Sunday, August 24, 2014

besday nawfal!

23 Ogos baru-baru ni adik saya telah mengadakan sambutan hari lahir anak lelakinya yang telah genap setahun 12 Ogos aritu...Sengaja lewatkan majlis sebab nk semua adik beradik dapat kumpul sama2... hehehe... apa yang best aritu ialah besday nawfal yang menawan giler ni..saya order dekat Fiza Cake House... memang sedap...hasil kerja dia pun memang terbaik... kemas.. i like ok... so,sapa2 nak order blehla lawat fb fiza k..
cantik kan.. dua tingkat tu... hehehe
Seterusnya jamu mata dengan lauk pauk hari tu..memang best dapat makan gulai daging batang pisang... hehe... ayam masak merah ada... ikan kering..ulam-ulaman.. laksa.. makanan kampung memang yang terbaik n yummmmyyyyy....




sambal petai tu... xterliur xtaula..hahahah



bila mak-mak n bapak-bapak budak kenyang perut barula tiba sesi potong memotong kek..aiseh... sukanya nawfal dapat banyak kek aritu... ada yg satu tu di sponsor oleh mak ngah jiran sebelah... hehehehe...

kanak-kanak excited nk potong kek... :)


nawfal with sister, abah n ibunya..
Apapun.. semuanya berjalan lancar.. Alhamdulillah... Selamat hari lahir Nawfal..semoga membesar menjadi anak yang baik dan soleh untuk ibu dan abah yer..heheh..tak sabar plak tunggu Qisya turns 1 hujung tahun ni... hehehehe

Friday, August 22, 2014

Selamat Kembali MH17


Tanggal 22 ogos 2014 pastinya menjadi tarikh yang akan sentiasa dalam ingatan warga Malaysia termasuk saya.. Buat pertama kalinya dalam hidup ini saya sama-sama berkabung di atas mangsa tragedi MH17 . Dua puluh Jenazah telah dibawa pulang ke Malaysia hari ini. Tepat 9.54 pagi, pesawat yang membawa jasad dari Belanda tiba di Malaysia.Kebetulan utara Malaysia bercuti hari itu.. jadi sepanjang hari saya berada di hadapan TV,.. Sama-sama bertafakur..sedekahkan al-fatihah untuk semua mangsa yg dibawa pulang.


Setiap saat saya menangis... kadang-kadang airmata sendiri bergenang..mengenangkan mangsa dan keluarga mangsa yang bersedih dengan kehilangan insan tersayang. terbayang jika kita di tempat mereka..

berat mata memandang ..berat lg bahu memikul..apalagi bila menatap wajah anak co-pilot yang berusia 9bulan ni..

Allah... apalah yang budak sekecil ini faham tentang erti kehilangan. semoga Abderahman membesar menjadi anak yang soleh..yang sentiasa mendoakan arwah ayahnya di sana.. menitis airmata saya di saat melihat sahabat  arwah membawa anak kecil ini ke hadapan saf untuk solat jenazah. sayunya hati Ya Allah...

sama-samala kita mendoakan agar semua mangsa tenang di sana... dan semoga keadilan turut dibawa pulang ke Malaysia..semoga mereka yang bertanggungjawab menembak jatuh MH17 segera dibawa ke muka pengadilan.. Amin.. Al-fatihah.


~jojoe~

Thursday, August 7, 2014

bye bye mummy

Raya ke 5 bersamaan hari 1 ogos 2014 (jumaat), qisya has to say good bye to mummy tracey yg dah nak pulang ke Tawau. Sebenarnya rasa sangat sedih hari tu... tp sengaja tidak tunjuk..pukul 3 lepas makan-makan kami hantar tracey ke stesen bas SP. ni aksi qisya dan mummy tracey dalam kereta..haha






flight dia pagi besok...sempat lg berselfie dalam kereta masa tunggu bas..hahaha....


lepas sampai rumah mengalir air mata saya bila teringatkan tracey...rasa sunyi pula tidak dengar gelak tawanya.. tak percaya tanya suami..huhu... saya rasa sebak time tu..tq tracey for coming..hope to see u again. semoga cita-citamu akan menjadi kenyataan..saya akan sentiasa doakan yang terbaik buatmu. take care my dear... till we meet again... :)
~jojoe~

Wednesday, August 6, 2014

Kisah raya kami..

