Tuesday, December 17, 2013

Checkup 38 minggu...

Hari ni ke klinik lg utk checkup minggu ke 38... tinggal 2 minggu jer lagi before due..anak ibu masih seronok duk kat dalam...mcm biasa sampai klinik ambik nombor, check berat..xda kenaikan minggu ni..sama mcm minggu lepas...kagumnya i..hehehe..padahal selera makan bertambah2 sekarang ni..huhuhu.. blood pressure pun maintain, termasuk hb.. cuma kaki jer masih membengkak..huhu..
Balik dari klinik singgah umah mak..masa ni saya rasa sakit betul kat bahagian bawah... tp perut smua maintain...xsakitpun..balik rumah sendiri rasa sakit makin menjadi2..siap rasa loya semua...berjalan pun dah xlarat...bila bangun dr duduk je sakit teramat2..sampai kena berpaut dengan suami..dia pun dah ajak2 p hospital kalo tak tahan..tp saya cakap nnti dulu sebab xda kontaksi ataupun apa2 tanda nk bersalin.. last2 lepas mandi baru saya rasa selesa skit..
 malamnya perut asyik mengeras dan baby bergerak dengan sangat aktif.saya dan suami sampai asyik melihat perut yang duk berombak...aktif betul dia.. main masak2 ke sayang..hehehe.. tdo malam tu saya rasa nyenyak sngat.. xseperti malam2 sebelumnya... syukur, alhamdulillah...masih sabar mennti.. thanx kat suami yang sentiasa di sisi...bersabar dengan kerenah mak buyong ni.. saya tahu diapun xsabar menanti kelahiran baby pertama kami...semoga Allah mempermudahkan hari2 seterusnya.. Amin..

Usia kandungan 38 minggu:

Refleks bayi sudah terkoordinasi. Bayi sudah dapat membedakan antara terang dan gelap.

Keadaan  Ibu:
Kontraksi akan semakin sering dirasakan oleh ibu.

Keadan bayi:
Bayi akan terus tumbuh dan berkembang hingga nanti dilahirkan. Pada umur 38 minggu ini bayi mempunyai berat badan sekitar 3 hingga 3.2 kilogram.

Kini bayi sudah bersedia di lahirkan. Pada masa ini rata-rata bayi masih terus menambahkan simpanan lemaknya yang akan membantunya mengatur suhu badan setelah lahir.

Semua sistem organ si kecil sudah terbentuk dan sempurna pada tempatnya, walaupun paru-paru bayi adalah yang terakhir mencapai kematangan.

4 comments:

  1. Replies
    1. Tq my dear...counting days ajer ni...hehe

      Delete
    2. jgn stress ar mengira hari hehehe...

      Delete
    3. Stress bah..tdo malam pun susah dah skrang ni..xselesa..nk cepat branak jer ni..hihih

      Delete

bling bling

IKLAN LAGI!