday, November 24, 2013

Rhogum dos 2

Assalam...

Baru balik dari hospital sp ni...harini ada appointment untuk suntikan rhogum kali ke dua.. Kandungan mencecah 34 minggu, so wajibla ambik suntikan tu..jumpa doktor utk scan baby smua.alhamdulillah, xda masalah.. Berat baby dh mencapai 2.78 kilo.. Kedudukan pun dh xsongsng lg. cuma bila doctor bagitau lepas bsalin baby mayb ditahan beberapa hari di wad, rasa sedihla plak..yelah, takot ada masalah lain nnti..dengar2 baby yg ibunya ber rhesus negatif akan dapat kuning yg lebih skit dari baby biasa.. Ya Allah, smoga smuanya slamat.. Lindungila anak dalam kandungan ku ini..doktor jugak bagitau, darah baby akan diambil utk diuji samada dia berdarah O- atau ikut abahnya ,A+.. Kalo ikot abahnya saya terpaksa terima satu lg suntikan rhogum sbelum dibenarkan keluar hospital..huhuhu.. Redha aja..yg penting semuanya selamat.

Lepas check semua saya telah menerima suntikan rhogum yg ke2.. Tp kali ni saya keluar dengan senyuman..sebabnya kalini saya brani tanya untuk disuntik di lengan.. Rupanya bolehla plak..kalo tahu aritu lgi saya mintak disuntik kat lengan... Memang kurang sakit berbanding di punggung..huhuh..alhamdulillah... Smua dah selesai...xsabar tunggu hari saya dapat bertemu dengan pengarang jantung hati saya yg kat dalam perut ni... Doakan semuanya selamat yer..amin...
Okla, nk pergi makan kenduri jap..hehehe... Bye..

Friday, November 22, 2013

Klinik with nephews

Assalam...

Saya dah 34bulan minggu ni.. Mak saya suh stanby jer...sebab dia cakap dia dulu masa week36 dah bersalin.. Nurse kat klinik pun ada pesan mcm tu..berdebor la plak rasa...dahla sekarang ni saya memang terasa sakit di bahagian bawah.. Jalan pun dah xbrapa betul... Suami cakap dh mcm penguin..hampeh betul... 
Rabu lepas tolong adik bawa baby dia ke klinik.. Si suami isteri tu kerja.so, memandangkan saya sedang bercuti skolah, saya merajinkan diri membawa si comel ni ke klinik... Kira blajar jugak mcm mana nk handle baby sendiri nnti bila kena bawa ke klinik...
Si comel nawfal yg cool sangat... Xbanyak meragam..cuma masa nk ditimbang dia merengek kejap.. Sepatutnya dia disuntik aritu tp sebab sedang batuk, doktor bg tarikh baru untuk suntikan..for note, nawfal dah berumur 3 bulan setengah... Beratnya dah 6.3kg... Semangat anak menakan mak ngah nih... Hehehehe..
Nawfal dan kakaknya yg control ayu..hehehe.. Bestnya ada baby..xsabar tunggu yg dlm perut ni keluar..sayang n rindu anak ibu...mmmuuahhhhhh...

Thursday, November 21, 2013

My baby cot..

Baru- baru ni jalan cari baby cot dgn hubby..memula tu xnak beli sebab fikir nk baby tdo sebelah jer..tp bila pikir balik, sampai bila nk baby duk sebelah..nnti dah 4/5 bulan mcm mana..takkan nk share satu katil ngn baby n hubby.. Lgpun risau gak kalo buas tidor terhempap plak baby..mak aiii... 
Akhirnya jumpa kedai manjaku babymall ni dekat sp...
Kiranya mall ni baru jer bukala... Semua barangan baby ada situ termasukla set menyusu ibu.. Mcm2 brand ada termasuk brand medela ..tp saya dah beli...so, abaikan jelah.. Bahagian stroller n bedding baby ada di bahagian atas..mengah jugakla usung perut naik tangga.. Tp bila nampak jer baby cot ni terus jatuh cinta..hehehe.. Tp memula tu ingat ada warna lain selain putih tp xder..tu jer color yang ada..harganya rm499 tp ada diskaun 20%..so, dapatla dalam rm399..
Lepas campur semua dengan cadar set 7 in1 dan tilam sekali , dapatla saya bawak balik dengan harga rm702..okla tu..murahla jugak ..kalo ikotkan saya nak yang baby cot 4 in 1 dari laman web baby care..tp bila call no respons... Risau jugak nk order..dahla harganya rm1k++...lgpun suami xkasi order yg tu.. Takot kena tipula,bla..bla..bla..nk beli yg ni pun puas memujuk..puas merajuk..baru dapat..hehehe..
Balik rumah, malamnya operasi memasamg bermula... Gigih bebenor tgk suami pasang baby cot...hehehe


Taraaa... Sudah siap...suami tanya, xnak cuba pasang cadar ke..hehehe.. Saya apalagi terus buka set cadar dan pasang.. Wahh.excited benor rasa..baby masih lg dalam perut.harap2 baby tahu yang ibu dgn abah dh xsabar sgt ni nak terima baby dlm family kami.