Sekejapnya masa berlalu... dah hampir 2 minggu kita berhari raya...baru sempat nk mencoret sesuatu. hehe.. bz sampai naik darah. buka jer sekolah masa raya ke-7 terus sibuk uruskan karnival sains dan Teknologi. nntila cerita pasal tu...masih dalam mood raya, so bercerita soal raya jelah...hehe
taraaaa..tema raya caca merba tahun..
warna warni aidilfitri...kikiki
raya tahun ni memang takkan sama mcm tahun-tahun sebelum ni..sebab tahun ni kami dah bertiga. kena uruskan tuan puteri saya ni... Alhamdulillah, diberi peluang di muka bumi Allah ini untuk menyambut lebaran bersama insan kesayangan saya.
Malam raya kami bertolak balik ke Yan, ke rumah nenek suami. sambut hari raya pertama kat sana. bersama pak mentua, abang dan adik-adik ipar saya. Pagi-pagi raya sibuk saya uruskan qisya duluan. lepas suami balik dari kubur baru kami bersalaman dan keluar beraya di rumah saudara mara suami kat situ.
tengahari kami ke merbok, melawat saudara mara sebelah arwah mak suami.sempatla bergambar raya bagai dengan budak tecik ni..hehehe


potret bersama keluarga suami





Qisya kena buli dengan paksu..hehehe



qisya dan ibu...sebenarnya qisya buat hal skit hari tu..
anak ibu selesema...jadi xbrapa selesa...
kesian sayang ibu ni...

bersama makcik dan paksu
 Lewat petang barula balik rumah mak saya di Kuala Ketil.Esoknya kami beraya ke rumah saudara mara saya, rumah adik dan sahabat suami di Baling.sambil sambut besday anak buah saya..Hafiz yang dah 4tahun..hepi besday sayang..
kakak pun sibuk nak potong kek..mujur ada 2 kek..hahaha
itu jer kisah raya kami..haha... nama pun raya... beraya je lah kan... hahah part yang best tu malamnya bila sampai bekas pelajar saya dari Sabah dulu..heeh... tracey ang.. mau begegar rumah melayan budak kuat gelak ni..haahahaha... esoknya raya ke-3 baru bawa dia balik jalan2 semula di Yan... bertemu dan beraya dengan saudara mara suami yang hari tu xsempat ditemui...

SELAMAT HARI RAYA!!..
qisya bersama mummy dan kawan mummy,
si Flora yang juga dtg beraya...

okla..tu dulu..nnti sambung lagi..huhuhuh

~jojoe~

Jom boikot!!!!

 Bila dengar jer perkataan ISRAEL sekarang ni rasa benci saya membuak2...saya sakit hati. apa lagi bila memikirkan ratusan nyawa kanak2 Palestin yang meninggal akibat perbuatan tidak berperikemanusiaan puak Laknatullah ini... Allah huakbar!!!!.. Semoga bangsa ini lenyap dari muka bumi Allah... SAYA BENCI ISRAEL!!..


Semalam telah diumumkan Israel telah berundur dari bumi Gaza.. Tapi siapala tahu helah mereka yang tidak pernah habis menganiayai masyarakat Palestin. Walaupun kita tidak dapat membantu secara langsung di sana, sama2 la kita membantu dengan memboikot syarikat yang menyokong Zionis ini.. Jom boikot demi saudara seislam kita yang menderita di sana. Bagi yang bukan islam,kami juga mengharapkan sokongan anda.. Bayangkan jika kita berada di sana.. ini bukan sekadar soal agama, bahkan juga soal kemanusiaan.


Allahhuakbar!!!... Semoga Allah melindungi rakyat Gaza. Amin...

~jojoe~

IKLAN LAGI!