Monday, January 27, 2014

30 days already..


My baby dah genap sebulan..cepatnya masa berlalu..rasa mcm baru jer kuar dari bilik operation.. Huhu.. (Tiba2 plak rasa ngilu).. Terbayang lg kesakitan itu..huhu...apapun, syukur alhamdulillah, anak ibu dh berusia sebulan..ibunya pun tinggal 15 hari jer lg utk berpantang..lepas tu dah merdeka..hihih..xsabarnya nak g shopping ngan qisya and abahnya.. 
Anak ibu sebelum dan semasa nyenyak tdo.. Siang hari cukup senang nak tdokan qisya..tapi Malamnya nnti puas ibu dodoikan baru nk tido..itupun terjaga2...
Mujur abah selalu tolong ibu.. Terharu dengan suami yang banyak membantu dlm sebulan ni.. Semalam pun abah yg tdokan qisya..ibu dah terlelap2.. Heheeh... Terima kasih suamiku..jasamu ku kenang.. Hihih.. Apa yang penting.. Kerjasama..hehe.. 


Tuesday, January 21, 2014

Baru ko tau...

Sejak ada qisya harus la semua perkara bercerita tentang dia kan?.. Hihi... Tp sebelum tu bercerita skit tntang saya.. Hari ni dh masuk hari ke24.. Luka operation dh kering..alhamdulillah.. Rasa lega sgt walaupun maseh ada rasa ngilu dn xselesa kat situ tp skurang2 nya saya dah bleh berjln laju n hari ni dpt masak untuk suami wlaupun menunya hanya sekadar ayam goreng kunyit..hihihi... Hari ni jugak masuk hari ke24 saya xmkn ayam..asyik ikan saja...mmg berpantang abis..risau kalo luka saya bermasalah.. Xtaula bila saya akan berani mkn ayam nih..hihi.. Xsabar nk abis pantang..21days to go.. Xsabar nk kuar jalan2 ngn suami n qisya..harap qisya dh besar skit n xbyk ragam..
Skrang baru saya tahu mcm mna rasa jadi ibu ni... Mmg dh xsama seperti org bujang atau smasa berdua ngn suami...skrg kami dh bertiga... Dh ada tanggungjawab baru...membesarkan qisya dgn baik.. Mmg kadang2 saya rasa stress jugak bila dia meragam..terutamanya di waktu mlam.. Pernah satu mlm dia berjaga dari pukul 1 sampaila ke pukul 6 pagi..mati kutu saya dengan suami cuba tdokn dia..huhu.. Blk2 dia nangis xnk tdo..uwaa.,last2 saya yg nngis..risau kalo2 dia sakit ker apa ker..aduiii.. Mmg mcabar mlm tu..dengan mngantuk smua.. Bila siang pandai plak dia tdo..harap2 lepas pantang ni qisya xmragam lg yer sayang... 

Friday, January 17, 2014

Si botak saya

Genap 9 hari selepas lahir, tali pusat qisya jatuh..yeyy.. Masa untuk cukur rambut qisya yg lebat tu... 
Untuk cukur rambut mak saya jemput seorang makcik ni yang kami panggil mak jang.. Mak jang ni sebenarnya bidan kampung.. Dia memang pandai mengurut dan urus hal-hal baby baru lahir ni.. Masa mak jang sampai qisya baru bangun tdo..  Susah jugak nk cukur kepala anak dara saya neh.. Duduk tak diam...menangis dia time kena cukur... Heheh..kesian anak ibu..sayang rambut yer...
Sebelum cukur, abah kasi upah susu dulu yer..hehehe
Mula mencukur..masa ni ok lagi..mak jang cakap rambut qisya lebat dan tebal... Ikot abahnya ler tu..
Senyuman sebelum...
Tangisan..hehehe..hampir sejam jugak barula anak ibu berjaya dibotakkan... Taraaaaa......
Comei x???.. Hehehe.... Lepas kena make up barula comei kan...

Sayang anak ibu... :)







Thursday, January 16, 2014

Terima kasih sayang..

10 januari tahun ni adalah hari ulangtahun yg paling istimewa buat saya,.. Allah mengurniakan saya hadiah yg xternilai...Seorang suami yg baik dan seorang zuriat yg amat saya dan suami nntikan. Syukur alhamdulillah.. Semoga kebahagiaan ini akan terus berkekalan sampai bila2.


Xsangka pula suami akan belikan saya hadiah tahun ni..bagi saya apa yg ada skarang sudah memadai..kasih sayang dan ksetiaan sudah mencukupi.. Apapun tq utk my hubby utk hadiah ni..terharu sgt..tq sayang.. :)


Saturday, January 11, 2014

Pengalaman bersalin


Assalam...