Ok dah siap pasang..tu jer cadar yg paling cantik kami jumpa... Pasni nk cari satu set lg..bleh tukar2..huhuh.. Cuba jugak pasang play gym kt dlm tu..comelnyer...comelnya... Xsabar nk tgk our little angel dalam tu..semuanya akan menjadi kenyataan xlama lg ..In sha allah...amin...

Sunday, November 10, 2013

Solat semasa hamil

32 minggu..

bersamaan 8 bulan.. memang saya dah agak sarat sekarang...dengan badan yg terlebih slim ni...agak letih ketika membawa diri..terutama ketika bangun dan berjalan.Masa bangun memang terasa ngilu di bahagian bawah perut.. tp saya tak kisah..sebab bila baby ni menendang2 dalam perut, terasa hilang segala kesukaran tu..Subhanallah... Maha Besar Allah... ajaib bila melihat perut berombak dan tahu sesuatu yang bernyawa ada di dalam sana.. Syukur pada Allah kerana memberi saya peluang merasai pengalaman ini....

Seperti yang saya baca, setiap wanita yang hamil akan mengalami kesukaran yg tidak sama.itulah yang saya nak share kali ni...bab masalah dan kesukaran tu buat saya jadi positif.. mesti kuat..orang lain boleh..saya pun boleh..yeyyy...

salah satu masalah yang saya hadapi ketika mengandung ni ialah ketika nak sujud masa solat.rasanya ibu-ibu yang berbadan besar akan mengalami masalah ni....memang xcukup nafas dan senak di perut.. jadi selepas ditanya pendapat dan di "google" jadi saya tahu bahawa ibu2 mengandung yang mengalami kesukaaran ketika solat dibolehkan sembahyang duduk... tp saya masih boleh berdiri... jadi saya solat seperti biasa cuma semasa sujud saya akan duduk di kerusi.. Alhmdulillah, Islam itu mudah...

untuk semua ibu hamil, apapun kesukaran yang kita lalui,jangan putus asa...pasti ada jalannya... yang penting kita banyakkan berdoa..semuanya akan di permudahkan..In Sha Allah...

Do’a mohon diberikan keselamatan (dibaca oleh ibu yang sedang hamil) :
“ Ya Allah jagalah anaku selama ada dalam kandunganku, sembuhkanlah dia (apabila ada penyakitnya), Engkau adalah Dzat yang Maha Menyembuhkan, tidak ada kesembuhan kecuali kesembuhan yang datang dari-Mu, kesembuhan yang tidak akan membawa penyakit. Ya Allah jadikanlah anak-anak yang ada dalam kandunganku dengan bentuk yang bagus (tampan/cantik) dan tetapkanlah di dalam hatinya untuk senantiasa beriman kepadaMu dan RasulMu. Ya Allah keluarkanlah anakku dari kandunganku pada waktu aku melahirkan dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah anakku, anak yang sehat, sempurna, berakal, cerdas, baik pengetahuan agamanya dan senantiasa mengamalkan ilmunya. Ya Allah berilah anakku umur yang panjang, badan yang sehat, akhlak (budi pekerti) yang luhur, lisan yang fasih serta suara yang bagus untuk membaca Al Qur’an dan Hadits berkat kebaikan Nabi Muhammad SAW. Segala puji hanyalah untuk Allah yang menguasai seluruh alam”.












~jojoe~

Monday, November 4, 2013

Majlis berendoi Nawfal dan besday Mia

Assalam..

Baru-baru ni (2 november 2013) adik lelaki saya wat majlis berendoi baby nawfal yg baru lahir dan sekali dengan besday kakaknya... memang best sangat.. tambah2 majis penuh dengan kanak2 dan saudara mara...riuh rendah dibuatnya... xsabar nak berendoi anak sendiri nanti.. majlis sebelum tu dimulakan dengan tahlil dulu... lepas selesai baru ada majlis potong memotong kek besday kakak yg kiut...

mengintai suami dari dalam rumah ..heheheee.. serius tunggu pakcik2 datang baca tahlil..:)

buaian nawfal yang kiut...simple but nice... :)

kawan-kawan kakak yang xsabar nak mamam kek... :)





acara paling dinanti oleh budak2...potong kek..nyummmmm...
 Dalam kul 3 barula majlis bcaan yasin dimulakan.untuk kaum-kaum hawa sahaja.. lepas tu baru majlis berendoi diadakan... sayu plak time ni..huhuh...yang paling best awfal langsung xmeragam sepanjang majlis... hepi lagi adalah...


paling suka gambar ni... baby nawfal diendoikan oleh ibunya... 



potret sekeluarga.. time ni kakak buat hal dah...adik nawfal masih maintain comel..hehehe

adik perempuan saya dan anaknya.


baby nawfal yang good boy... :)

besday girl yang nakal....bersama kek  hari lahirnya.. :)

hepi betul adik saya... syoknya dah ada sepasang anak... saya tumpang hepi.. :)

suami tersayang pun tumpang berendoi...sabar yer...bulan depan in sha Allah dapat endoikan anak sendiri..:)
~jojoe~

IKLAN LAGI!