Sunday, January 17, 2016

It's Qisya day!

Assalam...

16 Januari 2016

Selepas pening memikirkan bila nak celebrate birthday my princess akhirnya kami pilih tarikh ni..sengaja pilih hari sabtu sebab ahadnya tu kami cuti sempena Keputeraan Sultan Kedah.so dapatla berehat sehari selepas majlis.... tahun ni saya masak sendiri lauk pauk dengan mak, adik dan adik ipar saya... Menu tahun ni nasi tomato, ayam masak merah, masak kurma daging .. kobis goreng dan laksa... dari malam sebelum lagi kami dah bergotong royong kat rumah mak..pukul 11 malam jugakla balik rumah decorate simple2 jer utk esok..tp simple-simple pun mahunya dekat pukul 4 jugak tdo... masa tu jugak saya baru teringat beg goodies untuk budak2 blum diisi... huwaaaaa.. penaat+mengantuk betul time tu...akhirnya dapatla jugak lelapkan mata... tupun 2 jam ajer...huwaaaaa....
esoknya tu lepas subuh jer saya ke rumah mak yang dalam 5 minit jer pjalanan..hehehe... start memasak sampai kul 1030 barula selesai semua...fuhh...penat... tambah penat bila nak usung semua lauk pauk masuk kreta..mujur ada suami n adik lelaki saya..heheh..

Jam 2 majlis pun bermula la... rasanya budak2 paling hepi kalo majlis2 mcm ni...qisya lagi la...sebab ramai kawan... terlebih ramah..cuma agak kedekut nak bergambar... seriously... susah betul nak ambil gambar dia,,, tak sporting langsung..... apapun puas hati.. especially kek besday qisya ni..





memang terbaik... kenapa robocar poli? sebab itula kartun kegemaran qisya sekarang ni..hahaha...pantang buka tv,, asyik nk tgk poli poli jer,,,huhu... okla...ini jer la gambar yang termampu saya ambil hari tu.. layan je lah yer...

bersama maksu dan sepupu-sepupunya..


Rezeki Qisya tahun ni... dapat basikal.. hehehe

Apapun.. hepi besday sayangku... In shaAllah tahun depan kita sambut lagi...

~jojoe~

Thursday, January 14, 2016

Churros oh Churros....

Assalam...

credit: gambar ihsan mr google

sambil menulis telan air liur..boleh mcm tu ..haaha...hebat betul penangan Churros ni...Churros ni makanan ringan yang sangat popular di Sepanyol.nak buat pun senang ..bahan pun mudah dan senang jumpa dalam dapur kita..hehehe
ni la resepi paling senang saya jumpa untuk buat churros ni..

* 1 sudu minyak
*1 sudu besar garam
*1/2 sudu kecil garam
*1 cawan air
1 cawan tepung gandum
sebiji telur

Cara memasak:
Campur semua yang bertanda * dalam periuk atas api yer... lepas mendidih tutup api masukkan tepung.. bila dah sejuk skit masuk telur..pastikan semua sebati yer...lepas tu goreng jer..nak jadi bentuk macam kat atas tu gunala acuan semperit.... lepas goreng boleh makan bersama gula halus atau celup dalam coklat...nyaaammmm... makan dengan kaya/jem n aiskrim pun soddappp... qisya pun suka.tp untuk qisya saya buat kontot2 jer... bagi senang makan... heheheh....cubala.....

Selamat mencuba!

~jojoe~

Wednesday, January 13, 2016

Hijau Kuning Negeriku

Assalam..

Cuti sekolah hari tu follow suami makan kenduri di Yan... yang best nya bukan setakat makanan jer...view pun cantik.. sebab ni lah kedah di panggil negeri Jelapang padi kan,..saya memang pantang tengok sawah padi yang hijau terbentang...memang cantik dipandang... tambah menarik bila jadi mcm ni..sebelah hijau..sebelah kuning... memang hijau kuning tanah airku.. terbaikla... (ini memang gambar original ya... memang begini permandangan hari tu ..hijau kuning...suami sampai berhenti kereta tepi jalan untuk ambil gambar..heheheh)


ni plak sesi bergambar abah dengan qisya..hehehe...berlatar belakangkan Gunung Jerai yang indah di belakang tu ..





Sukanya qisya kena acah ngan abah yer...jeles ibu..hahaha...
~jojoe~

Monday, January 11, 2016

Happy birthday to me!



Semalam.. 10 Januari 2016, genapla usia saya menjadi 36 tahun.. Syukur alhamdulillah, masih diberi peluang oleh Allah SWT untuk bernafas di muka bumi ini.. Waa.. kejap jer rasa.. tinggal 4tahun ja lagi untuk saya meninggalkan 3series dan melangkah ke 4series... apa rasa erk... huhuhu... xdalah teruja untuk getting older... cuma rasa bersyukur dengan nikmat kurnia Allah sepanjang hidup ni...
Wish untuk tahun ni.. of course, semoga dpanjangkan umur..dmurahkan rezeki.. dan kalo boleh nak tambah lg ahli keluarga.. itupun kalo ada izin dariNya... amin... semoga tahun 2016 dan tahun-tahun mendatang menjanjikan kebahagiaan dan kegembiraan buat kita semua.. In sha Allah...

29 disember hari tu pun Qisya dah genap 2 tahun.. Insha Allah sabtu ni baru nak celebrate,.. ibu bz buka sekolah... kesian anak ibu... beza tarikh lahir saya dan qisya cuma 2 minggu ja..hehehe..jadi dapatla celebrate sama2.. abah xboleh geng sebab bulan 3..erkk... Semoga anak ibu membesar menjadi anak baik, solehah dan berjaya di dunia dan akhirat.. amin....



~jojoe~

Sunday, January 3, 2016

Back to school...

Assalam...


Welcome 2016..Bye bye 2015... Sekolah dah mula buka arini.. Selamat bertugas untuk semua guru..dan selamat kembali belajar kepada semua pelajar.. Apa azam baru anda tahun ni yer?? Azam saya tahun ni nak selalu menulis blog dengan jayanya...hahah..boleh mcm tu... cerita cuti bulan 12 pun blum update lagi neh..kikiki....

Nanti2 la saya menulis lagi yer...nk siapkan modul latihan budak dulu..heheh..


~jojoe~

IKLAN LAGI!