Baby sedang tdo..ambil kesempatan update skit sal pgalaman saya melahirkan qisya.. Ngeri plak bila pikir balik..lepas jumpa pakar pada 26/12 saya masuk ward  lusanya(sabtu).. Smpai di hospital saya dmasukkan ke wad kenanga 11..perkara pertama saya perlu buat masa tu ialah tebuk tgn untuk masuk air dan ubat..huhuh..benci betul saya benda ni..

 Mmg mnyakitkn..pastu ctg..pertama kali tgk mesin yang mengira pergerakan dan degupan jantung baby ni..
Lepas tu saya terus menghitung waktu untuk operate esok..masa suami balik rasa sayu plak tiba2., terus mintak ampun dn maaf... Mnala tau kot2 esok trus kna operate xsmpat jumpa..huhu..mlmnya tak dapat tdo langsung..serius..sebab suara baby kat wad yg mnangis2.. Tp saya ok jer xtdo.. Esoknya lebih mndebarkn...
Tak salah tekaan saya, pukul 900 pagi,  saya terus dminta bersiap utk ke operation room...suami masih d rumah.. Mmg xsempatla jumpa sbelum operate..sedih tul time tu...masuk jer blik bedah, saya disuntik epidural, ubat bius kt bhgn blkang..terus rasa mcm ada renjatan letrik smpai ujung saraf kaki..pastu saya dh xrasa apa2 dr bahagian bawah perut ke bawah.. Masa tu jugak saya rasa loya dn termuntah2..banyak kali jugak kena sedut muntah saya tu.. Rasa xbmaya semua ada.. Sedar2 jer rasa mcm perut digoyang2..saya xnmpak apa yg berlaku pada perut saya kerana dilindung oleh kain..... Tepat pukul 930 pagi, kdengaran suara baby..huhuh..suara qisya.. Saya ingat lg msa tu perasaan saya bercampur baur..dengan rasa mual, loya.. Pening... Gembira..semua ada..masa pertama kali mnatap wajah qisya terus airmata saya mengalir..rasa bersyukur sgt.. Nurse bagi saya cium sekejap sebelum kami dipisahkan.. Qisya mmg xkn dmasukkn ke wad bsama saya..disebbkn darah negatif saya dia dmasukkn ke wad knak2 untuk dipntau tahap kesihatannya.. Mmg sedih giler time tu.. Apapun saya pasrah..yg penting semuanya slamat.. 
Lepas jer operation saya mmg terlantar di katil utk seharian.. Masa operate mmg xrasa apa2..tp lepas jer ubat bius hilang kesannya saya mula merasai ksakitan yg amat.. Ngilu, pedih...xtahu mcm mna nk cerita.Malamnya plak datang sorang nurse suntik rhogum kali ke 3 utk saya sebab bila diuji Qisya berdarah A+.. ikot abahnya,,,huhuhu. Esoknya plak bila tiub kencing dibuka saya tpaksa bangun untuk ke toilet.. Masa tu saya mula rasa loya dan pening smua... Rasa nk pengsan... Terpaksa baring dn tdo dulu...pcubaan ke dua baru berjaya.. Mujur ada adik perempuan saya yg byk mmbantu..Alhamdulillah.. Walaupun terasa seksa saya tetap gembira kerana bergelar ibu..paling hepi bila anak saya dibenarkan bersama saya petang itu... Esoknya bila jahitan diperiksa smua, saya dibenarkn keluar hospital.. alhamdulillah...
Gambar ihsan fb..agaknya beginila kan mcm mana Qisya dilahirkan..gullppp... Ngeri rasanya...

Wednesday, January 8, 2014

Shafiya Qisya Azzalea

Assalam..

Alhamdulillah...secara rasminya nama puteri kami telah selamat didaftarkan pada hari ahad lepas.. Ada yg komen namanya panjang..susah cikgu nak tulis dalam buku rekod kehadiran nanti..hehehe..xkisahla..yg penting namanya membawa maksud yang baik..

Shafiya : wanita mulia
Qisya: hidup dalam keadaan baik
Azzalea: kekal selamanya/abadi

Jadi bila digabungkan, Shafiya Qisya Azzalea mmbawa maksud wanita mulia yang hidup dalam keadaan baik selama-lamanya..

Amin..
Semoga Allah melindungi bidadari kecil kami ini...sayang anak ibu... Mmmuuuuuaahhhhhh...

Sunday, January 5, 2014

Puteri kami


Alhamdulillah...syukur ke hadrat Illahi..saya telah selamat melahirkan seorang puteri pada 29/12/2013 yang lalu tepat jam 9.30 pagi melalui pembedahan.tiada apa yang mampu digambarkan apabila bergelar seorang ibu..cuma rasa kesyukuran yang teramat sangat walaupun terpaksa mlalui kesakitan yang amat sangat namun tetap saya gagahkan diri demi anak tercinta..

Pengalaman bersalin?akan saya kongsi bersama sebagai kenangan di sini... in Shaa Allah..sekarang saya masih belum pulih sepenuhnya walaupun dah 8 hari saya bersalin... Nanti cerita  lagi.. 😊

IKLAN LAGI!